İnsan, ruh ve beden sağlığı ile bütün bir varlıktır. Koronavirüs beden sağlığımızı tehdit eden bir durumdur. Dolayısıyla bedeni tehdit eden bir durumun ruh sağlığımız üzerinde de etkileri vardır. Son zamanlarda duygu durumumuz ve davranışlarımızda meydana gelen değişiklikler, koronavirüsün psikolojimiz üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak etkisi olduğunu göstermektedir.
Peki bu dönemde ruhsal olarak neler yaşıyoruz?
-Duygularımızı daha yoğun yaşıyoruz. Kaygı, endişe, korku, hüzün, öfke, çaresizlik, umutsuzluk, mutsuzluk gibi negatif duyguları daha sık ve yoğun bir şekilde yaşar olduk.
-Eskiye oranla duygularımızı yönetmekte ve problemlerle baş etmekte güçlük çekmeye başladık.
-Olaylara karşı toleransımız ve dayanıklılık seviyemiz azaldı.
-Davranışlarımız ve alışkanlıklarımız değişti. Dışarıda daha az vakit geçiriyoruz, doğaya ve sosyal çevremize temasımız azaldı, sevdiklerimizi göremiyoruz, çeşitli aktiviteleri bırakmak zorunda kaldık, ev ve iş hayatı arasındaki dengelerimiz değişti.
-Düşüncelerimizin içeriği farklılaştı. Geleceği daha çok düşünür hale geldik.
-Belirsizliklere karşı tahammülümüz azaldı. Zihnimiz belirsizlikleri netleştirmeye çalışıyor. Çünkü insan doğası gereği belirsizlikten hoşlanmaz, netlik olmayan yerde endişe vardır. Bu da bizi daha çok düşünmeye itiyor.
İnsan sosyal bir varlıktır. Sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için çevresindekilerle etkileşim halinde olması gerekir. Bu yüzden insan sosyal çevresiyle bir bütündür. Zihinsel ve psikolojik gelişimi, insanın sosyal çevresiyle olan etkileşimi ile paralellik gösterir.
Sosyal çevre ile etkileşimde bulunmanın ve sosyalleşmenin pek çok yolu vardır. Yıllar geçtikçe bu yollar çeşitlenmiş ve farklılaşmıştır. Bazen de amacının dışında kullanılmaya başlanmıştır. Sosyal medya da bunlardan biridir.
Hiç düşündük mü gün içerisinde elimizden düşürmediğimiz telefonlarımız, tabletlerimiz ve bilgisayarlarımız neden var?
Bilginin kaynağına ulaşmak, aktarımı sağlamak gibi temel amaçlarının dışında farklı bir şeyler olmalı ki artık sağlığımız ve psikolojimiz üzerindeki etkileri neden bu kadar konuşulsun?
Sosyal medya insanlara gerçek dünyanın dışında hayal edilen ikinci bir dünyayı sunar. Olduğun gibi değil, olmak istediğin gibi biri olarak görünmeyi sağlar. Psikolojik açıdan bakıldığında bu durum kaygının ve depresif belirtilerin bazen kaynağı bazen de yansıması olabilmektedir.
Sosyal medya kontrollü kullanıldığında kişinin diğerleri ile olan etkileşimini sağlar ve bu da insanın gelişiminin bir parçasıdır. Ancak sosyal medya kontrolsüz ve amacı dışında kullanılmaya başlandığında bazı psikolojik problemleri beraberinde getirmektedir.
Stresle baş etmek için sosyal medya
Hepimiz stresle karşı karşıya kaldığımızda onunla baş etmeye çalışırız. Bazı baş etme yöntemlerini kullanarak stresle ortaya çıkan kaygıyı belirli bir seviyede tutmak için çabalarız. Ancak bu yöntemlerin uzun süreli kullanımı bizi esas çözümden uzaklaştırır. Sadece problemi erteler. Yani kalıcı çözümler sunmaz. Son zamanlarda sosyal medya kullanımı da stresle baş etme yöntemlerinin arasına dahil oldu.