Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

       Sağlık Bakanı Sayın Osman Durmuş, hastanelerdeki rezaleti ya görmek istemiyorsunuz ya da sizi kandırıyorlar. 'Yaralı depremzedelerden para alınmayacak' diye siz buyurmadınız mı? Ama söylemek kolay; önemli olan uygulanıp uygulanmadığı. Doğruyu görmek için, lütfen vatandaşın sesine kulak verin. İşte size örnek:
       Okurumuz Nalan İlimsever depremzede kardeşi Namık Aksoy, eşi ve çocuğunu tedavi ettirmek uğruna verdiği mücadeleyi şöyle anlatıyor:
       "Karamürsel ve Yalova'daki hastanaler dolu gerekçesiyle kabul etmeyince 17 Ağustos 1999 Pazartesi saat 12.30'da İstanbul'a getirdik. Özel Acıbadem Hastanesi'nde yapılan ilk yardım hizmeti karşılığında depremzede olduğumuzu belirtmemize rağmen 159 milyon 790 bin lira ödemek zorunda kaldık. Daha sonra ön parçalı kol kırığı teşhisiyle ameliyat olması gerektiği, bedelinin bir milyar lira olduğu belirtilerek, 600 milyon lira kaparo istendi. Bu parayı bulamayacağımız için önce Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne, oranın kabul etmemesi üzerine de Şişli Etfal Hastanesi'ne gittik. Burada ameliyat için gerekli ilaçlar hastane eczanesinde olmadığı için 198 milyon 663 milyon lira ödeyerek özel eczaneden aldık."

Çıldırtan bürokrasi

       Harcamalarını geri almak umuduyla yaptığı girişimlerin sonuçsuz kaldığını belirten okurumuz, devam ediyor:
       Şişli Etfal Hastanesi Başhekimliği, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Tedavi Kurulu'nun 18 Ağustos 1999 tarih ve 5340\4474 sayılı yazısında depremzedeler ile ilgili sağlık harcamalarının bağlı bulundukları sosyal güvenlik kuruluşu tarafından karşılanacağı talimatı verildiği gerekçesiyle reddetti.
       Kardeşim SSK mensubu olduğundan SSK Marmara Bölge Müdürlüğü'ne yaptığım başvuru, TC Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 19 Ağustos 1999 tarih ve B100THG0100002\3120 - 13532 sayılı yazısında depremzedelerin tüm tedavi ve ilaç giderlerinin tedaviyi uygulayan özel ve kamu sağlık kuruluşları tarafından karşılanacağının beyan edildiği gerekçesiyle reddedildi.
       İl Sağlık Müdürlüğü 15 Eylül 1999 tarih ve 5390\4948 sayılı cevabi yazısında masrafların SSK tarafından karşılanması gerektiğini bildirdi.
       Bu yazıyla başvurduğum SSK İstanbul Sağlık İşleri Müdürlüğü, depremzede değil, normal acil hasta prosedürü uygulanarak, sadece kapsama giren ilaçların parasını ödeyebileceklerini belirtti. Ancak Şişli Etfal'in belgelerini kabul etmeyerek Okmeydanı SSK Hastanesi'nden uygunluk yazısı istedi. Ayrıca 358 milyon 453 bin lira tutan faturalı ilaçlar için 50 milyon lira seviyesinde bir ödeme yapılacağını bildirdi.
       Başbakanlık Kriz Merkezi ise yaptığım başvurulara yanıt bile vermedi."
       Sayın Bakan, üstelik bu olay 18 Ağustos günü bizzat size de aktarılmış. Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi yanınızda 'tamam' diye de söz vermiş. Sonrası okuduğunuz gibi. Umarım bu kez çözersiniz...

Şoförlük testi

       Deprem nedeniyle trafik canavarını unutmuştuk. Bolu yakınlarında 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan otobüs kazası gösterdi ki; canavar fırsat kolluyor. Ve maalesef rutin denetimler de yeterli olmuyor.
       Emniyet Genel Müdürlüğü, bu nedenle yeni bir proje üzerinde çalışılıyor. Buna göre; öncelikle otobüs sürücüleri psiko - teknik değerlendirmeden geçirilecek. Bu ne demek? Bir yetkili şöyle açıklıyor:
       "Sürücülerin güvenli araç kullanmalarını sağlayan algı, dikkat, hafıza, muhakeme gücü, zihinsel tepki hızı, göz - el - ayak koordinasyonu, takip gibi psikomotor yetenekleri, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi tutum, davranış, alışkanlık ve kişilik özellikleri psikometrik kriterlere uygun 'mili saniye'lerde ölçülen hassaslıkta bilgisayar destekli test sistemi kullanılarak ölçülecek."
       Özetle; kim şoför olabilir, kim olamaz saptanacak... İstanbul ve Ankara'da iki test cihazı kurulmuş bile...



Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr