Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsada ilk yarı bilançoları geliyor. Savaş, küresel riskler ve Euro Bölgesi’ndeki ivme kaybına rağmen hisse bazında yüzde 100’ün üzerinde büyümeler dikkat çekiyor

Borsa şirketleri 2022 yılının ilk yarı mali sonuçlarını açıklamaya başladı. 97 şirketin mali sonuçları belli oldu. Mali tablolar şirketlerin gelişim seyrinin görülmesi açısından önemli. Reel olarak büyümeyi başaran şirketler önümüzdeki dönem için de potansiyel oluşturacaktır. Beklenmedik gelişmelerin yaşandığı, makro risklerin arttığı, pazarların daralma eğilimi gösterdiği dönemlerde büyümek çok daha önemli. 

Haberin Devamı

Reel büyüme önemli 

Enflasyonist ortamlarda şirketlerin görünürde kârlarını artırmasından ziyade reel olarak büyüme kaydedebilmeleri daha önemlidir. Türkiye’nin kredi risk primi 767’li seviyelerde olması, Euro Bölgesi’nde büyümenin yavaşlaması ve ihracatta ivme kaybı görülmesi, şirket maliyetlerinin artması ister istemez şirketleri olumsuz etkiliyor. Tüm bunlara rağmen büyümeyi başarabilenler gelişmeleri fırsata çevirme imkânına da kavuşabilmekte. Söz konusu durum yatırımcıların bu dönemde büyümeyi sürdürebilen şirketleri daha fazla önemseyerek takip etmesine yol açmakta. 

Dikkat çeken rakamlar 

Açıklanan bilançolar içerisinde piyasa değerinde ilk 10 şirket içerisinde olan Şişe Cam ve Ford Otosan aktif büyümesi, esas faaliyet kâr büyümesi, FAVÖK büyümesi, net kâr ve net satış büyümesinde yüzde 100’ün üzerinde büyüme kaydetti. 

Dünya cam sektörü global ekonomiye paralel bir gelişmeyle yılda ortalama yüzde 2-4 düzeyinde büyümekte... Mimari cam alanında, inşaat sektöründe taleplerdeki artışa paralel pozitif görünüm Şişe Cam’a olumlu yansıyor. Turizm ve tüketimdeki normalleşmeler, öne çıkan sağlık trendleri, cam ambalaj ve cam ev eşyası sektörlerinde olumlu gelişmeler olarak görülmekte. 

Çip krizinin etkisi 

Çip krizinin yarattığı darboğaz etkisinin 2022’de azalacağı öngörülüyor. Bunun da birçok sektörün yanı sıra camın da girdi verdiği otomotiv sektörünü iyi anlamda etkileyeceği öngörülüyor. Orta vadede cam sektörünün toparlanmasına devam etmesi ve istikrarlı büyümeyi sürdürmesi bekleniyor. Ford Otosan 2022’nin ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre aktiflerini yüzde 166 oranında artırırken esas faaliyet kârı yüzde 155 büyüdü. 

Haberin Devamı

Otomotiv sektörü, imalat sanayi içinde önemli bir yere sahip. Bu yılın ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye toplam otomotiv ve hafif ticari araç pazarı yüzde 9.3 azalarak 357.904 olarak gerçekleşti. Avrupa otomobil sektöründe 2022’in ilk yarısında 2021 yılındaki talebe kıyasla yüzde 14 küçülme söz konusu. 

2022’de çip darboğazının ve Rusya-Ukrayna savaşının otomotiv sektörünü etkilemeye devam etmesi bekleniyor. Ancak birçok üreticinin fiyat artışları sayesinde iyi bir yıl geçirmesi ve artan kapasiteler ile talebin yavaşlaması darboğazı gevşetecek unsurlar olarak görülüyor. 

‘Rekor’ borsayı 3.200’e taşır mı?

Borsada son 15 günde devam eden çıkışla BIST 100 Endeksi; cuma günü günlük ve haftalık bazda tüm zamanların rekor kapanışına imza atarak, 2.750 seviyesine yükseldi. Ortalamaların üzerinde hareket eden Endeks yükseliş yönündeki seyrini koruyor. Endeksin 2.700’ün üzerine çıkması ile birlikte 3.200’e doğru kademeli yükselişinin de önü açıldı. Endeks hisseleri belirleyici olmaya devam edecek. 

Haberin Devamı

Dolar kurunda baraj 18 TL sınırında. Yükseliş yönünde eğilim korunuyor. Hareket marjı oldukça daraldı. Bu seviyenin aşılması bir üst koridorda hareket oluşturmasına neden olabilir. Gram altın dolar kurunun seyrine bağlı olarak talep görmeye devam edecek. 

Bilanço sezonunda ‘hisse’ nasıl seçilir

200 milyon TL’lik kâr çıtasını aşanlar

2022 yılının altı aylık döneminde bilançosu açıklanan şirketler içerisinden 200 milyon TL’nin üzerinde kâr açıklayan sanayi ve hizmet şirketleri şunlar: Şişe Cam, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Kardemir (D), Arçelik, Türk Traktör, Çan2 Termik, Yayla Agro Gıda, Otokar, Çemtaş, Borusan Mannesmann, Kimteks Poliüretan, Akçansa, TAV Havalimanları ve Erbosan. 15 şirket içerisinden Türk Traktör dışındaki şirketlerin hepsi enflasyonun üzerinde satışlarını artırdı. Kârlılık açısından en zayıf performansı ise Arçelik gösterdi.