Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       İstanbul Büyükşehir Belediyesi kararı uyarınca, 65 yaşın üstündekiler özel halk otobüslerinden de ücretsiz (10.00 - 16.00 arası) yararlanacak. Ancak gelen şikayetler, şoförlerin buna uymadığı yolundaydı. Biz de 'Ayıp olmuyor mu?' diye sormuştuk.
       Anadolu yakası halk otobüslerinin bağlı olduğu Öz Ulaş AŞ Genel Müdürü Onur Orhon'dan yanıt geldi, şöyle diyor:
       "İETT otobüsleri bayramda ya da diğer günlerde dilediği yolcuları ücretsiz taşıyabilir. Sonuçta zararı belediye sübvanse eder ama; özelde böyle olanak yok. Üstelik İETT, yolcu yoğunluğu az diye o saatler arasında otobüslerini garaja çekiyor, ücretsiz yolcular halk otobüslerinde taşınıyor. Asla 65 yaş üstü vatandaşlarımıza saygısızlık söz konusu değildir. Aksine onların özel taşımacılığın bu durumunu dikkate alarak İETT otobüslerini tercih etmeleri gerekmektedir."
       Gerçekten ayıp olmuyor mu?

'Türkeş pazarlık konusuydu...'

       Ermeni terör örgütü ASALA'yı kim çökertti? Abdullah Çatlı ve arkadaşları mı yoksa MİT mi? Ya da bir başka grup mu? Eskişehir Özel Tip Cezaevi'nde yatan Bahçelievler katliamının bir numaralı sanığı Haluk Kırcı'ya göre; kesinlikle Çatlı... Hatta MİT'le masaya oturduğunda ilk şartı da o dönem cezaevinde bulunan MHP eski genel Başkanı Alparslan Türkeş'in serbest bırakılması olmuş. Tabii, Bahçelievler davasından tutuklu bulunanları da unutmamış... Kırcı bunları, piyasaya yeni çıkan 'Bırak Eşkıya Bellesinler' adlı kitabında tek tek anlatıyor.
       Ağırlıklı olarak Kırcı'nın mahkemedeki savunmasını içeren kitapta devletlerin istihbarat birimlerinin, resmi olmayan güçlerden tarih boyunca yararlandığı vurgulanıyor. Yakın tarihten örnek olarak da Kıbrıs'ta EOKA'ya karşı Türk kaçakçıların adaya silah taşıması gösteriliyor.

Devletin taahhütleri

       Gelelim Marsilya Operasyonu'na; ASALA'ya yönelik faaliyetle ilgili MİT'in önerisine Çatlı'nın ilk anda sıcak bakmadığını, sonradan masaya oturduğunu anlatan Kırcı, şöyle diyor:
       "Akıllarına ilk gelen cezaevlerinde yatan liderleri Alparslan Türkeş, olur. Hem onu da pazarlığın içine almak, hem de fikrini öğrenmek için harekete geçerler. Fakat rahmetli Türkeş, çeşitli sakıncalar gördüğünden, teklife sıcak bakmamaktadır. Kaçak ülkücüler bütün olumsuzluklara rağmen MİT'le ortak operasyona evet derler. Çatlı MİT'ten dolayısıyla devletten dört şey istemektedir:
       Alparslan Türkeş serbest bırakılsın, Bahçelievler davası sanıkları tahliye edilsin, İdamlara son verilsin, operasyon bitiminde ülkelerine serbestçe dönecekleri ortam hazırlansın..."
       Kırcı'nın iddiasına göre; MİT, devlet yöneticilerine danıştıktan sonra okey vermiş... Sonrasında da terör örgütü bertaraf (öldürme ve bombalama eylemleri tarihleriyle sıralanıyor) edilmiş...

Daha sonra kullanıldı

       Kırcı, Abdullah Çatlı'nın 1994 yılında da devlet adına çalıştığını öne sürüyor. PKK'ya yönelik Ankara'ya raporlar gönderdiğini iddia eden Kırcı, şunları söylüyor:
       "Şimdi onu tanımakta zorluk çekenlere sormak lazım; tanımadığınız Çatlı'nın kendi el yazısı ile yazdığınız raporları nereye sakladınız? O raporlara dayalı olarak ne gibi işlemler yaptınız?.."
       Kitapta Ataköy'deki işyerlerine yapılacak baskını İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden bir yetkilinin önceden uyardığını da belirten Kırcı, Yeşil kod adlı Mahmut Demir konusunda ise 'Çatlı'nın bendeki telefonundan aradı. Ve (Yakında emekli olacağım ve gelip emrine gireceğim. Hakkımda ona anlatılanların hepsi yalan) mesajını Çatlı'ya iletmemi söyledi' diyor...

Görev bekliyorlar

       İki yıllık Ön Lisans Meslek Yüksek Okulu mezunu okurlarımız, öğretmenlik bekliyor. Şehriban Günday, Serengül Çolak, Selam Kurt, Serpil Açıkgöz, Mehtap Tokatlı, gönderdikleri ortak imzalı faksta 'Bize de bu hak verilsin, bütün olumlu niteliklere sahip olduğumuza inanıyoruz. Nerede olursa olsun çalışmaya hazırız' diyorlar...


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr