Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ulusal güvenliği tehdit eden yapılanmalara vurgu yapması nedeniyle diğer maddeleri yeterince dikkat çekmeyen son MGK bildirisinde, Suriye’deki iç savaşın Türkiye’deki yaşama müdahalesi anlamını taşıyan mülteci sorununa ilişkin cümle önemliydi.
Bildiriye sayıları 700 bin olarak geçen ancak çok daha fazla olduğu bilinen Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin durumu ve yürütülen çalışmalar son MGK toplantısının ana gündem maddelerinin başında yer aldı.
Üstelik uluslararası camiadan yansıyan ciddi haberler Suriye’den yeni bir mülteci dalgasına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Gaziantep notları

Gaziantep’e gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen Zeugma Müzesi’nin içinde.

Şehir içinde şehir
Sorunun siyasi boyutu elbette önemli. Ancak, çocuğuyla rejimden kaçan Suriyelilerin başta komşu iller olmak üzere Türkiye’de sorunlar listesine eklediği asıl mesele sosyal, ekonomik ve güvenlik yönleriyle alarm veriyor.
Bu nedenle, önceki gün projelerini görkemli bir lansmanla açıklayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı, AK Parti Gaziantep milletvekili Fatma Şahin’in ajandasındaki en ciddi meselelerden biri Suriyeli göçmenler olacak.
Resmi rakamlar kampların dışında Gaziantep’te 150 bin civarında mülteci yaşadığını söylüyor. Ancak, şehirdeki sohbetlerimiz bu rakamın çok iyimser olduğunu gösteriyor. Zaten kentte küçük bir tur bile metrekare başına kaç Suriyeli düştüğünü ortaya koyuyor.
Gelen her Suriyeli, bir Gazianteplinin ekmeğine, suyuna, yoluna, evine, işine, okuluna, hastanesine, otobüsüne ortak demek. Talepleri; başını sokacak bir ev, karnını doyuracak yemekten, oturma ve çalışma iznine kadar gidiyor.
Fatma Şahin tabloyu “Şehrin içinde başka bir şehir var” diyerek özetliyor.
Güvenlik, eğitim, sağlık ve ekonomi başlıklarında, sorunla baş edebilmek için çalışmalar yaparak bunları Ankara’ya da sunmuş Şahin. İşi kolay değil.
Buna karşın içlerinden kadın bakan çıkaran Gazianteplilerin, parti ayrımı gözetmeden Şahin’e gösterdikleri ilgi dikkate değer. Çalışkanlığına, dobralığına, pratikliğine işaret ediyorlar.

Hükümet kadınlar
Şahin’in kentin genel ortalamasındaki adı “bakanbaşkan.” AK Partililer ise “hükümet kadın” diyorlar.
Gaziantep, mevcut AK Partili Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey’in tariflemesiyle, yapılarak değil yıkılarak yenilenen bir şehir. Bunun izlerini Şahin’in lansmanında 10 madde halinde sıraladığı 1000’i aşkın projenin satır aralarında da gördük.
Bir yandan da korunarak yenilenen bir şehir. Karkamış’ı, Yesemek’i, nefes kesen Zeugma’sı, hanları, hamamları ile İpek Yolu’nun güzergâhı olan kentin tarihi kimliğini yeni projelerle tahkim ederken başka hiçbir amacın öne çıkmaması gerekiyor.
Kadınların büyükşehirlerde belediye başkanı olmaya hazırlandığı bir yerel seçim ortamındayız. Gaziantep’te Fatma Şahin, Diyarbakır’da Gültan Kışanak, Aydın’da Özlem Çerçioğlu önde. Bakalım, hükümet kadın modeli bu kentlerde ne izler bırakacak?

Katmandu yolcusu
Bu arada, Gaziantep’in mevcut Belediye Başkanı Asım Güzelbey’le ilgili bazı sıra dışı haberleri de okurlarımızla paylaşalım.
İki dönem üst üste başarılı bir belediye başkanlığı yapan ve kendi isteğiyle bu görevi bırakan Güzelbey, yerel siyasetle de siyasetle de toptan vedalaşmaya hazırlanıyor.
2 Nisan’da 19.30 uçağıyla Gaziantep’ten ayrılacak olan Güzelbey’in ilk durağı Nepal’in başkenti Katmandu olacak. Buradaki bir aylık maceranın ardından Rusya sınırları içinde bulunan, Sibirya yakınlarındaki Sahalin Adaları’na gidecek.
1990’larda da Doğu Avrupa’yı karavanla gezen Güzelbey seçime kadar Fatma Şahin’e destek için Gaziantep’te olacak, 2 Nisan akşamı tekerlekler dönecek.
Güzelbey, “Artık yeter” diyor. Hayat planlamasını böyle yapmış. Kalbi teklemeden hayallerini gerçekleştirmek istiyor.