Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, temmuz ayındaki 425 baz puanlık faiz indiriminin ardından dün de 325 puanlık ikinci büyük indirimini yaptı. İki ayda toplam 750 baz puanlık indirimin ardından piyasalarda canlanma beklentileri yükseldi.

Günlerdir beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Olağan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası karar açıklandı. 2018 yılında eylül ve ekim aylarında gerçekleşen yüksek enflasyon oranları nedeniyle enflasyonun ekim ayına kadar düşüş eğilimini sürdürecek olması Merkez Bankası’nın elini güçlendirdi. Merkez Bankası temmuzdaki 425 baz puanlık faiz indiriminin ardından dün de 325 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirdi. İki ayda gerçekleşen 750 baz puanlık faiz indirimi bundan sonra temkinli duruş beklenir algısı ile piyasalara ilk etapta olumlu yansıdı. ABD ve Avrupa merkez bankalarının da genişlemeci politikaları TCMB’nin elini güçlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faizler daha inecek” şeklindeki açıklaması TCMB’den faiz indirimi konusunda beklentileri artırmıştı. Karar öncesinde TCMB’nin faiz indirimine herkes kesin gözüyle bakarken oran konusunda değişik yorumlar vardı. 275 puan ile 575 puan arasında değişen beklentiler, şimdi 325 puanlık indirimle somutlaşmış oldu.

Faiz inişi kalıcı mı?

Faiz indirimi konusunda referans alınan noktalara baktığımızda öncü göstergenin enflasyon olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki ay da baz etkisi ile enflasyon düşük geleceği için bir süre daha bu eğim korunabilir ancak yapılan zamlar nedeni ile baz etkisinin yarattığı iyimserliğin ortadan kalkması gözlerin yeniden faizlere dönmesine neden olacaktır. Enflasyon yükseliş eğilimine geçtikçe faizlerde de yeninden dalgalanma görülebilir.

Merkez’den ikinci cesur adım



Amb de faiz indirdi

Avrupa Merkez Bankası mevduat faizini beklentilere paralel olarak 10 baz puan düşürerek eksi yüzde 0.4’ten eksi yüzde 0.5’e çekti. Banka ayrıca 1 Kasım’dan itibaren her ay 20 milyar euro tahvil alacağını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımlarına yeniden başlayacağını ve gerektiği sürece devam edeceğini duyurması Euro/dolar paritesi üzerinde baskı unsuru oluşturmaya devam edecek. Euro/dolar 2018’in Şubat ayından bu yana düşüş eğilimini sürdürüyor.

RİSKLER

Türkiye’nin kredi risk primi 397 seviyesinde bulunuyor. Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke notu olmaması nedeni ile yatırım yapılırken bakılan en önemli gösterge kredi risk primi (CDS) oranıdır. Öte yandan bireysel yatırımcıların döviz tevdiat hesapları da zirve seviyelerde bulunuyor. TL faizlerde yaşanan gerilemeler dövize olan talebin canlı kalmasına neden olabilir.

Haberin Devamı

Tahvil ve bono fonları öne çıkabilir

TCMB’nin faiz indirimi ile birlikte tahvil fonları sermaye kazancı yazabilir. Yabancılar için de bu bir fırsat oluşturdu. Yüksek faizlerle tahvil ve bono alan yabancılar, faizlerdeki düşüşle birlikte kârlarını realize edebilirler.

Merkez’den ikinci cesur adım



Ekonomiye ‘moral’ veriyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankası’nın cesur bir şekilde faiz indirimlerini sürdürmesi, iş dünyasına moral veriyor” dedi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Merkez Bankası’nın faiz kararıyla ilgili olarak, “Piyasalara ve reel sektöre aynı oranda yansımasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DEİK Başkanı Nail Olpak, “Para Politikası Kurulu’nun çizdiği perspektifi değerlendirdiğimizde, önümüzdeki dönemde enflasyonun gerilemesini sürdüreceğini öngörüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Sonraki indirim sınırlı olacak

Garanti Yatırım Başekonomisti Nihan Ziya Erdem, “Bu ifade, önümüzdeki PPK toplantılarında olası faiz indirimlerinin son iki toplantıya göre sınırlı olacağı mesajını içeriyor” dedi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu da, “PPK metni detaylarında önümüzdeki dönemdeki toplantılarda faiz indiriminin daha sınırlı olabileceği yönünde bir sinyal verildi” dedi.

Morgan Stanley ekonomisti Ercan Ergüzel ise, “Ölçülü indirimlerin vakti geldi mi?” başlıklı raporunda, yıl sonu için %15.75 seviyesindeki politika faizi beklentilerini koruduklarını söyleyerek, “24 Ekim toplantısında 75 baz puan gibi daha ölçülü bir indirim bekliyoruz” dedi.

Bankacılar enflasyondaki düşüşün yanı sıra Avrupa, Amerika başta olmak üzere küresel merkez bankalarının para politikasında yeniden genişlemeci yaklaşıma yönelmesinin de TCMB’ye destek verdiğine dikkat çekiyor.

Borsa yükseldi döviz düşüşte

Merkez Bankası’nın faiz indirim kararı sonrası döviz kurları ve faizler düştü, borsa yükseldi. Beklentilerin üzerindeki faiz indirimi sonrası, borsada banka hisseleri öncülüğünde 103.000 puanın üzeri test edildi. Güne 5.75 seviyelerinden başlayan dolar, faiz kararı sonrası hızlı bir şekilde düşüşe geçerek 5.6580’i gördü. Avrupa Merkez Bankası’nın mevduat faizini yüzde eksi 0.40’tan yüzde eksi 0.50’ye düşürmesiyle euro’nun TL karşısındaki değer kaybı dolardan daha fazla oldu. Euro yüzde 1.5 azalışla 6.2360’ı gördü. Tahvil-bono piyasasında 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 16 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 15.09’a gerilerken, 10 yıllık tahvilin faizi de yüzde 15.10 seviyesinde bulunuyor.