Geri Dön

Bahar beslenmesi

Havanın ısınmasıyla önümüzdeki günlerde dışarıda uzun kahvaltılar, yemekler, piknikler ve davetler hayatımızda daha çok yer alacak.

Bahar beslenmesi

Havanın ısınmasıyla önümüzdeki günlerde dışarıda uzun kahvaltılar, yemekler, piknikler ve davetler hayatımızda daha çok yer alacak. Hepimizin bildiği ama nedense unuttuğu, yemek yemekle ilgili bazı püf noktaları yeniden hatırlatmak istedim

Haberin Devamı

Dr. Hasan İnsel

* Hücrelerinizi serbest radikallerin harabiyetinden korumak, yani kısaca yaşlanmayı yavaşlatmak ve sağlığımızı korumak için, her gün yeterince sebze ve meyve yemeyi unutmayın.

* Sebzeleri mümkün olduğu ölçüde çiğ ve az pişmiş olarak tüketin. Çiğ ve taze olanların anti-oksidan düzeyleri daha yüksek. Çok pişirmek, anti-oksidan değerlerini yok eder.

* Hayvansal yağlar yerine sıvı yağları kullanın. Zeytinyağını daha sık tercih edin. Katı yağla yapılmasına alışılmış yiyeceklerin, kısa bir alışkanlıktan sonra zeytinyağla da çok güzel olabildiğini göreceksiniz.

* Etlerin yağını, tavuğun derisini pişirmeden önce çıkartın. Kırmızı et yerine balık ve tavuğu tercih edin. Haftada en az 1-2 kez balık yiyin.

Haberin Devamı

* Şeker kullanımını önce yarıya, sonra dörtte bire indirin. Bazı tatlıların zaman içinde şekerini azaltın, tadını vanilya veya tarçınla verin.

* Bir bütün yumurta yerine iki yumurtanın beyazını yiyin. Üç yumurtalı omleti, bir tam yumurta ve dört yumurta akıyla yapın.

* Alıştığınız yiyeceklerin yerine başka yiyecekleri koymayı deneyin. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya bulgur tüketin. Çünkü esmer pirinç ve bulgur posa bakımından daha zengin.

* Lokantalarda yemeğinizi beklerken önünüze konan sıcak ekmeklerin iştah kabartıcı kokularına karşı koyun. Bir başlarsanız farkında olmadan birkaç dilim yiyebilirsiniz. İşin kötüsü, ‘ekmekle ipin ucu kaçtı’ hissi, diğer yemeklerin de sağlıksız seçilmesine neden olur.

* Koltukta otururken veya uzanırken bir şey yememeye alışın, herhangi bir şeyi masaya oturarak yemeyi adet haline getirin. Yemek yerken televizyon seyretmeyin, telefonla konuşmayın, gazete ve kitap okumayın.

* Lokmalarınızı iyice çiğneyin. Lokmalar arasında 10-15 saniye zaman geçirmeye çalışın. En azından çatalınızı masaya bırakın.

* Tabaktaki yemeğinizin renklerini görün, kokusunu duyun, her bir lokmanın tadına varın, ağzınızda biraz zaman geçirmesine izin verin.

* Yediklerinizin içinde gizli yağlar olduğunu unutmayın. Mesela bir poğaçanın veya kekin içinde bol miktarda yağ olduğunu gözünüzün önüne getirin.

Haberin Devamı

* Yemeğe başlamadan önce neleri yiyeceğinizi planlayın. Dışarıda yemekteyseniz mönüyü inceleyip plan yapın, size uyan yemekler bulamadıysanız, çoğu restoran küçük değişikliklerle yemeği istediğiniz şekle uydurabilir. Çok yağlı soslardan uzak durun.

* Ve hayatımızda önemli yeri olan, mangal keyfi... Unutmayın yanmış ette ve mangaldan yükselen, ateşe damlayan yanmış yağdan oluşan duman içinde kalan ette, kansorejen maddeler oluşur. Bu nedenle etleri yakmamaya özen gösterin, içleri iyice pişene kadar ateşten yüksekte tutarak, yanmadan ve duman içinde kalmadan pişmelerine özen gösterin.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber