Zafer Şahin

Zafer Şahin

zafer.sahin@kanald.com.tr

Tüm Yazıları

Genel seçimin ardından hiç mola vermeden yerel seçim atmosferine sert bir giriş yaptık.

İyi Parti lideri Meral Akşener’in kendisini ve partisini “Mağdur” ilan ederek yaptığı “İstanbul seçimini biz değil HDP kazandırmış. Bilmem nerenin seçimini biz değil HDP kazandırmış. Biz hariç herkes kazanmayı sağladı!” çıkışı tamamen yerel seçim odaklı.

2019’da fedakârlık yaptıklarını düşünen İyi Partililer 2024’te CHP’den hatırı sayılır yerlerde, hatırı sayılır ölçüde belediye istiyor.

Peki, 2019’da İyi Parti gerçekten de haksızlığa uğradı mı? Bugün bu kadar bağırmalarının sebebi CHP tarafından kandırılmış olmaları mı? Rakamlar pek öyle demiyor. CHP, 2019’da tam 10 büyükşehri İyi Parti’ye bıraktı. Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Sakarya, Samsun ve Trabzon’da CHP destekli İyi Partili adaylar seçim kazanamadı.

Haberin Devamı

İyi Parti, Ankara’da CHP adayı Mansur Yavaş’a verdiği desteğin karşılığı olarak tam 15 ilçede Millet İttifakı adına aday çıkardı. Ancak burada da tablo değişmedi. Akyurt, Altındağ, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Evren, Gölbaşı, Kahramankazan, Keçiören, Kızılcahamam, Nallıhan, Pursaklar, Sincan ve Şereflikoçhisar’da hiçbir belediyeyi alamadılar. İyi Parti’nin 15 ilçede sıfır çektiği Ankara’da MHP, Cumhur İttifakı adına sadece üç ilçede aday çıkardı. Polatlı, Gölbaşı ve Etimesgut’u firesiz kazandı.

Gelelim İstanbul’a… CHP burada da İyi Parti’ye karşı bonkör davrandı. Arnavutköy, Bağcılar, Esenler ve Kağıthane’de ittifakın ortak adayı olarak seçime giren İyi Partililer yine belediye kazanamadı. İyi Parti Bakırköy, Beşiktaş, Beykoz ve Kadıköy’de CHP’den ayrı olarak adaylar çıkardı. Sonuç yine değişmedi. MHP, tıpkı Ankara’da olduğu gibi İstanbul’da da üç ilçede ittifak adına aday gösterdi. Silivri’yi aldı, Beşiktaş ve Maltepe’yi ise kazanamadı.

Ankara ve İstanbul sonuçları gösteriyor ki mesele çok belediyeye aday göstermek değil. Gerçekten güçlü olduğunuz yerlerde nokta atışı tercihlerle seçmenin karşısına çıkmak. MHP bunu başardığı için sonuç almış. İyi Parti ise CHP’nin siyasi bonkörlüğüne rağmen hiçbir belediyeyi kazanamamış.

Haberin Devamı

Meselenin bir de HDP boyutu var. HDP, 2019’da CHP’nin seçim kazandığı Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Eskişehir, Hatay, İstanbul, İzmir ve Muğla’da büyükşehir adayı çıkarmadı. CHP’nin seçim kazanıp HDP’nin aday çıkardığı tek il Tekirdağ oldu. CHP-HDP ve İyi Parti Şanlıurfa’da Saadet Partisi seçimi alsın diye Saadet Partisi lehine aday çıkarmadı. Ancak seçimi AK Parti adayı kazandı.

Sonuç olarak, CHP, Millet İttifakı adına seçime girdiği 10 büyükşehri kazanmayı bildi. İyi Parti ise kendisine bırakılan 10 büyükşehirde sıfır çekti. Bırakın büyükşehri, hiçbir ilde belediye kazanamadı. Yani kendisine altın tepside sunulan belediyeleri AK Parti ve MHP’ye kaptırdı.

Bu sonuçlara bakarak İyi Parti adına ortada bir mağduriyet olduğunu söylemek zor. CHP yerel seçim için İyi Parti ile masaya oturduğunda 2019’un sonuçlarını da bir dosya halinde Akşener’e sunacaktır. Ve kendisi için asıl önemli olanın HDP desteği olduğunu da hissettirecektir. İyi Parti bu durumda ne mi yapar? Muhtemelen hiçbir şey. Eldeki kuşu daldaki kuşa tercih etmekten başka şansları yok.

Haberin Devamı

Bir İstanbul tartışması

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, katıldığı bir canlı yayında “İmamoğlu yönetimindeki belediyenin reklam bütçesi 849 milyon lira. İBB örtülü olarak da reklama para harcıyor. Toplam rakam 1.5-2 milyar lira. İstanbul’da depreme ayırılan para reklama ayrılandan daha az” iddiasında bulundu.

Göksu’nun açıklamalarını sosyal medya hesabımdan paylaştım. Bir süre sonra İBB Sözcüsü Murat Ongun’dan bir mesaj aldım. Ongun, Göksu’nun açıklamalarını yalanladı ve “Kurumumuz bütçesinde reklam bütçesi adında bir kalem yok. Bizim dönemimizde tanıtım, organizasyon niteliğindeki harcamaların payı yüzde 1’i geçmemiştir ” dedi.

Kendisine deprem ve kentsel dönüşüme bütçeden ayırılan payı sordum. Onu da yollayacağını söyledi ama şu ana kadar gelen bir şey olmadı. Eğer yollarsa onu da yayımlayacağım.

Tabii mesele İstanbul olunca polemik bitmiyor. Ongun’a sorduğum sorunun cevabı İBB Meclisi’nde Deprem ve Afet Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi’den geldi. Ekşi’nin İBB Meclisi’nde açıkladığı rakamlara göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 bütçesinde Sosyal Konutlar için 12 milyon, kentsel dönüşüm için ise 492 milyon lira ayırılmış. Reklam, tanıtım, organizasyon bütçesi ise 849 milyon lira!

İBB’ye bağlı Kiptaş, İmamoğlu öncesinde yıllık 4 bin ortalama ile 20 yılda 80 bin konut üretmiş. Ekşi’nin verdiği bilgiye göre İmamoğlu’nun üç yılında yapımı biten konut sayısı ise sıfır!

Rakamlar böyle, takdir sizin…