Not artışları uzun vadeli fonları çeker

21 Temmuz 2024

Kredi kuruluşlarından olumlu haberler devam ediyor. Moody’s Türkiye’nin kredi notunu 2 basamak birden yükselterek “B3”ten “B1”e çıkardı. Görünümü de pozitifi olarak korudu. Kredi notlarındaki artış devam edecek. 6 Eylül’de Fitch ve 1 Kasım’da S&P’nin not kararı var. Not artışları uzun vadeli fonların Türkiye’ye yönelimini teşvik edecek

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B3”ten iki basamak birden artırarak “B1”e yükselti. Kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu. Pozitif görünüm not artışının devam edeceğinin işareti olarak okunmalı. İki kademe not artışına rağmen Türkiye yatırım yapılabilir seviyenin 4 kademe gerisinde duruyor. Ancak artışlar gelişim seyrini göstermesi açısından önemli. Sıkı para politikasından taviz verilmemesi kademeli olarak not artışlarının devamını getirecektir. Bu da piyasalara olumlu yansıyacak. 

Güven artıyor 

Moddy’s, kredi notunun yükseltilmesinin temel nedeni olarak ekonomi yönetimindeki

Yazının Devamı

Hisseli fonlar altın çağında

14 Temmuz 2024

Hisse senedi yatırım fonları son bir yılda yüzde 97 ve hisse senedi BES fonları yüzde 111 kazandırdı. Diğer yatırım enstrümanlarında en yüksek getiriler yüzde 74’te kaldı. Fon yatırımcı sayısı 5 milyonu aştı. Yatırımcılar fonlara ağırlık vermeye başladı

Yatırım Fonlarına ve emeklilik fonlarına bariz bir yatırımcı ilgisi var. Fon yatırımcı sayısı 5 milyonun üzerine yükseldi. 5 Temmuz verilerine göre fonlardaki yatırımı sayısı 5 milyon 75 bin 392 oldu. Fonlara yönelik bu ilginin nedeni getirilerinin yüksek olması. 

Mevduat faizlerinin yıllık ortalama yüzde 51, borsanın yıllık ortalama yüzde 74 kazandırdığı bir ortamda oluşan getiriler önemli. Enflasyonu yenen kazançlar yatırımcının gözünden kaçmıyor. 

Doğru seçim önemli 

Hisse Yatırım Fonları ve BES Fonları kazandırdı. Bununla birlikte yatırım fonlarının ve emeklilik fonlarının ortalama getirileri yüzde 63 ve 66 oldu. Yani fonlardaki getiriler de ortalama olarak enflasyonun altında kaldı. Bu noktada fon tercihleri yatırımda getirilerini artırmada önemli bir nokta. Diğer yatırım araçlarında olduğu

Yazının Devamı

Gerçek getiride 3 araç öne çıktı

7 Temmuz 2024

Yatırım çeşitliliği içerisinde hisse temelli 3 alanda yatırımcılar reel getiri elde etti. Bunlar, hisse senedi BES fonları, hisse senedi yatırım fonları ve BIST 100 Endeksi’ne dahil hisse ortalaması. Hisse senetlerindeki yükselişe bağlı olarak BES ve hisse fonlar yükselirken bu eğilimin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor

Yatırım araçları içerisinde hisse senedi BES fonları yıllık yüzde 120, yatırım fonları yüzde 105 ve hisse senetleri yıllık ortalama yüzde 77 yükselişle öne çıktı. Bu enstrümanlar, yıllık yüzde 71,60’ın üzerinde performans sağlarken yatırımcısına da reel getiri sağlama imkanı verdi.

Altın ve mevduat başa baş

Altın ve mevduatın getirisi başa baş seyretti; altın yıllık bazda yüzde 53 oranında kazandırırken, mevduatın yıllık getirisi de yüzde 50 oldu. Konut fiyatlarındaki artış yüzde 36’da kalırken, dolar ve euro yüzde 25 getiri sağladı.

Aylık getiriler

Aylık bazda mevduat borsanın getirisine ulaştı. Mevduatın aylık getirisi yüzde 4,88 olurken borsanın getirisi yüzde 4,84 oranında gerçekleşti. Aylık bazda hisse BES fonları ve

Yazının Devamı

Yabancılar uzun vadeli fona gelir

30 Haziran 2024

Artan faizlerle birlikte tahvil piyasasına yönelik devam eden bir ilgi söz konusu. Yabancılar borsada satarken tahvil piyasasında alım yönlü işlemlerde bulunuyor. Ağırlıkla kısa vadede kar amaçlayan fonlar alım yapıyor

Merkez Bankası haziran toplantısında faizi yüzde 50’de sabit tuttu. Kararlılık mesajı verdi. Görünen o ki, TCMB sıkı para politikasından taviz vermeyecek. Elektriğe yapılan yüzde 38 oranındaki zam enflasyonist baskının sürmesine kapı aralayabileceği yorumlarına yol açsa da Merkez Bankası işaret ettiği ek tedbirlerle olasılıklara hazır olduğu mesajını veriyor. Gri listeden çıkışla birlikte yatırım ikliminin biraz daha güçlenmesi bekleniyor. Devamında gelecek adımlar önemli olacak.

TLREF %52’nin üzerinde

27 Mayıs’ta yüzde 47,12’ye kadar gerileyen TLREF yeninden yüzde 52,64’e yükseldi. TLREF’in seyri önemli, neticede referans olma özelliğiyle gösterge niteliği bulunuyor. TRLREF’teki gerileme dolar, euro, altına yönelimi artırırken, yüksek seyri söz konusu alternatif yatırım araçlarına olan

Yazının Devamı

Faizin pas geçilmesi piyasayı nasıl etkiler?

23 Haziran 2024

Haziran ayının son haftasındayız. Bu haftaya TCMB’nin faiz kararı damga vuracak. Piyasa, TCMB’nin haziranı da pas geçmesini bekliyor. Peki, faizin pas geçilmesi piyasaları nasıl etkileyecek?

Yılın ilk yarısı tamamlanırken gözler yine Merkez Bankası’nda. 27 Haziran’da gerçekleşecek faiz toplantısı bekleniyor. Bu toplantıda TCMB’nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutması öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın faizi sabit tutması halinde politika faizi son 3 aydır yüzde 50 ile zirvede kalmış olacak. Bu durum, alternatif piyasalarda yatay seyrin sürmesine yol açacak.

Geçtiğimiz yılın temmuz ve ağustos ayı enflasyonu sırayla yüzde 9,49 ve yüzde 9,09 seviyelerinde gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda enflasyonun yüzde 3-4 seviyelerinde gelmesi yıllık enflasyonda aşağı yönlü bir seyri beraberinde getirecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz hafta, “Yılın son çeyreğini bekleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde inşallah bunlar tam manasıyla görünecek. Şu anda işi sıkı tutuyoruz. Ama bütün mesele

Yazının Devamı

Piyasalar sıcak yazı hareketli geçirecek!

16 Haziran 2024

Piyasalar için oldukça sıcak bir dönem yaşanıyor. Gerek küresel gerekse yerel bazda meydana gelen gelişmeler piyasalardaki hareketliliği destekler nitelikte. Bu yaz piyasalarda volatilite artabilir.

Borsada vergi tartışmaları sonrası hisse senetlerinde toparlanma gözlenmeye başladı. Öte yandan enflasyonun zirve yapması sonrasında düşüş beklentileri, dolar kurunda beklenen 40 TL altı yılsonu hedefi, rezervlerdeki artış, tahvilde yabancı ilgisindeki yükseliş, olumlu dinamikleri besliyor. Şu anki beklenti, gri listeden çıkış yönünde.

Enflasyonda zirvenin görülmesi, yabancı yatırımcıların tahvil piyasasına ilgisini artırabilir. 31 Mayıs haftasında 94 milyon dolarlık tahvil alımı gerçekleştiren yabancıların alımı, 7 Haziran haftasında 540 milyon dolar oldu.

Para politikasında izlenen kararlı seyir, döviz mevduatları üzerinde etkide bulunarak azalmaya neden olduğu gibi, yabancı yatırımcıların da kârlı hisse ve tahvil piyasasındaki seyrine olumlu katkı sağlayacaktır.

Borsada ana kurallardan biri, büyük para kayıplarına uğrayabilecek pozisyonlara girmemektir. Yatırımcıların

Yazının Devamı

Borsada yeni vergi hacmi düşürmesin

9 Haziran 2024

Borsadaki işlemlere vergi gelmesi gündemde. Bu vergi hacmi düşürecek boyutta olmamalı. Likiditenin düşmesi Borsa İstanbul’un küresel kulvarda geriye düşmesine neden olabilir

Borsa 13 gündür düşüyor. Oysaki döviz mevduatlarından para çıkışı yaşanıyor ve kurlarda sabit bir seyir var. Risk primi ise 300’ün altında. Enflasyonda en tepe nokta görüldü. Bundan sonra iyileşme süreci başlayacak. Olumlu gelişmelere rağmen peki, borsa neden düşüyor? Kripto varlıklara yönelik yasal düzenleme çalışmaları sürecinde hisse senedi işlemlerine getirilmesi düşünülen vergi düşüşün ana nedeni. Mevcut durumda hisse senetleri stopaja tabi değil. Yani vergi alınmıyor. Stopajın artırılmasının ihtimali dahi yaklaşık iki haftadır borsanın satış dalgasından kurtulamamasına neden oldu.

‘Kazançtan olmayacak’

Borsa İstanbul, gelişmekte olan ülkeler içerisinde en likit borsalardan biri. Bu yönüyle de yabancı yatırımcıların da sürekli radarında yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in

Yazının Devamı

İlk 5 ayın şampiyonu borsa oldu

2 Haziran 2024

Yılın ilk beş ayında en yüksek getiriyi borsa sağladı. BIST 100 Endeksi 10.400’ü test ederken yılbaşından bu yana yüzde 42.33 yükseldi. Aynı dönemde Cumhuriyet altını yüzde 19.97, euro yüzde 6.79 ve dolar yüzde 9.28 kazandırdı.

Sıkı para politikasının etkisinin hissedildiği 2024 yılında, yüksek seyreden faiz oranları nedeniyle borsadan çıkışların artması beklenebilirdi. Ancak hisse senetlerinin düşük değerleme oranları ve ekonomide atılan öngörülebilir adımlar, borsanın cazibe merkezi olmasında belirleyici oldu. Piyasalardaki fırsatlara odaklananlar, düşük değerlemelerden istifade ederek borsaya yöneldiler. Fiyatlarda dalgalanmalar yaşansa da yatırımcıların borsaya olan güveninde artış dikkat çekti. 

Olumlu haberler geldikçe yönelimin gücünde de artış gözlenmekte. Kredi kuruluşlarının not artırmaları, yatırım bankalarından gelen olumlu değerlendirmeler hisse senetlerine ilgiyi canlı tuttu. 

Gözlenen bir diğer olumlu gelişme risk primiyle ilgili. Risk primi düşüyor. TCMB’nin swap hariç net rezervi toparlandı.

Yazının Devamı