Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Balyoz davasında hüküm giyen ve bu nedenle cezaevinde bulunan 230 emekli ve muvazzaf askerin tahliye olması hiç kuşkusuz Genelkurmay Başkanlığı karargâhında da büyük bir rahatlama sağladı.
Anayasa Mahkemesi’nin tahliyeleri sağlayan kararının ardından Genelkurmay Başkanlığı’ndan kısa bir açıklama yapılarak, duyulan memnuniyet kamuoyuna iletilmiş oldu.
Bununla beraber, tahliye olan muvazzaf subaylardan büyük bölümünün emekliliğini isteyeceği yolundaki kimi haberler dava sürecinde Genelkurmay Başkanlığı’nın personeline yeterince sahip çıkmadığı yolundaki iddiaların bir sonucu olarak kamuoyuna yansıtılıyor.
Dün, son 48 saatte yaşanan gelişmeler ve ortalıkta uçuşan iddialar konusunda askeri çevrelerin nabzını tuttuk.
Kaynaklar, öncelikle toplu emeklilik kararı ve askerlerin karargâh tarafından emekliliğe zorlandığı iddialarına yanıt verirken, şu bilgileri paylaştılar:
Yargıtay’ın davayla ilgili onama kararını açıklamasının ardından Genelkurmay Personel Başkanlığı’ndan yetkililer, hükümlü statüsüne geçen subayların özlük durumlarıyla ilgili detaylı bir çalışma yaptılar.
Bu çalışmanın sonuçlarını da bu durumdaki personele cezaevinde düzenli olarak yapılan ziyaretlerle aktardılar.
Davada yeni bir gelişme yaşanmaması durumunda, hüküm giyen personelin TSK’dan ihracının gerektiği anımsatılarak, emekli olunması halinde ise bazı hakların saklı kalabileceği bu ziyaretlerde anlatıldı. Emekli olmamaları durumunda önemli hak kayıplarının olabileceği de belirtildi.
Bununla birlikte davada Anayasa Mahkemesi aşamasının da etkili olabileceği, Genelkurmay’ın da bütün hukuki yollara başvuracağı subaylara anlatıldı.
Askeri kaynaklar, bu bilgilendirmenin ardından bazı subayların emeklilik dilekçesi verdiklerini belirttiler.

Dosyaları donduruldu
Kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in Balyoz davası hükümlülerinin durumlarıyla her zaman yakından ilgilendiğini, hükümet nezdinde her türlü girişimde bulunduğunu ve bu çerçevede ilk kez gerçekleştirilen kritik bir uygulamanın hayata geçirilmesini de sağladığını vurguladılar.
Mevzuata göre, kesin hüküm giyen muvazzaf askerlerin, cezalarının infazı başlar başlamaz TSK’dan ihraç işlemlerinin yapılması gerekiyordu.
Ancak hükümetle yürütülen temaslar sonunda, Anayasa Mahkemesi süreci de göz önüne alınarak, TSK, ihraç işlemlerini yapmadı. Muvazzaf askerlerin hüküm giydiklerini gösteren dosyaları beklemeye alındı. Dosyalar, bütün işlemleriyle birlikte donduruldu.
Ayrıca hüküm giyen muvazzaf askerlerin askeri cezaevlerinden sivil cezaevlerine geçişleri engellendi. İnfazlarının askeri cezaevlerinde sürdürülmesi sağlandı. Bu askerlere fiilen hükümlü değil tutuklu gibi işlem yapıldı. Asker olmalarından kaynaklı tüm hakları bu süreçte korundu.
Ayrıca, cezaevindeyken maaşlarının 3’te 2’sini alabilen askerlerin, bu süre boyunca aylıklarından kesilen 3’te 1’lik bölüm devlet kasasında tutuluyor. Yeniden yargılamada beraatleri halinde, biriken bu para kendilerine toplu olarak iade edilecek.

Aktif görevde olacaklar
Tahliye edilen 230 isimden 128’i muvazzaf.
13’ü general ve amiral, 115’i subay, tahliye edilen 128 muvazzaf askerin görevlerine dönerken pasif noktalara atanacakları yolundaki iddialar da askeri kaynaklarca doğrulanmadı.
Emekli olmayarak görevlerine dönecek söz konusu isimlerin, bir süre izin yaptıktan sonra kendi alanlarındaki aktif noktalarda görevlendirilecekleri belirtildi.
Askeri kaynaklar, söz konusu isimlerin cezaevlerine girme aşamalarında boşaltmak zorunda kaldıkları koltukların geçen 4 yıl içinde başka isimlerce doldurulduğunu, ancak bu durumun kendi sınıflarında aktif görevlere atanmasına engel oluşturmadığını ifade etti.
General ve amirallerin bir kısmının ise önümüzdeki Yüksek Askeri Şura’da emekli edilmeleri bekleniyor.
Emeklilik kararı verilmeyecek general ve amirallerin sanık sıfatları sürdüğü için terfi imkanı bulunmuyor. Bu nedenle, Yüksek Askeri Şura’da bu isimler hakkında temdit kararı alınması gerekiyor. Dava önümüzdeki yıla kadar sonuçlanır ve bu komutanlar suçsuz bulunursa, bir sonraki Yüksek Askeri Şura’da terfilerinin önü açılabilecek.

Özel bizzat aradı
Tahliye sevincini bir açıklamayla kamuoyuna duyuran Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, özgürlüğüne kavuşan komutanları, irtibat numaralarını bizzat alarak, kendisi tek tek aradı.
Orgeneral Özel’in aradığı ilk isimlerden biri MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan oldu.
Özel, emekli Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına da dahil olmak üzere generallere, “geçmiş olsun” dileklerini ileterek, TSK adına duyduğu memnuniyeti belirtti.
Kaynaklar, 230 emekli ve muvazzaf askerin tutuklulukları süresince düzenli olarak ziyaret edilmesine gayret edildiğini, zaman zaman gelişen tepkilere rağmen, bu irtibatın hiçbir zaman kesilmediğini de vurguladılar.
Ankara’da kulağımıza çalınan bir başka bilgiyi de paylaşalım...
Tahliye edilen kimi subayların, cezaevinden çıktıktan sonra sert ve köşeli açıklamalar yapan eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın üslubunu ve bazı ifadelerini paylaşmadıklarını, Doğan’ın bir nevi “sözcü” gibi algılanmasından rahatsızlık duyduklarını not ettik.