Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Kitlesel aşı hazırlıklarıyla piyasalarda yükseliş için uygun zemin oluşuyor. Uluslararası fonlar Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan ülkelere odaklanmış durumda. Dünyada yaygın aşılamayla salgının önüne geçilebilmesi ekonomilerin açılmasına imkân verecek. Düşük faiz ve bol para ortamında gelişmekte olan ülkeler atağa kalkabilir.

Küresel piyasaların gündeminde koronavirüse karşı kitlesel aşılama var. İlk toplu aşılama İngiltere’de başladı. Aşılamaya ilişkin gelişmelerle birlikte küresel bazda değer kaybeden dolar endeksi DXY, 2021’de de zayıf kalabilir. DXY’nin zayıf kalması gelişmekte olan piyasalara yönelimi güçlendirecektir. Kitlesel aşılamada sayılı günler kalırken piyasalarda yükseliş için uygun zemin oluşuyor.

Haberin Devamı

Pfizer ve BioNTech’in birlikte geliştirdiği Kovid-19 aşısı ilk kez İngiltere’de 90 yaşındaki bir kadına uygulandı. 800 bin dozdan oluşan ilk sevkiyattaki aşılar 50 hastaneye dağıtıldı. Dünya bu gelişmeyi heyecanla izliyor. Uluslararası fonlar ise gelişmekte olan ülkelere odaklanmış durumda.

Zira aşının yaygın kullanımı ile birlikte salgının önüne geçilebilmesi ekonomilerin açılmasına imkân verecek. Düşük faiz, bol para ortamında gelişmekte olan ülkeler atağa kalkabilir. Bu da piyasaların önünü açacak.

Zayıf dolar desteği

Dolar endeksi DXY son 2.5 yılın en düşük seviyelerinde bulunuyor: 90.87 seviyesinde. Önümüzdeki yıl da DXY zayıf seyrini devam ettirebilir. Tarihsel olarak zayıf dolar gelişmekte olan ülkelere para akışına işaret ediyor. Koronavirüsün etkilerinden kurtularak toparlanan ve vakaları kontrol altında tutmayı başaran ülkeler, bu ataktan en fazla olumlu yönde etkilenenler arasında yer alacak.

24 Aralık kararı

Yurt içinde 24 Aralık faiz toplantısı belirleyici rol oynayacak. Şimdiden kurumlar daha fazla sıkılaştırma gerekliliğinin altını çiziyor. Goldman Sachs, TCMB’nin 24 Aralık toplantısında politika faizini yüzde 15 seviyesinden yüzde 17’ye çıkarmasını bekliyor.

Son açıklanan enflasyon verisinin 14.03 olması ve yükseliş eğilimini devam ettirme beklentisi faiz beklentilerini de yükseltiyor.

Haberin Devamı

Dolar endeksinin değer kaybetmesine rağmen hâlâ yurtiçinde dolara talep var. TL varlıkların reel faiz sunması mevduatların döviz eğilimini de değiştirebilir. Bu da dolar kurundaki yükselişin önünü kesecektir.

Piyasada yükseliş için geri sayım

Doların seyri

Dolar kuru 7.76 seviyesinin üzerinde ve ortalamalarda yatay hareket ediyor. 7.76 aşağı kırılırsa 7.50’lere doğru geri çekilme yaşanır. Orta vadede bir düşüş eğilimi görülse de kur, kısa vadeli ortalamaların hala üzerinde. Kısa vadede ya 8 ve 20 günlük ortalama aşağı kırılacak ve 7.50’ler görülecek ya da 50 günlük ortalama yukarı kırılacak ve 8.20’ye doğru yükseliş başlayacaktır. Şimdilik yükseliş eğilimi daha güçlü.

Piyasada yükseliş için geri sayım

Borsada hedef yükseltiliyor

Borsa İstanbul’da kurumlar hisse senetleri için hedef fiyatları yükseltiyor.

Özellikle holding ve banka hisselerinde hedef fiyatlarda olumlu yönde revizeler görülüyor. Banka sektör endeksi dolar bazında tarihi dip seviyelerde bulunuyor.

Endekste kasımda yükseliş yaşansa da tarihsel bazda bulunulan seviyeler çok düşük. Bu nedenle olası bir hareketlenmede banka hisseleri talep görecektir.

Haberin Devamı

Piyasada yükseliş için geri sayım