Tuncay Hoş

Tuncay Hoş

tuncay.hos@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Konferans Ligi'nde Brugge karşısında kaleci Mert'in kusursuza yakın performansıyla Belçika'dan 1 puan çıkaran Beşiktaş, 65 saat sonra evinde henüz yenilgi almayan Kayserispor'u ağırladı. Yoğun maç trafiği, derin kadroyu zorunlu hale getiriyor. Yüksek tempolu maçlar ve seyahatler, fiziksel yorgunluğun yanı sıra mental yıpranmışlığı da beraberinde getiriyor. Üç kulvarda başarı kovalamak için Beşiktaş'ın 18 kişilik kadrosunda yer alan oyuncu grubunun fit olması elzem.

Şenol Güneş, bu kez teknik kalitesi yüksek, çilingir oyuncular Chamberlain ve Ghezzal'la maça başladı. Taraftarların sahalara dönmesini hasretle beklediği Cezayirli yıldız, fizik olarak tam anlamıyla hazır olmasa da siyah-beyazlı ekibin 'oyun aklı' olduğunu bir kez daha gösterdi. Güneş'in maç eksikliğini gidermesi için Ghezzal'a sürekli forma vermesi gerekiyor. Zira Beşiktaş ciddi anlamda hücum bölgesinde üretkenlik sorunu yaşıyor. Trabzonspor ve Brugge sınavlarında bu problemi açıkça bir şekilde müşahade ettik.

Haberin Devamı

Maç öncesi, Süper Lig'in Fred ile birlikte en iyi 8 numarası Gedson Fernandes'in hafif sakatlığı nedeniyle tribüne çıkmasının orta sahada Beşiktaş'ı olumsuz anlamda etkileyeceğini düşünüyorduk. Ancak Amir, Salih ve Ox'tan teşekkül eden orta saha, Portekizli dinamoyu aratmadı.

Temposu düşük Beşiktaş, son derece kısır, etkili hücum varyasyonlarından uzak bir futbol ortaya koyup ilk yarıyı çöpe attı. Ev sahibi, kendi yarı sahasında bekleyen ve hızlı geçiş oyunuyla gol bulmayı hedefleyen rakibi karşısında Ghezzal ve Onur Bulut'un kanadından tehlike yaratmaya çalıştı. Orta kalitesi beklenenin altında kaldı. Aboubakar yine istediği topları alamadı. Cenk ve Ghezzal'ın şutu dışında tribünleri ayağa kaldıracak ve kaleci Bilal'i tehdit edecek bir tehlike olmadı.

İkinci yarıda Kayserispor'un duran toptan Mane ile bulduğu sürpriz gol, siyah-beyazlı takımın üzerindeki ölü toprağını attı. 12. adamın da desteğiyle temposunu artıran Kartal, rakibine yine duran toptan Aboubakar'la yanıt verdi. Ghezzal'ın asist yapması, Cezayirli'ye önümüzdeki haftalar için moral ve öz güven kazandırdı. Bu sezon ofansif verimsizliği ile dikkat çeken Salih Uçan'ın savunma arkasına attığı şık pasla Chamberlain hem siftah yaptı hem de takımını üstünlüğe taşıdı. 15 dakikalık vites artırma, Beşiktaş'ın galip duruma geçmesine yetti.

Haberin Devamı

Oyuna sonradan giren Demir Ege Tıknaz orta sahaya enerjisiyle dinamizm getirirken, etkili driplingleriyle de yoğun maç trafiğinde Güneş'in yararlanacağı alternatif isimlerden biri olacağını gösterdi. Eric Bailly de Colley ile uyumuyla dikkat çekti. Beşiktaş'ın hızlı, seri ve deneyimli bir süpürücüye yıllardır ihtiyacı vardı. Fildişi Sahilli savunmacının ayağının da iyi olması cabası.

Sonuç olarak Beşiktaş henüz beklenen seviyeden çok uzak. Geç yapılan transferlerin çoğunun yaz kamp dönemine yetiştirilmemesi bunda en önemli etken. Beşiktaş'ın şampiyonluk yarışında var olabilmesi için bu geçiş dönemini minimum puan kayıplarıyla atlatması gerekiyor. Yüksek tempolu 15 dakikalık oyun, taraftarı tatmin etmez, maç kazanmak için de yeterli olmaz.