Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Marmara Denizi'ne yüzer otoyol projesi bazı çevrelerce 'uçuk' olarak nitelendirildi ama; Başbakan Başdanışmanı Ahmet Vefik Alp yapılacağı konusunda ısrarlı. Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ile birlikte ABD'de yapımcı firmalarla görüşen Alp, isteklilerin kuyrukta olduğunu söylüyor. Alp, 'Uçuk değil, önü açık proje' diyor. Ardından da finansman sıkıntısı olmadığını belirtiyor.
       Malumunuz Adalar'ın arkasından Tuzla - Avcılar'ı bağlayacak yaklaşık 30 kilometrelik yüzer viyadük için yakında masaya oturulacağını yazmıştık. Dediğimiz gibi Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde firmalarla görüşen Bakan Aydın ve Alp, şimdi de İskandinavya'ya gitmeye hazırlanıyor. Alp, yapılan temaslar sonucu ortaya çıkan tabloyu 'Bir nevi bitti' diye özetleyerek, şöyle konuşuyor:
       "Çok yetkin firmalarla görüşüldü. Finansman bulabileceklerini söylediler. Şu anda masaüstü olan Cebelitarık Boğazı, İrlanda ile İngiltere adalarını birleştiren su geçişi ve Finlandiya Körfezi'ndeki büyük bir geçişi gösterdiler. Özellikle bir tanesi bizim projemize çok benziyor."
       Florida ve Virginia da yaptıkları incelemenin çok yararlı olduğunu vurgulayan Alp, 'Gemi geçişi için köprü değil, sualtı tüneli (araçlar için) yapılmış. Biz de projeyi değiştirerek köprü yerine bu sistemi uygulayabiliriz' diyor"

Şimdi ne olacak?

       Yakında İTÜ ile havuz deneylerine başlayacaklarını belirten Alp, şöyle devam ediyor:
       "Hiçbir tereddütümüz kalmadı. Koray Bey benden heyecanlı. Bu işin gerçekleşebileceğini yerinde gördü ve rahatladı. Kafasındaki ufak tefek kuşkular da gitti. Firmalardan, maliyet ve finansman konusunda rapor istedik."
       Ya 'uçuk' yorumları, fay hattı iddiaları?
       "Belgeler getirdik, artık hiçkimse ağzını açamaz. Yapılmış kullanılıyor, daha ötesi var mı? Yüzer bir şeyin depremle ne ilgisi var? Zemine oturmuyor, temeli yok ki. Gemi depremden ne kadar etkilenirse bu da aynısı. Bir tek Tsunami tehlikesi vardı. Onun da Marmara'da olmadığı konusunda bilgi mevcut."

Orman notumuz zayıf

       'Orman yanar Türk bakar' sözümüz aynen geçerli. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından gerçekleştirilen 2000 Avrupa Orman Karnesi'ne bakıyoruz, Türkiye'nin ortalama kanaat notu kritik. Yani geçmekle kalmak arasında. Yangınlara karşı korumada ise facia; kafadan sınıfta kalıyoruz.
       Anılan karne Avrupa ülkelerince imzalanan uluslararası anlaşma gereği hazırlanıyor. 19 ülkenin yer aldığı Avrupa sınıfında notlar 99 kriter üzerinden veriliyor. Amaç; Avrupa ormanlarının ve ormancılığının bugünkü durumu, hükümetlerin yaklaşımı, ekolojik açıdan verilen önemi ve yasal düzenlemelerin korunmadaki yeterliliğini ortaya koymak.
       Doğal Hayatı Koruma Derneği Orman Programı Müdürü Sedat Kalem, Türkiye'nin 100 üzerinden aldığı 53 genel ortalama notla 8'inci olduğunu söylüyor. İlk beş arasında ise İsviçre, Finlandiya, İsveç, Avusturya ve Slovakya var. Ama bu; genel ortalama. Notun yüksekliğindeki etken Avrupa'daki asit yağmurlarının Türkiye'de olmaması. Yoksa diğer notlar felaket.

Yunanistan’ın gerisindeyiz

       Örneğin; 'Su ve toprağın; çığ ve yangınlara karşı ormanların korunmasında' geçer not dört... Bize verilen ise iki... 'Koruma altındaki ormanlar' ya da 'Koruma alanlarının etkin yönetimi' derslerinde ise dört üzerinden bir... Sonuçta, genel ortalamada önünde yer aldığımız komşu Yunanistan bile doğayı korumada, yangınla mücadele bizi sollamış durumda.

Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr