Transferler iyi ama yetmez!

22 Temmuz 2024

Beşiktaş yönetimi transfer sezonuna fırtına gibi giriş yaptı. Serbest oyuncu statüsündeki Gabriel Paulista ve Rafa Silva'yı renklerine kattı. Galatasaray'ın da girişimde bulunduğu Portekizli yıldızın kadroya kazandırılması başarılı bir hamle. Geçen sezon tüm kulvarlarda 52 maç forma giymiş, 22 gol atıp, 15 de asist yaparak 37 gole katkıda bulunmuş bir yıldızdan söz ediyoruz. Enkaz bırakan Ahmet Nur Çebi yönetimi gibi zar atmadan yapılan nokta atışı. İstikrarlı, skorer, final vuruşlarında son derece maharetli ve liderlik vasfı olan bir oyuncu.

Gabriel Paulista da La Liga deneyimi bulunan iyi bir kesici stoper. Arsenal ve Valencia'daki başarılı performansıyla onu hatırlıyoruz. Lakin Brezilyalı futbolcuyu tamamlayacak Romain Saiss gibi ayağı düzgün bir sol stoper transferi elzem. Omar Colley geçen sezon skora katkıda bulunsa da savunması gerçekten vasatın altında bir oyuncu. Geçen sezon yenilen gollerde hatalarıyla göze battı. Türkiye'de başarı istiyorsan savunma tandeminin iyi olması şart.

Yönetim, Ciro Immobile gibi gol makinesini transfer ederek takdire şayan bir iş yaptı. Emeği

Yazının Devamı

Boğalar'ın ambargosu başladı

15 Temmuz 2024

Mükemmel bir jenerasyon yakalayan İspanya, Almanya'da düzenlenen EURO 2024'te bileğinin hakkıyla mutlu sona ulaştı. Boğalar turnuvada Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk, Gürcistan, Almanya, Fransa ve son olarak İngiltere'yi devirerek 7'de 7 yaptı. 2008, 2012'de Avrupa Şampiyonası ve 2010'da Dünya Kupası'nda üst üste oynadığı 3 finali de kazanarak şampiyon olan Boğalar, benzer bir ambargoya imza atabilir. Altın jenerasyonla önleri çok açık. Önümüzdeki turnuvalarda favori olarak lanse edilecekler.

Rodri, Morata ve Laporte'nin tecrübesini, Yamal, Pedri ve Nico Williams gibi genç yeteneklerle kaynaştıran İspanya, turnuva boyunca futbolseverlerin gözünün pasını silerek aynı zamanda 'temaşa' şampiyonu da oldu. Finalin ilk düdüğüyle birlikte İspanya oyunu domine etti, rakip kaleye yüklendi. Ancak oyunu kendi yarı alanında kabul eden İngiltere'nin başarıyla uyguladığı alan savunmasını geçmekte zorlandılar. Ada temsilcisi kanatları da iyi kapatarak iki uçurtma Williams ve Yamal'a ceza sahasına giriş için vize vermedi. Tempo olarak düşük, son derece kısır

Yazının Devamı

Ferdi bonservis rekoru kırabilir

8 Temmuz 2024

Hollanda karşısında hak etmediği bir yenilgi alan A Milli Takımımız, EURO 2024'te iz bırakan takımlardan biri oldu. Bazı oyuncularımız performanslarıyla değerlerini iyice yükseltti. Tüm oyuncularımıza mücadelelerinden dolayı elbette müteşekkiriz. Ancak Ferdi Kadıoğlu, Barış Alper Yılmaz ve Arda Güler Türk futbolu vitrinin nadide elmaslarından oldu. 

Arda Güler geçen yaz transfer döneminde dünya devi Real Madrid'e transfer olarak zaten kalitesini gösterdi. Ferdi'ye 8 Avrupa takımının ilgisi var. Scout ekipleri, Almanya'daki dev turnuvada Türkiye'nin maçını izlemek için seferber oldu. Konuşulan rakamlar 25-30 milyon Euro bandında. Aslında Türk dinamonun başarısında en büyük pay sahiplerinden biri de Vitor Pereira.

Portekizli teknik adam, Ferdi'nin en efektif oynayacağı mevkiyi keşfetti ve ona sol bekte görev verdi. O günden bu yana form grafiği hep yukarılara doğru çıktı. Almanya'daki turnuvada ise pik yaptı. EURO 2024'te tüm istatistikleri alt üst eden 24 yaşındaki yıldız, en fazla ikili mücadele kazanan (35), top kapan (12), sahipsiz top kazanan (25)

Yazının Devamı

Zaferin anahtarı konsantrasyon!

3 Temmuz 2024

'Bizim Çocuklar', Hollanda ve Fransa'nın yer aldığı ve 'Ölüm Grubu'ndan zirvede çıkmış, makine düzeninde işleyen Avusturya ile karşılaştı. Otoritelerin 90 dakika öncesi öngörüsü istim üstünde olan ve form grafiği pik yapan rakibimizin kazanacağı yönündeydi.

A Milli Takımımız dün gece otoritelerin tahminleri yerle yeksan eden bir oyun sergiledi. Mart ayındaki 6-1'lik hezimet oyuncularımızı ters motive etmiş. Hata lüksün olmadığı karşılaşmada konsantrasyonumuz en üst düzeydeydi. Montella, talebelerini mental olarak çok iyi hazırlamış. Limitlerini son raddeye kadar zorlayan Bizim Çocuklar, sağanak yağmur altında onur mücadelesi örneğinden pasajlar sundu.

Duran toptan Merih'in golüyle maçın henüz başında skor üstünlüğünü elimize geçirdik. Golden sonra 10 dakikalık bölümde Baumgartner merkezli ataklarda sıkıntılı anlar yaşadık. Ancak Avusturya'nın en büyük silahı olan 'gegenpress'i (önde etkili baskı) kırmayı başardık. Ayağa paslarla, sakin kalarak temponun yükselmesine izin vermedik.

Merih

Yazının Devamı

İlk görev tamam, Avusturya'ya dikkat!

27 Haziran 2024

'Bizim Çocuklar' F Grubu'nun son sınavında Çekya ile karşılaştı. Beraberliğin ikincilik için yeteceği karşılaşmaya tur biletini cebimize koyarak başladık. Rakibimizin en önemli özelliği yüksek fizik kalitesiyle oynaması. Şişirme toplarla maçın başında kalemizi tehdit ettiler. Barak'ın haklı bir kararla ikinci sarıdan kırmızı kartla oyundan ihraç edilmesinin bize avantaj sağlayacağını düşünüyorduk. Ancak yanıldık.

İlk yarıda rakip kaleyi bulan tek şutumuz olmadı. Rakibimiz ise devrenin son bölümünde etkili geçiş oyunuyla kalemizde büyük tehlike yarattı. Sahanın başarılı ismi Mert Günok açıyı iyi kapatarak Çekya'ya gol izni vermedi. Kanatları etkili kullanamadık, ceza alanına girmekte güçlük çektik. Oyunu kendi kendimize zorlaştırdık. İkinci yarıda tempoyu artırdığımız bölümde rakip kaleyi abluka altına aldık. Turnuvada çok şeyler beklediğimiz Hakan Çalhanoğlu sol çaprazdan ayağının dışıyla 'regista'ya yakışır çok şık bir gole imza attı.

Çekya 66'da karambolde Soucek'in golüyle eşitliği

Yazının Devamı

Montella'nın yanlış tercihleri!

23 Haziran 2024

Gürcistan'ı yenerek tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'na galibiyetle başlayan A Milli Takımımız, dünya futbolunun önemli ekollerinden Portekiz'le karşı karşıya geldi. Bizim için gücümüzü test edeceğimiz en ciddi sınavdı.

Montella ayağında ağrı ve ödem olan Mert Günok'un yerine kaleyi Altay Bayındır'a teslim ederken, Mert Müldür'ü kulübeye çekip sağ bekte Zeki Çelik'e görev verdi. Göbekteki Abdülkerim-Samet tandemini bozmayan İtalyan teknik adam, Gürcistan maçında jeneriklik bir gole imza atan Arda Güler ile Kenan Yıldız'ı yanında oturttu. Genç yıldızların yerine kanatlarda Yunus Akgün ve Kerem Aktürkoğlu görev yaptı. Barış Alper Yılmaz yine verimsiz olduğu bölgede, yani en ileri uçtaydı.

Montella'nın ilk 11 tercihleri, farklı yenilgiyi getiren en önemli faktörlerdendi. Arda Güler'in forma giymemesi, yabancı meslektaşlarımızı da şaşkına uğrattı. Türk futbolunun çok şeyler beklediği genç yıldız, oynamayacak durumda ise niye son 20 dakika oyuna alındı? Forma adaleti konusunda ciddi sıkıntılar

Yazının Devamı

Öz güven getiren değerli galibiyet

19 Haziran 2024

A Milli Takımımız, EURO 2024'e bir ilke imza atarak coşkulu bir başlangıç yaptı. Tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda boy gösteren rakibimiz, her ne kadar oyuncu kalitesi olarak teraziye konulduğunda bizden geri olsa da 3 puan, takımımıza öz güven ve moral getirdi.

12. adamın tribündeki performansı takdire şayandı. Gürcistan'ı kulakları sağır eden ıslıkla büyük bir baskı altına aldılar. BVB Stadyumu'ndaki atmosfer, Rams Park, Fenerbahçe Ülker ve Tüpraş Stadı'nı aratmadı.    

Oyunu genel anlamda domine eden taraftık. Hücuma hızlı çıktığımız ve vitesi artırdığımız dakikalarda Mert Müldür'ün jeneriklik golüyle perdeyi açtık. Mert Müldür, Milli Takım'da bambaşka bir performans sergiliyor. Oynadıkça ritim kazanıyor. Fenerbahçe'de Osayi Samuel gibi güçlü bir rakibi olmasının handikabını yaşıyor. Forma istikrarını kazandığı zaman sarı-lacivertli takıma da önemli katkılarda bulunacağını düşünüyoruz. Hemen akabinde organize bir şekilde gelerek Kenan Yıldız'la bulduğumuz ikinci gol, VAR'a takıldı.

Gürcistan'

Yazının Devamı

Savunmamız güven vermiyor

11 Haziran 2024

A Milli Takımımız EURO 2024 yolundaki son provada Polonya ile karşılaştı. Kamp başında Çağlar Söyüncü'nün sakatlığı, İtalya maçında sağ diz ön çapraz bağlarında yırtık tespit edilen Ozan Kabak'ın kamp kadrosundan çıkarılması, savunmamıza önemli ölçüde hasar verdi. İki oyuncunun yokluğunda Polonya sınavında defansın göbeğinde görev yapan Samet Akaydin'ın bireysel hatası ilk golü yememize neden oldu.

Fenerbahçe'nin devre arasında Panathinaikos'a kiralık olarak gönderdiği Samet, performans olarak iyice geriye gitmiş. Yunan ekibi, 30 yaşındaki savunmacıyı yetersiz gördü ki satın alma opsiyonunu kullanmadı. EURO 2024 öncesi güven vermeyen bir görüntü çizdi. 61. dakikada Kaan Ayhan'ın yerine oyuna dahil olan Merih Demiral da kaptırdığı topla ikinci golü kalemizde görmemize sebep oldu. Suudi Arabistan Ligi'nde çabukluğunu ve atletik özelliklerini yitirmiş. Zaten topu oyuna sokma becerisi yetersiz bir oyuncu. Mert Günok kritik kurtarışlarıyla Milli Takımımızı oyunda tutan isim oldu.

Teknik direktör Montella'nın

Yazının Devamı