Şebnem Burcuoğlu

Şebnem Burcuoğlu

sebnem.burcuoglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugün, sıra dışı, teşhisi, tedavisi zor hastalıklarla mücadele eden ünlü isimlerin, açık yüreklilikle paylaşım yapıp toplumu bilinçlendirmesi hakkında birkaç satır yazmak istedim.

Ünlü isimlerin  sıra dışı mücadelesi

Son yıllarda, hayatımıza 200’den fazla yeni bulaşıcı hastalığın girdiğini ve bunların temelinin iklim krizine dayandığını biliyor muydunuz? Hepimiz için hayati önem taşıyan bu konuyu uzun zamandır derinlemesine okuyup anlamaya çalışıyorum. Çünkü uzmanlar, insanların iklim kaynaklı salgınlara henüz hazır olmadığının altını kırmızı kalemle çiziyor. Dünyamız ısınıyor ve bu durum, hastalıkların coğrafi alanını genişletiyor. Örneğin, 1990 yılından bugüne her yıl, çarpı iki hızla yayılan Lyme isimli bir bulaşıcı hastalık var. Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın büyük bölümünü etkisi altına alan Lyme, küçük memelileri ve kuşları besleyen karabacaklı kenelerin ısırmasıyla insanlara bulaşıyor. Antibiyotikle geçen versiyonu da var, aylarca hatta yıllarca süren versiyonu da. Geçen kasım ayında, ünlü model Bella Hadid, Lyme hastalığına yakalandığını açıklayıp tedavi sürecinden fotoğraflar paylaşmıştı. Sonradan ortaya çıktı ki, kardeşi Anwar Hadid, bu hastalıkla 2012 yılından bu yana mücadele ediyormuş. Bugün, sıra dışı, teşhisi, tedavisi zor hastalıklarla mücadele eden ünlü isimlerin, açık yüreklilikle paylaşım yapıp toplumu bilinçlendirmesi hakkında birkaç satır yazmak istedim aslında. Fakat dünyamızın döngüsünün nereye doğru gidip hastalıkları ne şekilde etkilediğini de bir kez daha hatırlayalım istedim. Girizgâhımın sebebi budur sevgili okurlarım.

Haberin Devamı

Ünlü isimlerin  sıra dışı mücadelesi

Ciddi, fakat gizli değil

Polikistik yumurtalık, birçok kadının hayatında olan bir durum. Bir de işin dallanıp budaklandığı durumlar var ki, “Çikolata kisti” bunlardan biri. “Girls” dizisinin yaratıcısı Lena Dunham, “Star Wars” oyuncusu Daisy Ridley ve şarkıcı Halsey, sonu kısırlığa kadar gidebilecek bu hastalık hakkında şeffaf açıklamalar yaptı. Hayatını kapalı kapılar ardında yaşayan şarkıcı Sia, yine biz kadınlarda sık görülen tiroit hastalığının ‘graves’ isimli türüyle mücadele ediyor. “Ben deli değilim, bende ciddi bir hastalık var” şeklindeki paylaşımının ardından neler yaşadığını anlattı. Vücuda ihtiyacı olan hormondan fazlasını ürettiren Graves, titreyen elleri, hızlı, düzensiz kalp atışını, sinirliliği, yorgunluğu ve kalp güçsüzlüğünü beraberinde getiriyor. Tenisçi Venus Williams, vücudun gözyaşı ve tükürük gibi sıvılar üreten kısımlarını etkileyen Sjögren sendromunu yaşıyor. Hatırlarsanız 2011’deki ABD Open’dan sırf bu sebepten çekilmişti. Çok sıkı bir şekilde çalıştı hastalığını kontrol altına almak için ve Wimbledon’da ikinci oldu. Oyuncu Ashton Kutcher, görmeyi, duymayı ve denge sağlamayı engelleyen vaskülitle mücadelesini paylaştı. Kan damarlarının iltihaplanmasına neden olan bu hastalık, organ ve doku hasarına da yol açıyor. Şarkıcı Lady Gaga’nın tedavisi olmayan fibromiyalji hastalığına yakalandığını, 2017’deki “Five Foot Two” isimli belgeselinde öğrenmiştik. Kadınları, erkeklerden 7 kat fazla etkileyen hastalığın aşırı yorgunluk, kas sertliği, konsantrasyon güçlüğü, ciddi uyku problemi gibi sonuçları bulunuyor.

Haberin Devamı

Ünlü isimlerin  sıra dışı mücadelesi

Haberin Devamı

Avrupa turnesi iptal

Gelecek şubat ayındaki Avrupa turnesini gerçekleştiremeyeceğini, paylaştığı videoda duyuran şarkıcı Celine Dion, milyonda bir görülen ‘Stiff Person’ (Katı Kişi Sendromu) isimli nörolojik hastalığa yakalandığını, yürüyemez, konuşamaz ve haliyle şarkı söyleyemez hale gelebileceğini, ünlü ismin kendisinden dinledik. 54 yaşındaki Dion, bu süreçte üç çocuğunun kendisine destek olduğunu belirtiyor.

Haftanın güzellikleri

Yıllardır her aralık ayında Kars fotoğraflarına dalar giderim ve bu yıl ilk defa o fotoğrafların içinde bizzat oldum. “Şimdi değilse ne zaman?” diyerek şahane bir ekiple yola çıktığımız Kars gezisi masal gibiydi. 5 bin yıllık Ani Harabeleri; Aleksandr Pushkin Restoran’daki âşık atışmaları, Kafkas gösterileri; Hangel mantısı, Umaç helvası, dedebaba pastası, kete, enfes kaz eti, Cheltikov Otel, Kars Vagon Restoran, yılın ilk yağan karı, erken yılbaşı partimizde oynadığımız tombala ve imza peynirlerini sadece Carrefoursa’da bulabileceğimiz Boğaztepe köyündeki Koçulu Çiftliği... İsviçre’nin grüyer ve emental peynirlerinin birleşiminden ortaya çıkan Kars gravyerinin yapım aşamalarını 2400 metrede, bizzat yerinde görmek eşsizdi benim için.