Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu son derece basit soruya verecek net bir cevabım yok bir süredir. Gelgitli mutluluğum yüzünden tanıdığım, yeni tanıştığım insanlara hep bu soruyu sorar oldum

“Hayatımın bir on yılı sabit geçti. Yani her yıl bayram, yılbaşı, doğum günü, yaz tatili, kış tatili, her beklentim, programım, planım hep netti. Fakat son birkaç yıldır bırak bir yıl sonrasını, bir hafta sonrasını bile ayrıntılı şekilde düşünüp planlayamıyorum ki ben ajanda insanıyım. Şu anda aklımda tek bir düşünce var: Hayat hızlı akıyor, hiçbir şeyi erteleme. Ertelemeyip normalden yüksek bir hızda yaşadığım için de tam tadına varamıyorum anların. Çok fazla üzücü olay gerçekleşiyor etrafımızda ve bunlardan etkilenmemek de mümkün değil. Mutlu muyum? İyiyim çok şükür. Fakat şöyle içimden taşan bir coşkuyla “Ya aşırı mutluyum!” demem en son ne zamandı tam hatırlayamıyorum. Bir de yaş alıyoruz tabii. Uçlarda mutluluklar sanki daha gençken yaşanıyordu. Bilemiyorum, “mutluluk durumum karışık.”

Haberin Devamı

En mutlu kim?

“Mutlu musun?” sorusunu yönelttiğim bir arkadaşımdan aldığım bu cevap üzerine uzun uzun düşünüp birkaç satır yazmaya karar verdim. Mutluluk ne kadar öznel bir his olsa da kriterleri olmalı ki “Dünya Mutluluk Raporu” isimli bir rapor yayınlanıyor her yıl. 2021’in en mutlu ilk beş ülkesi şöyle: Finlandiya, İzlanda, Danimarka, İsviçre ve Hollanda. Mutlulardır elbet, ancak dünyayı son birkaç yılda saran olaylardan etkilenmediler demek değil bu. Dünya çapındaki açık iş pozisyonlarının oranının yüzde 20 düştüğünü, pandemiyle birlikte yaşam kalitesi memnuniyetinde yüzde 12 oranında bir gerileme olduğunu göz önünde bulundurursak, ülkeden veyahut yaştan bağımsız olarak mutluluk kavramını her birimizin sorguladığını söyleyebilirim. Araştırma sonucuna göre, bizler 104’üncü sıradayız. Evet, biraz fazla etkilemiş olabilir son yıl bizleri.

Evlilik&boşanma

Özel hayatımızda daha cesur kararlar verdiğimiz zamanlar yaşıyoruz. “İki gönül bir olunca samanlık seyran olur” devri kapandı kapanacak. Her kararımızda olduğu gibi, evlenme-boşanma kararımızda da mutlu olup olmayacağımızı sonsuz kere düşünüyoruz. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, ilk evlenme yaşı 2020 yılında erkeklerde ortalama 28’e çıkmış, kadınlarda ise ortalama 25’e. Evlenme oranı 2019’dan 2020’ye geçildiğinde yüzde 10 azalmış. Boşanma oranı da neredeyse yüzde 14 azalmış.

Haberin Devamı

Haftanın güzellikleri:

Khai: Bodrum Yahşi’deki dönüşüm rüzgârı, bu yaz bu mekânla başladı desem yanlış olmaz. Oteliyle, mutfağıyla, plajıyla, egzotik dekorasyonuyla pırıl pırıl bir yer. Akşamları iskelenin üzerinde servis veren Tuz isimli balık restoranı denemeye değer. Menüden favorilerim, kalamar tava, paçanga böreği, köpoğlu ve tereyağında karides. Bildiğimiz tatlara ufak dokunuşlar yapılmış ve şahane sonuçlar
ortaya çıkmış.