Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

2021 yılına yönelik beklentiler borsalarda alımları canlı tutarken kurdaki düşüşü frenliyor. AB Liderler Zirvesi’nden Türkiye aleyhine yaptırım çıkmazken ABD’den Trump’ın ne yapacağı bekleniyor.

Yıl sonu rallisine odaklanan piyasalar borsada alım yönündeki eğilimlerini sürdürüyor. Kura yönelik talepse hala yüksek. Önümüzdeki dönemde ABD-Türkiye ilişkilerinde stres artabilir. Bu da gerek kur gerekse borsa üzerinde etkisini hissettirecektir. Hisse senetlerinde BIST 30 hisselerinin performansı enflasyonun altında kaldığı için hala prim potansiyelini koruyor. Borsada alımları güçlü kılan beklentilerdir. Ancak dolar kurunda gerçekleşmeler daha fazla etkili. Yükseliş yönündeki direnç kırılmada zorlanılıyor. Buna rağmen bilanço hesaplamaları göz önünde bulundurularak yılı kasım ayının en düşük seviyesi olan 7.50’de kapatma çabası gözlenebilir. Fakat kurun bu seviyede kalıcı olması beklenmemeli.

Haberin Devamı

Dolarda al-sat marjı

Dolar/TL kurunda al-sat marjı oluştu. Kısa vadede hareket edenler için 8.04 seviyesine yaklaştıkça satım, 7.76 seviyesine yaklaştıkça alımlar güçlenmeye başladı. Kur bu dar aralık içerisinde bir süre daha hareket edecektir. Ana eğilim yükseliş yönünde olmasına rağmen 24 Aralık PPK kararına kadar dar bant hareketi gözlenebilir. Faiz kararının reel bazda getiriyi sağlayacak bir eğilim göstermemesi mevcut pozisyonların güçlenmesine neden olacaktır.

Bardağın yarısı dolu

Sonuçta gelişmelere baktığımızda piyasalar yılın son günlerinde bardağın dolu tarafına odaklanmayı tercih ediyor. Ocak ortasına kadar olumlu seyir sürebilir. Bu arada ekonomi yönetiminden gelebilecek normalleşme adımlarının devamı ve reformlara ilişkin somut eylemler piyasaların iyimserliğini artırabilir. Ancak hala direnç gösteren kurdaki geri çekilme için kalıcı olabilmesi istikrarlı şekilde enflasyonu düşürücü önlemlere bağlı.

Borsaya ilgiyi yüksek tutan nedenler

Beklentiler borsayı yükseltiyor

1- 2021’de ekonomilerde toparlanma beklentileri

2- Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler

3- Ekonomide normalleşme adımları

4- Yerli bireysel ve kurumsal yatırımcıların ilgisinin sürmesi

Haberin Devamı

5- Yabancıların raporlarında Türk hisse senetlerini önermesi

6- Kasım ayında yabancıların 1 milyar dolarlık net alım yapmaları, yıl sonu rallisinin yaşanması

7- BIST 30 hisselerinin yılbaşından bu yana değer artışının yüzde 10.30 ile sınırlı kalması ve beklentilerin güçlü olması

8- Ulaştırma ve banka hisselerinin yılbaşındaki fiyatlarının altında olmaları ve pandeminin atlatılması ile hisselere talebin artma beklentisi

9- Yerli bireysel ve kurumsal yatırımcılar için alternatif olarak öne çıkması

10- 24 Aralık PPK toplantısında TCMB’nin güçlü mesajlar vereceği beklentisi

Dövizde yükselişin ana nedenleri

Beklentiler borsayı yükseltiyor

1- Yatırımcıların reel olarak getiri arayışı

2- Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatının 231 milyar dolara çıkması ve yabancı para mevduatının toplam mevduatların yüzde 55’ine ulaşması

3- Enflasyonun 14.03’e çıkması

4- Pandemi nedeni ile ekonomik aktivitede gözlenen yavaşlama, ekonomik reformlardan bahsedilmesi ancak henüz hayata geçirilmemiş olması

5- Dış ilişkilerdeki gerilim, ticaret savaşlarının olumsuz etkileri

Haberin Devamı

6- Türkiye’nin kredi risk priminin 363 seviyesinde olması... Türkiye’nin henüz kredi notu yatırım yapılabilir seviyesinin altında. Bu nedenle kredi risk primini gösteren CDS oranları önemli. Bu oranın 200 seviyesinin altına inmesi gözlenebilmeli.

7- Döviz kaynaklarının kuruması ve sıcak para akışının çok cılız hale gelmesi

8- Rezervlerdeki erime, hala faiz konusunda atılacak adımların belirsizlik taşıması

9- Döviz kurlarına alternatif yatırım seçeneklerinin olmaması

10- Küresel bazda ekonomilerin küçülmesi

Sanayi üretimi beklentiyi aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2019’un aynı ayına göre yüzde 10.2 yükseldi. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 9.4 artış oldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 1.1 arttı.

Ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin ekimde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9.6 artmasını bekliyordu. Ekimde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de yıllık bazda yüzde 8 artacağı öngörülmüştü.

Satış % 12 arttı

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, ekimde yıllık bazda yüzde 12 artış kaydetti. TÜİK, ekim ayına ilişkin perakende satış endekslerini açıkladı. Buna göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ekimde bir önceki aya göre yüzde 4.2 arttı. Bu dönemde gıda, içecek ve tütün satışlarında yüzde 4.3, gıda dışı satışlarda (otomotiv yakıtı hariç) yüzde 4.7, otomotiv yakıtı satışlarında yüzde 2.7 artış gerçekleşti.

Ödemeler hızlandı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30.9 arttı. TÜİK, ekim ayına ilişkin ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi ekimde yıllık bazda yüzde 30.9 artış gösterdi.