Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Felaketin büyüklüğüne, olumsuz hava şartlarına rağmen zamana karşı bir yarış verildiğini vurgulayan Bakan Akar, “Devletin gayretlerini yok saymak gerçekten insafsızlık” dedi... Sahada 40 bin askerin olduğunu belirten Akar, “Tüm askerleri yığarak olmaz. Uzaktan ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak?” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, deprem sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sahaya geç indiği iddialarına Hatay’dan cevap verdi. Mehmetçik’in depremin yaşandığı ilk andan itibaren sahada olduğunu belirten Akar “Resmi kayıtlar ve ordumuzun tarihçesi olan ceridelerdeki gerçekler ortada. Zor şartlara rağmen insanlar yaraları sarmak için büyük gayret gösteriyor. Buradaki felaketi görmemek ve devletin gayretlerini yok saymak insafsızlık. Maalesef yapıcı değil yıkıcı bir tutum görüyoruz. Tenkit kolay takdir etmek zor” dedi.

Haberin Devamı

‘Zamana karşı yarıştık’

“Şuraya gelip de ‘Helal olsun, büyük yıkıma ve büyük zorluklara rağmen çok önemli ve büyük işler yapmışsınız ama şöyle yapsaydınız, burayı da böyle yapsaydınız’ deseler çok daha anlamlı olur. Süratle eksikler giderildi. Sağlık hizmetleri, yeme-içme, barınma ihtiyaçlarının karşılanması için çalışıyorlar. Yapıcı değil yıkıcı bir tutum görüyoruz. Tenkit kolay takdir etmek zor. Şimdi Hatay merkezine geliş 5 -10 dakika. Ama 6 Şubat’ta? Havaalanı kapalı, yollar kapalı, enkazlar yollarda, hava yağmurlu. Gönül kuş olup uçmak istiyor tüm milletimiz gibi ama durum ve şartlar da ortada. Böyle bir durumda insanları, araçları ışınlayamazsınız ki. Felaketin büyüklüğüne, olumsuz hava şartlarına rağmen zamana karşı bir yarış verildi. Buraya gelip de sıkıntıyı, felaketi görmemek ve devletin gayretlerini yok saymak gerçekten insafsızlık. Resmi kayıtlar ve bunlar arasında ordumuzun tarihçesi olan ceridelerde gerçekler var.”

‘1999’la kıyaslama yanlış’

“1999 nerede, 2023 nerede? Bu kıyaslama çok yanlış. TSK birlikleri, personeli ve aileleri de depreme maruz kaldı. Silahlı Kuvvetler’in kendi iç düzeni var. Gerekli bilgi ve raporların alınmasını ve hazırlıkların yapılmasını müteakip karargâhlardan çıkıldı. 2’nci Ordu Komutanı’nı bizzat aradım. Valilerimizle temas edeceksiniz, destekleyin. İlk andan itibaren harekete geçiliyor. Birisi diyor ki ‘Ben geldim, burada asker yoktu?’ Her yerde aynı anda olmak mümkün mü? Bu bir koordinasyon ve organizasyon meselesi. TSK; AFAD ve Valiliklerce belirlenen görev ve sorumluluk sahalarında depremin ilk anından itibaren yer aldı, almaya devam ediyor. Ben, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı ilk gün intikal ettik, ikinci depremi yolda yaşadık, 6.4’lük Hatay depremini burada yaşadık, Komuta Kademesi sahada doğal olarak ordumuz da.”

Haberin Devamı

‘Derdimiz millet’

Hatay’da incelemelerde bulunan Bakan Akar, TSK’nın sahaya geç indiğine yönelik iddialara bir kez daha yanıt verdi.

‘Hudutları ihmal edemeyiz’

“Diyorlar ki ‘2’nci Ordu nerede?’ 2’nci Ordu’nun görev alanı bin kilometreye 240 kilometrelik bir alan. 164 bin kilometrekare, ülkemizin % 21’i. 911 kilometre Suriye, 384 kilometre Irak, 417 kilometre İran hududu var. Bundan sorumlu bir birlikten bahsediyoruz. Sahadaki 40 bin Mehmetçik’ten 22 bini 2’nci Ordu’dan. Diğer birliklerden takviyeyle 40 bine çıkardık. Nereden geliyor takviyeler? Kayseri’den, Antep’ten, Şırnak’tan, Mardin’den, Midyat’tan geliyor. Daha ötesinde Babaeski’den, Edremit’ten İzmir’den, Kıbrıs’tan, Kars’tan geliyor. Burada Hava Kuvvetleri de, Deniz Kuvvetleri de, Genelkurmay da, MSB de var. Tüm askerleri yığarak olmaz. Bu işten anlayan personeli kullanmak esas. Kullanılabilecek ne varsa kullandık, kullanıyoruz. Uzaktan ahkâm kesmekle olmuyor. Hududu kim koruyacak, Suriye’de kim kalacak? Suriye’yi mi, Irak’ı mı boşaltacağız? Görmek istemeyen körler ve duymak istemeyen sağırların amacı farklı, bizim derdimiz millet. Beklentimiz, ülke olarak yaşadığımız bu derin acıya ve Mehmetçik’in ve personelimizin büyük emeğine saygı duyulması.”

Haberin Devamı

‘Derdimiz millet’

Dakika dakika rapor

Depremin ardından Milli Savunma Bakanlığının yanı sıra Genelkurmay, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri’nin harekât merkezleri süratle yapılması gerekenleri yaparak saat 04.30’da birliklerden rapor istedi. Aynı saatte arama-kurtarma ve insani yardım konularında tecrübeli İnsani Yardım Tugay Komutanlığı’na ‘hazır ol’ emri verildi. Saat 04.50’de 2. Ordu Komutanımız Metin Gürak görevinin başındaydı ve birliklerden durum raporu almaya başladı. Saat 05.00’te Bakanlığımız bünyesinde Afet Acil Durum Kriz Merkezi teşkil edildi. Eş zamanlı olarak kriz merkezleri Genelkurmay ve Kuvvet Komutanlıkları’nda çalışmaya başladı. Saat 05.00 itibarıyla Genelkurmay Başkanı’mızdan ve Kuvvet Komutanları’mızdan bilgileri aldık. Aldığımız ilk bilgilerden Hatay Serinyol’da, bir binanın yıkıldığını, 3 askerimizin de şehit olduğunu öğrendik. Saat 05.10’da Sayın Cumhurbaşkanı’mızı arayarak Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili ilk raporları sunduk. Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile Hatay’a hareket edeceğimizi kendilerine arz ettik. Uygun buldular ve bu çerçevede çalışmalarımızı sürdürdük.

‘Derdimiz millet’

‘103 can kaybımız var’

“Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak 103 personelimiz hayatını kaybetti. Yaralılarımızın tedavisi sürüyor. Deprem bölgesinde 57 tabur ve 100 arama kurtarma timimiz olmak üzere toplam 40 binden fazla asker, uzman ve teknik personelimiz görev yapıyor. 29 arama kurtarma köpeğimiz bu çalışmalara destek sağladı. Arama kurtarma timlerimiz 326 kişiyi enkaz altından sağ çıkardı, 2 bin 457 vatandaşımızın cenazesine ulaştı.”

Göktürk’ten hasar tespiti

“Akaryakıt stoklarımızdan Bin 550 ton akaryakıt desteği sağladık. Göktürk uydumuz, İHA’larımız bölgeyi tarıyor. Hangi bina nerede yıkılmış fotoğrafını çıkarıyor; Çevre, Şehircilik Bakanlığı’mız da bu imkânlarımızdan faydalanıyor. Verileri anlık olarak paylaşıyoruz.“

‘Sığınmacı iddiaları yalan’

“Bazı fitne fesat yuvaları depremin hemen ardından ‘sınırlardan sığınmacı akını’ olduğun iddialarını ortaya attılar. Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır. Yetkililerden bilgi aldık, yerinde incelemelerde bulunduk, hudut karakollarını denetledik. Türkiye’ye yoğun geçiş iddiasının aksine Türkiye’den Suriye’ye doğru Suriyeli vatandaşların geçtiğini ifade ettiler. Depremde ailesini kaybeden Suriyelilerin topraklarına gönüllü döndüklerini belirttiler. Bunların sayısı 40 bini geçti. Hepsi de kayıtlı.”

Saat 07.00’de uçaklar hazırdı

Saat 05.45, 2’nci Ordu Karargâhının kapısından askerler koşa koşa çıkıyorlar, enkaza müdahale ediyorlar. Aynı saatlerde Kahramanmaraş ve İskenderun’da arama kurtarma faaliyetleri başlıyor. Saat 07.00’de iki askeri ambulans uçağı Etimesgut’taki askeri havaalanında hazırdı. Aynı saatte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın TCG İskenderun ile çıkarma gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’a ‘seyre hazır ol’ emri verildi. Saat 07.30’da ise Doğu Akdeniz’deki iki fırkateynle iki helikoptere İskenderun Körfezi’ne intikal emri verildi. Hatay’daki 2’nci Hudut Alay Komutanlığı’mız deprem hasar durumunu tespit eder etmez arama kurtarma çalışmalarına başladı ve 07.00’da vatandaşlarımıza sıcak çorba dağıttı.