Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dijital platformda ve beyaz perdede bir kez daha görücüye çıkmaya hazırlanan Lady Diana hikâyeleriyle birlikte, mahzun prensesin “intikam elbisesi” yıllar sonra yeniden gündeme geldi

Amerika’nın ikonik first lady’si Jacqueline Kennedy ve İngiltere’nin ikonik Galler Prensesi Diana... Yaşadıkları sürece bu iki ismin hayatından mücadele ve drama eksik olmadı. Yakın tarihte belki de en çok mercek altına alınan iki kadın figür olabilirler. Onlar hem ait oldukları ülkelerin hem globalde gazetecilerin hem de film dünyasının öne çıkanlarındandı. Bu yüzden, Şili asıllı yapımcı/yönetmen Pablo Larrain’in 2016 yılında beyaz perdeye taşıdığı “Jackie” isimli filmden sonra Diana’yı merkeze aldığı 2021 Kasım çıkışlı “Spencer” filmi arasında sıkı bir duygusal bağ olduğunu düşünüyorum. Jacqueline’nin ardından gelse gelse Diana gelirdi.

Haberin Devamı

Sessiz çığlıklar

Çalkantılı özel hayatları bir tarafa bu iki kadın, aynı zamanda gerçek birer stil ikonuydu. Sessiz, sakin görünüyorlardı, ancak içinde bulundukları imparatorlukları yönetmek hiç de kolay değildi. İçlerindeki sessiz çığlıklar kimi bir elbiseye dönüştü ve o elbiseyi giyerek cevap verdiler olan bitene. İşte benim bugünkü sebebi ziyaretim de, Diana’nın “intikam elbisesi” üzerine biraz konuşmak sizlerle. Zira dijital platform dizisi “The Crown”un yeni sezonuyla birlikte bu elbise tekrar gündeme geldi.

İntikam elbisesi

Milyon dolarlar gibi

Yıl 1994. Lady Diana, Vanity Fair dergisinin ev sahipliğinde Londra’daki Serpentine Galerisi’nde gerçekleşen etkinliğe giriş yapıyor. Ama ne giriş! Normalde o gece giymesi planlanan Valentino marka bir elbise var; lakin Diana, gardırobunda üç yıldır duran Christiana Stambolian marka siyah, klas, seksi, mini elbiseyi üzerine geçiriyor. Prenses’in stil danışmanı, Vogue editörü Anna Harvey’in sözleriyle “Milyon dolarlar gibi görünmek istiyor”. Ve aynı akşam, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin tarihinde ilk kez, kocası Prens Charles, televizyonlara bir röportaj verip Prenses’i aldattığını itiraf ediyor. Ve böylece, Lady Di’nin o gece giydiği seksi siyah elbisenin yalnızca seksi siyah bir elbise değil, güçlü bir tavır, net bir duruş, tokat gibi bir cevap olduğunu anlıyor dünya. Zaten öyle değil midir, hiçbir kadın bir elbiseyi boşuna giymez! Her birimizin bir intikam elbisesi yok mudur dolabında? Örneğin Rihanna, 2017 Diamond Ball’da giydiği siyah elbiseyle ilgili Vogue’a şunları söylemişti: “Ne zaman bir erkek tarafından aldatılsan, intikam elbisesine ihtiyacın olur. Tüm kadınlar bilir bunu. Tercihi bilinçli miydi bilmiyorum, ama her sıradan kadın gibi Diana’nın da acı çekmesi bana çok dokunmuştu.”

Haberin Devamı

Bir intikam elbisesi değil ama acı çekmek denilince aklıma gelen ilk kıyafet, Jacqueline Kennedy’nin, kocası suikasta uğradığında üzerinde olan pembe Chanel döpiyestir, bunu da son notum olarak eklemek isterim.

İntikam elbisesi

Ayrılığa elbiseyle cevap verenler

Kate Moss&Pete Doherty ayrılığı sonrası Moss’un vintage Dior elbisesi, 2007.

Gigi Hadid &Joe Jonas ayrılığı sonrası Hadid’in Chanel kostümü, 2015.

Bella Hadid&Weeknd ayrılığı sonrası Hadid’in Julien Macdonald elbisesi, 2016.

Haberin Devamı

Jennifer Aniston&Brad Pitt ayrılığı sonrası Aniston’In Chanel elbisesi, 2005.

6 “unutulmaz” DIana performansı

Elizabeth Debicki, “The Crown” (2022)

Kristen Stewart, “Spencer” (2021)

Jeanna de Waal, “Diana-A True Musical Story” (2021)

Emma Corin, “The Crown” (2020)

Naomi Watts, “Diana” (2013)

Madonna, “Saturday Night Alive” (1985)

6 “unutulmaz” JackIe performansı

Jodi Balfour, “The Crown” (2017)

Natalie Portman, “Jackie” (2016)

Ginnifer Goodwin, “Killing Kennedy” (2013)

Minka Kelly, “The Butler” (2013)

Kat Steffens, “Parkland” (2013)

Katie Holmes, “The Kennedys” (2011)