Son yedi sekiz gün neredeyse her gün girişimcilik konuştuk desek yanlış olmaz sanırım. Bir yanda Innogate Uluslararası Hızlandırma Programının 12. Dönemi sonucunda Amerika’ya gidecek girişimler belli oldu; bir yanda Türkiye’nin İlk Uluslararası Etki Hızlandırma Programı SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) Etki Hızlandırıcı programının finali “Demo Günü” yapıldı; Bir yanda Ulusal Programlama Yarışması yapıldı; bir yanda Teknofest kapsamında Take Off etkinliğinde bir çok yerli ve yabancı girişimci girişimlerini sundu. Bunlar sadece benim aklımda kalanlar, katılamadığım, duymadığım belki daha bir çok aktivite vardı.
Innogate 12. Dönem
Uluslararası hızlandırma programlarından bahsetmiştim, ve ne kadar önemli olduğunu söylemiştim, o yüzden o detaya girmiyorum. İTÜ ARI Teknokent liderliğinde, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle yürütülen Innogate Uluslararası Hızlandırma Programının 12. dönemi sonucunda ArkSigner, B2Metric AI, Compocket, Gobito, Invidyo, MTX Commodities, Otokod ve Woopy Eylül ayı sürecince San Francisco ve New York’ta potansiyel müşteri, iş ortakları ve yatırımcılarla bir araya gelecek. Umarım orada bir çoğu ilk satışlarını yapar ve global Türk girişimi çıkarma yolunda önemli adımlar atarlar.
SKA Etki Hızlandırma Programı Finali
Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) öncülüğünde, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Bill ve Melinda Gates Vakfı, Eczacıbaşı Holding ve Limak Holding’in destekleriyle gerçekleşen Türkiye’nin İlk Uluslararası Etki Hızlandırma Programı SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) Etki Hızlandırıcı programında 8 farklı ülkeden 9 startup dijital kimlik ve taşınabilir sanitasyon sistemleri gibi mültecilere yönelik çözüm projelerini paylaşmış. Ben demo gününe katılamadım fakat sonrasında bu girişimcilere Türkiye girişim ekosistemini anlatma fırsatı buldum ve bazılarıyla tanıştım. Girişimler arasında zararlı maddelerin sudan arıtılmasından, mültecilerin değişik ülkelerde edindikleri eğitimlerin blockchain ile erişilebilir bir kimlikte saklanmasına kadar fikir vardı. Bu program sayesinde Türkiye, girişimcilerin yaratıcılığı ve teknolojinin imkanlarıyla mültecilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmaya yönelik çözümlerin test edildiği ortamı sağlamış oldu. Bu nedenle bu tip programların daha çok yapılması, aynı zorlukları yaşayan ülkelerde tekrarlanması toplum açısından çok önemli.
Ulusal Programlama Yarışması
Ülkemizde programcılığın önemine dair farkındalığın artması adına büyük önem taşıyan Ulusal Programlama Yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanındaki 14 üniversiteden 18’i kadın 152 öğrencinin katıldığı yarışmada 54 takım ilk 10’a girebilmek için mücadele etti. Geçtiğimiz pazar günü bizzat benim de finalin son 1 saatini izlediğim yarışma oldukça gurur vericiydi. Yapay zeka ve algoritma çalışmalarına odaklanan ve kar amacı gütmeyen bir komünite olan inzva’nın düzenlediği Ulusal Programlama Yarışması, ODTÜ partnerliği ve ICPC (International Collegiate Programming Contest) Vakfı gözetiminde düzenlendi. Diğer ülkelerdeki yarışmaları bilmiyorum ama organizasyon olarak süper bir etkinlikti. Ana düzenleyici ICPC’nin de hayran kaldığını düşünüyorum. Tabi iş burada bitmiyor, dereceye giren takımlar ülkemizi temsil etmek üzere Bükreş’e gidecekler ve diğer ülkelerle yarışacaklar. Bu arada ilginç bir istatistik de 11 sorunun sorulduğu yarışmada 5 saatte 12 bin satır kod yazılmasıydı. Boğaziçi Üniversitesi’nden Trie Hard, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden Here for Meal, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinden Symphony of Coding ilk üç sırayı aldı.
Etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emeği olan Yıldırım Holding’i, bu yılki yarışmaya destek veren ODTÜ’yü tebrik etmezsek olmaz. Seneye çıta şimdiden yükseldi diyebiliriz. Umarım takımlarımız Bükreş’ten de sevindirici haberlerle gelir.
Take Off Etkinliği
Teknofest kapsamında Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından gerçekleştirilen Take Off etkinliğinde 31 ülkeden girişim vardı. Finalde ise Türkiye dahil 8 ülkeden 15 girişim sunum yaptı. Finaldeki girişimler nelerle uğraşıyor derseniz kısaca yaptıkları işler şu şekilde;
Monicont (Uganda) : Anlık ve uzaktan enerji tüketimi izleme yazılımı.
Pakvitae (Pakistan) : Enerjiye ihtiyaç duymaksızın kirli suyu temizleyen filtre sistemi.
T-Fashion (Türkiye) : Tekstil üreticileri için gelecek yılkı kreasyonlarını belirlemeyi yapay zeka tabanlı görüntü işleme ile kolay hale getiren platform.
Resync (Singapur) : Birden fazla kaynağa sahip sistemler için akıllı enerji yönetim platformu.
Intixel (Mısır) : Doktor kararlarını ikinci göz olarak güçlendirmek için yapay zeka tabanlı yazılım.
Augmental (Mısır) : Orta okul ve lise öğrencileri için öğrencinin seviyesine özel eğitim yapay zeka tabanlı uygulama.
User Vision (Türkiye) : Yapay zeka ile markaların hedef kitlelerini anlamalarını, hedef kitlenin açık veya bilinçaltı iç görüleri ile ilgili niteliksel bilgi edinmelerini sağlayan platform.
BlueVisor (Güney Kore) : Yapay zeka ile bireysel varlık yönetimini sağlayan platform.
Inspector Cloud (Rusya) : Perakende sektörü için görüntü işleme ile raf denetim sistemi.
RAAV Techlabs (Hindistan) : Tarımsal ürünlerin ve süt ürünlerinin tazeliğini ve kullanılan ilaçları gösteren cihaz.
Auto Train Brain (Türkiye) : Disleksi hastalarının etkin öğrenmesini destekleyen telefon uygulaması.
Otus Technologies (Pakistan) : Uçak uçuş yük analizi yapan yazılım.
İltema (Türkiye) : Endüstriyel alanlardaki ısıtma ihtiyaçlarına teknik tekstil ile yenilikçi çözümler getiren ısıtıcı kumaş.
Safe Tech (Türkiye) : Endüstriyel IoT sistemlerini siber saldırılara ve operasyonel tehditlere karşı koruyan bir IDS ve IPS sistemi.
Özay Şendir
Ayıplı bir tartışma, 'işine yarayacak'
14 Mayıs 2025
Didem Özel Tümer
Türk şirketlere BAE’de finansa erişim kolaylığı
14 Mayıs 2025
Abbas Güçlü
En son imparator!
14 Mayıs 2025
Ali Eyüboğlu
EOKA’nın köyünde ölümle burun buruna! Neşe Karaböcek’ten Kıbrıs anıları…
14 Mayıs 2025
Dilara Koçak
Yaz gelmeden detoks değil, denge zamanı
14 Mayıs 2025