Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Z kuşağının ateşli, heyecanlı, kitleleri peşinden sürükleyen temsilcileri onlar. Birleşmiş Milletler kürsüsüne çıkıp dünyaya seslendiler. K-Pop grubu BTS’nin kendi nesilleri hakkında neler söylediklerine kulak veriyoruz bugün

Kayıp nesil değil yeni nesil

Jin, Suga, J-Hope, RM, V, Jungkook ve Jimin. Tüm dünyayı peşinden sürükleyen Koreli K-Pop grubu BTS’nin üyelerini bir çırpıda saydım sizlere. Bu müzik grubu öyle ansızın hop diye oluşmamış. Big Hit Entertainment adlı bir eğlence şirketi, 2010’dan itibaren grubu kurmak için seçmeler düzenlemiş ve grup 2013 yılında tamamlanmış. Okul zorbalığı, toplumsal idealler, akıl sağlığı sorunları, nihilizm ve kadınların güçlenmesi gibi konulara değinen şarkı sözleriyle seviliyorlar. Hatta sevilmek ne kelime, millet çıldırıyor onlar için. Birleşmiş Milletler de bu sıra dışı sevginin farkına varmış olacak, yoksulluğun bitirilmesi, gezegenin korunması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanması gibi majör hedefler içeren 2030 planını tanıtmak için BTS’yi meclise davet etti.

Haberin Devamı

Tokat gibi cevap

Yeni nesil hakkında “Bunlar amaçsız. Yazık, üzülüyorum hallerine” şeklinde atıp tutan eski nesile bir tokat gibiydi BTS’nin BM Genel Kurulu kürsüsünde gerçekleştirdiği konuşma. “Biz kaybolmadık. Bize kayıp nesil yerine, yeni nesil deyin” ana başlığı altında devam etti yedi dakikalık konuşmaları. Ve görüldü ki, gençler kendileriyle ilgili kurulan negatif cümlelerin farkında; onların da duyguları var, onlar da alınabiliyor, üzülebiliyor. Yaklaşımlarının eski yaklaşımlardan farklı olması, demek değildi ki boş beleş yaşıyorlar. BTS şahane özetledi durumu: “Dünya için endişelenen ve yanıt arayan bir kuşağız. Değişimden korkmak yerine değişip ilerliyoruz.”

Son iki yıl

BTS, Birleşmiş Milletler kürsüsüne çıkmadan önce, yirmili yaşlarda gençler arasında bir araştırma yaptığını söyledi. “Bugün içinde bulunduğunuz dünyayla ilgili ne düşünüyorsunuz? Son iki yılınız nasıl geçti?” sorularını yöneltmişler. Üniversiteye girişini, mezuniyetini kutlamak isteyen; şaşkınlık ve sıkıntı hisseden genç bedenlerin yerine koysanıza kendinizi? Hiçbir şeyi doğru düzgün yaşayamadılar geride bıraktığımız iki yıl süresince. Bir de iklim krizi var gündemlerinde. Evet, yıllar boyunca hiçbirimizin doğru düzgün sallamadığı, elle tutulur bir önlem almadığı “the iklim krizi!” Biz gerekenleri yapmadığımız için, üzerlerine bir de bu derdi atıverdik gençlerin. O yüzden biraz susalım da gençler konuşsun şimdi. Artırıyorum, şarkı söylesinler. Aynen BTS’nin BM binasında söylediği “Permission to Dance” isimli şarkısı gibi.

Haberin Devamı

50 milyon takipçi

Kendilerini “kurşungeçirmez” olarak tanıtan BTS, hayran kitlesine “army” (ordu) ismini vermiş. Onlar için saçını başını yolan “army”leriyle çok sıkı bir ilişkisi var grubun. Öyle ki, eylülde, Brooklyn’deki Barclay’s Center’da düzenlenen MTV Müzik Ödülleri’nden elleri kolları dolu döndükten sonra “army”leri için bir video yayınladılar: “’Army’ler, bu sizin sayenizde mümkün oldu. Yüz yüze görüşemesek de sevginizi her dakika, her saniye hissediyoruz”. BTS grubunun Instagram’da 50 milyon takipçisi var.