Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, evinin altındaki ofiste, böcek tabir edilen dinleme cihazı bulunduğunu açıklamasının ardından kopan fırtına uzun süre dinmeyeceğe benziyor.
Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye’de derin devletin izlerinin tamamen yokedilemediği mesajından hareketle, bu ülkede hâlâ Başbakan’ın bile yasadışı biçimde dinlenebildiğine işaret ediliyor.
Her şeyden önce, sözkonusu dinleme cihazlarının kimler tarafından, hangi amaçla yerleştirilmiş olabileceği yolundaki çok geniş bir yelpazeyi dikkate almak, Başbakan’ın mahremine ulaşmayı hedefleyen, organize olduğu kesin bir girişimin amacına ulaşması halinde neler olabileceğini hesaba katmak gerekiyor.
Yasadışı telefon ve ortam dinlemeleri, gizli kamera kayıtları gibi; hepimizin, her zaman eleştirmesi gereken illegal faaliyetlerin, yakın geçmişimizde çok canlar yaktığı doğru. Ancak, olaya Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakan’ının yasadışı olarak hem de birden fazla yerde dinlemeye ve doğal olarak izlemeye alınması yönüyle bakılması zorunlu.
Tarih Aralık 2011
Başbakan Erdoğan’ın açıklamasının ardından, birçoğu teyide muhtaç, yoğun bir haber bombardımanı yaşanıyor.
Genel olarak baktığımızda, iki temel doğru var.
Bir: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu konuda bir soruşturma yürütüyor.
İki: Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) devrede.
Ben de “güvenilir kaynaklardan” edindiğim önemli bazı bilgileri paylaşmak istiyorum:
1- Böcek tabir edilen cihazlar ne zaman ortaya çıkarıldı?
Aldığım bilgilere göre, cihazların ortaya çıkarıldığı tarih 2011’in Aralık ayı. Yani kamuoyuna yansıyan Şubat ağırlıklı tarih bilgileri doğruyu yansıtmıyor.
Ameliyat sonrası mı kondu?
2- Peki, cihazlar kim tarafından ve nasıl tespit ediliyor?
Bu sorunun yanıtı da şöyle: Başbakanlığın ilgili birimleri tarafından, geçtiğimiz yılın Aralık ayında Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan bir talepte bulunuluyor. Talebin nedeni, Başbakan Erdoğan’ın kullandığı mekanlara dinleme cihazları yerleştirildiği kuşkusu. Başka bir deyişle bir tespit üzerine MİT çağırılmıyor. Kuşku üzerine talepte bulunulan MİT, yaptığı inceleme sonunda dinleme cihazlarını buluyor. Burada, bir noktaya dikkat çekmek gerekiyor. Geçtiğimiz yılın Aralık ayı, Başbakan Erdoğan’ın, büyük ölçüde İstanbul’da bulunduğu dönemi kapsıyor. 26 Kasım’da ameliyat olan Erdoğan, bunu izleyen 20 gün İstanbul’da dinlenmiş ve çalışmış, Ankara’da kullandığı ofisler büyük ölçüde boş kalmıştı.
3- Bu cihazlar kaç yerde bulunuyor?
Başbakan’ın açıklamasının ardından bu konuda da çok farklı bilgiler kamuoyuna yansıdı. Güvenilir kaynaklardan aldığım bilgilere göre MİT, “iki yerde” yasadışı cihaz buluyor. Bunlardan biri Başbakanlık’taki ofis. Diğerinin de Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı evinin altındaki ofis olduğu anlaşılıyor. Yine aldığım bilgilere göre bu iki yere 2’den fazla böcek yerleştirildiği saptanıyor.
Gelişmiş cihazlar
4- Cihazlar “dinleme” yapıyor. “Görüntü” kaydetmiyor. Gelişmiş dinleme cihazları olduğu anlaşılıyor.
5- Başbakan’ın yasadışı olarak dinlendiğinin saptanmasının ardından, Ankara ve İstanbul’da kullandığı bütün mekanlarda derin bir inceleme yapılıyor. Buralardaki rutin kontroller artırılıyor, Meclis’teki ofisi dahil güvenlik amaçlı yenileme çalışmaları yapılıyor. Personel güvenlik taraması gözden geçiriliyor.
6- MİT, Savcılık Soruşturması’ndan bağımsız bir “inceleme” çalışması yürütüyor. Bu inceleme halen sürüyor. Elde edilen bilgiler Erdoğan’a sunuluyor. Bu inceleme sonunda, böceklerin ne kadar bir süre aktif kalıp kayıt yaptığı saptanıyor. Bildirim yapıp yapmadığı halen inceleniyor. Cihazlar dışında, söz konusu tarihlerdeki ziyaretçi listeleri, kamera görüntüleri de ayrıntılı incelemeye tabi tutuluyor.