Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Türkiye’de girişimlere erken aşamada yapılan yatırımların toplamı Eylül ayı sonu itibariyle 13 milyon dolara ulaştı. Yatırım alan girişim sayısı ise 41. Eğer büyük bir Seri A, Seri B haberi duymazsak 2010 yılına yakın bir yatırım miktarı ile yılı kapatacağız. 2010 yılında tüm senede 11 girişim 19 milyon yatırım almıştı. Benim kişisel tahminim ise sene sonuna kadar büyük bir iki yatırım duyacağız ve seneyi 30 milyon dolar civarında kapatacağız. Bu tutar da Türkiye gibi potansiyeli çok büyük bir ülke için kötü tabi ama daha önceki yazılarımda da söylediğim gibi 2019’u zaten yatırım anlamında kaybettik. 2020 güzel geçecek. Ben bu yazıyı yazarken kitlesel fonlama da Resmi gazetede yayınlandı. Yani en kısa özetiyle webte gördüğünüz bir girişime ortak olabileceksiniz. Eğer 2020 başına kadar, TÜBİTAK 1514 ile desteklenen fonlar açılışlarını yaparsa, kitlesel fonlama platformları hayata geçerse ve Revo Capital, ACT gibi en aktif girişim sermayesi fonlarımız ikinci fonlarını hayata geçirirse 2020 oldukça güzel bir sene olacak diyebilirim.

Haberin Devamı

Eylül ayında Engelsiz Çeviri, Twin, Kronnika, Userguiding yatırım alan girişimler oldu. Tabi bunlar açıklanan, hisse bazlı erken aşama yatırımlar. İlerleyen haftalarda geriye dönük olarak başka yatırımlar da açıklanabilir. Gelelim yatırım alanların nasıl girişimler olduğuna;

Engelsiz Çeviri : Web sayfalarındaki metinleri anlık olarak işaret diline çeviren girişim Şirket Ortağım melek yatırım ağından yatırım aldı.

Twin : Çocukların hayal gücünü geliştiren, eğlenceli ve öğretici robotik ve kodlama seti üreten girişim Onur Canlıtepe, Orhan Ayanlar, Pamir Gelenbe, Aziz Emre Günel, Banu Kısakürk, Sinan Yaman ve Ahmet Bozer gibi isimlerden yatırım aldı. Özellikle çocuğunun tüketen değil üreten bir nesile dahil olmasına isteyen ebeveynlere duyurulur.

Kronnika : Robotik süreç otomasyonu geliştiren girişim Albaraka Fintech Fonundan yatırım aldı. Özellikle son dönemde Robotik süreç otomasyonu girişimlerinin çok iyi değerlemelere ulaşması Kronnika için de iştah kabartıcı. Kurumsal girişim sermayelerinin yatırım yapması ekosistem için önemli demiştim. O açıdan da bu yatırım oldukça değerli.

Haberin Devamı

Userguiding : Web sitenizin nasıl çalıştığını sitenize girenlere kolayca gösterebileceğiniz bir platform olan girişim Collective Spark ve Galata Business Angels’dan yatırım aldı.

Yurt dışı merkezli, Türklerin kurduğu girişimlerde ise Mall IQ ve WufWuf yatırım alan girişimler oldu. Aldıkları toplam yatırım 1.2 milyon dolar civarında.

Mall IQ : Özellikle perakende sektöründe mağazaların alışveriş yapanlara doğru zamanda doğru lokasyonda mesaj göndermelerini sağlıyor. Bu da satışlarını artırmalarını sağlıyor. Yatırım yapanlar ise 500 Startups ve 212.

WufWuf : Kutu abonelik girişimi Havhav’ın İngiltere bacağı olan girişim Webrazzi’nin haberine Melih Özçelik ve Erol Şaşati’den yatırım almış.

Yurt dışındaki Türklerin geçtiğimiz ay aldığı yatırımlar arasında aslında bir tane de büyük bir yatırım var fakat henüz resmi olarak açıklanmadığı için onu buraya yazamıyorum. Siber güvenlik alanında diyebilirim sadece. O yatırımla beraber Türk diasporası yatırım alma konusunda bu sene iyi bir grafik çizdi diyebiliriz. Darısı seneye Türkiye’deki girişimlere.