Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Evleneceğin insanı bulmak kolay. Önemli olan efendi gibi boşanacak insanı bulmak” diyen doğru söylemiş. Ünlü boşanmaları ise çok daha sert hava koşullarında gerçekleşiyor

1989 yapımı “Harry, Sally ile Tanışınca” (When Harry Met Sally) filminde şahane bir sahne vardır. Söz konusu sahne, “Sevgililer ayrıldıktan sonra kimin eşyası kimindi?” sorusunu merkeze alır: “Onunkilerle karışmadan ve hangisi benimdi demeden önce kitaplarının içine ismini yaz. Çünkü bir gün, inan ya da inanma, şu aptal kahve sehpasını kim alacak diye on beş kez kavga edeceksiniz!”

Haberin Devamı

Kahve sehpası

Ayrılık zordur, boşanma daha zordur, ünlülerin boşanması daha da zordur. Biz ölümlüler ayrılırken düdük bir kahve sehpası için kavga edebiliriz ama dev servete sahip ünlüler liginde, bilmem kaçıncı Louis’den kalma, milyon dolarlık bir antika kahve sehpası için kavga edilir. Kimi zaman boşanma çirkinleşir, uzar ve geçtiğimiz günlerde Maclowe çiftine olduğu gibi, mahkeme kararıyla itiş tepiş bölüştürülür eşyalar. Şaka değil, 57 yıllık evliliğin ardından boşanma sürecine giren emlak kralı Harry Maclowe ile Linda Maclowe’un sahip olduğu sanat eseri koleksiyonu, mahkeme kararıyla açık artırmada satıldı. Ve böylece Sotheby’s, tarihinin en büyük çaptaki açık artırmasını yaşadı. Tam 676 milyon dolara satıldı koleksiyon. Giacometti, Jackson Pollock,  Cy Twombly... İçinde yok yoktu!

Boşanma sürecinde evdi, banka hesabıydı, emeklilik birikimiydi, kahve sehpasıydı, masaya yatırılır. Çocukların velayetleri zaten banko, number one! Bu kısma kadar ünlüyle ünsüz, farklı servetlerde ve fakat aynı potadadır. Ancak ünlü boşanmalarında fikri mülkiyet hakları maddesi ortaya çıkar, en can alıcı kısım da budur. Ünlüyseniz, yazarsanız, oyuncuysanız, şairseniz, tasarımcıysanız, girişimciyseniz; logonuz varsa, web siteniz varsa, markanız varsa, işte o zaman çarşı pazar karışır. Michael Douglas ile Diandra’nın 14 yıl süren boşanma davasına ışınlanalım. Ünlü oyuncunun 2010’da vizyona giren “Wall Street: Money Never Sleeps” filminden türetilme olasılığı olan bir spinoff’a kafayı takmıştı Diandra. “O film bir gün yapılırsa yarısı benim” demişti. Öyle böyle derken davaları 45 milyon dolarla sonuçlandı. (Oyuncunun tüm servetinin tam tamına yarısı). Görüyorsunuz değil mi istenebileceklerin uçsuz bucaksızlığını? Özetle Harry, Sally ile tanışınca, sevgili olunca ve hatta evlenince bir dert yok! Ne zaman ki Harry veya Sally meşhur olup para kazanıyor, üzerine boşanmaya karar veriyor, film esas o zaman başlıyor.

Haberin Devamı

Harry, Sally  ile boşanınca

Harry- Linda Macklowe

En büyük boşanmalar

Jeff Bezos-MacKenzie Bezos: 38 milyar dolar.

Michael Jordan-Juanita Vanoy: 168 milyon dolar.

Rupert Murdoch-Anna Mann: 1.7 milyar dolar.

Mel Gibson-Robyn Gibson: 425 milyon dolar.