Sosyal medya vasıtasıyla hayatımıza giren hashtag’ler almış başını gidiyor. Her şey hashtag’lediğimiz kelimenin daha çok insan tarafından görünmesini istememizle ve takipçi kazanma amacıyla başladı fakat olay kontrolden çıktı.
Geçen gün bir Instagram gönderisinin altında okuduğum hashtag’i aynen aktarıyorum: #ay#senin#beni#sevip#sevmemen#de
#umurumdaydı#sanki#salak#ben
#eğlenmeye#devamdespacito#. Sondaki diyez işaretini yanlışlıkla koymadım, gönderi sahibi bizzat böyle yazmıştı. Kim bilir, belki şunu demek istemişti, “Hashtag, boşluğu sen doldur salak.” Bilemiyorum. Fakat biri bu gidişe dur desin lütfen. Çünkü bir cümlede bağlaçlar ve tek başına sesli harfler dahil her bir şeyi hashtag’leyerek bir yere varamayız.
De hadi ne diyeceksen
Bence bunun çıkış noktası WhatsApp’tı. Bir ara WhatsApp yazışmalarını tane tane yazan arkadaşlar vardı. Baktığınız zaman toplamda alt alta sekiz satır görürdük fakat totalde yazmak istediği sadece şuydu, “Benim lacivert hırkam sende mi kalmış Nurcan?” Evet, soru işareti de ayrı yazılmış şekilde sekiz satır. Hadi Nurcan’la konuşurken tamam, problem yok da sevdiceğinle yazışırken “Bir sonraki satırda ne diyecek acaba?” diye az kıvranmadık.
Diyeceğimizi bir çırpıda diyememeye başladık galiba. Yani konuyu toparlayamıyoruz. Bazen bir kelime çok şey anlatabiliyor ama bu daha çok şairlere özgü sanki? Aklımızdan geçenleri sıkıştırıp eğip büküp tek bir kelimenin içine hapsetmeye çalıştıkça anlam düşüklüğü oluyor, bir şeyler eksik kalıyor ve en sonunda delirip hashtag’i yapıştırıyor, ardı sıra içimizi döküyoruz.
Yaz Allah yaz
Hatırlar mısınız, bir ara ilk insan gibi mektup yazıyorduk. Hem de A4’lerce. Böyle hashtag’siz, içimizden geldiği gibi, özgürce. İçinde şiirler, şarkı sözleri...
Yaz Allah yaz. Yazsak ya yine? Sanki birimiz cesaret edip de başlasa diğerleri de başlayacak. Hem şu an her şey bir akımdan ibaret değil mi? Neden mektup yazmak da bir akım olmasın? O cesur insan kimse bir adım öne çıkıp o mektubu yazsın lütfen.
Sadece abuk taraflarına odaklanmayayım, hashtag’lerin eğlenceli bir yanı da var. Ben Twitter kullanmıyorum ancak sağda solda görüyorum, biri ortaya matrak bir hashtag atıyor ve devamında süper komik yorumlar geliyor. Son koptuğum hashtag #seninonuçoksevmen idi.
Senin onu çok sevmen
Buyurun size birkaç matrak örnek:
Senin onu çok sevmen ve onun seni yemek sepetine kadar bloklaması. (Hoş değil tabii)
Senin onu herkesten çok sevmen ama onun herkese “herkez” demesi. (Ayrıntılara takılmamak lazım)
Senin onu çok sevmen ama elli yedi kişiyi daha çok sevmen. (“Sevgi dolu” diyelim)
Senin onu çok sevmen ve onun senden kurtulmak için ilk buluşmada “Nereye gidelim, bana fark etmez” demesi. (Buluşmayın)
Senin onu çok sevmen ve onun sana balayı fotoğraflarını göstermesi. (Bakın bu üzücü olmuş)