Geri Dön

Fırında ne var?

Gurme yazar Ebru Omurcalı, besin alerjisi olanlar ve çölyaklılar için bugün, hem tatlı hem de tuzlu tarifleri veriyor.

Fırında ne var?

Omurcalı, “Glutensiz un, özellik olarak mısır nişastası, pirinç unu, mısır unu ve türevlerinden olan karışımdır. Bu yüzden unla üretim yaparken, eğer tarifte varsa, su miktarını normalden daha fazla kullanmak gerekebilir. Zamanla el alışkanlığıyla doğru lezzet yakalanacaktır. Tarifleri ilk kez denerken notlarınızı almanızı ve yaptığınız ilaveleri eklemenizi öneriyorum” diyor.

Haberin Devamı

Kıymalı Wellington

Malzemeler (6 kişilik)

Hamuru için * 2 su bardağı glutensiz un * 4 çorba kaşığı tereyağı * 1 çay kaşığı tuz * 1 çay kaşığı xhantan gum

* Yarım su bardağı soğuk su * 225 g.r ilave tereyağı

Kıymalı harç için * 300 gr. kıyma * 1 adet kuru soğan* 1 adet yumurta * 1 tatlı kaşığı ezilmiş tereyağı

* 1 tatlı kaşığı kimyon * 1 tatlı kaşığı karabiber * 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı: Hamur malzemelerini, geniş bir kaseye koyarak yoğurun. Soğuk suyu azar azar ekleyerek, elinize yapışmayan elastik kıvamda bir hamur hazırlayın. Unlanmış tezgahta, hamurunuzu parmak kalınlığında açarak, ortasına ilave tereyağınızı koyun. Hamuru bohça şeklinde sarın ve streç filme sararak buzdolabında, 15 dakika dinlendirin. Dinlenmiş hamuru buzdolabından çıkarın ve tekrar açın, yine bohça şeklinde sararak dinlendirin. Bu işlemi 4 kez tekrarladıktan sonra, en son tekrarda, hamurunuzu yarım parmak kalınlığında açın. Hazırladığınız kıymalı harcı, uzunlamasına hamurunuzun içine yerleştirin ve ekmek somunu şeklinde sarın. Üzerine tereyağı sürerek 170 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar pişirin. Dilimleyerek servis edin.

Haberin Devamı

Mısırunlu ve marmelatlı kurabiye

Malzemeler (6 kişilik) * 1 su bardağı glutensiz un * 1 su bardağı mısır unu* 2 çay bardağı toz şeker

* 10 çorba kaşığı tereyağı* 1 çorba kaşığı portakal suyu * 1 adet portakal kabuğunun rendesi * 2 adet yumurta sarısı

Hazırlanışı: Tereyağı ve toz şekeri iyice karıştırın. Diğer hamur malzemelerini ekleyerek yoğurun. Hamurunuzu hava almayacak şekilde kapatarak, yarım saat buzdolabında dinlendirin. Hamurdan, ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın ve üzerine parmağınızla bastırarak, marmelat koymak için yer hazırlayın, yağlanmış fırın tepsisine dizin.

180 derecede ısıtılmış fırında, 15 dakika pişirin.

Arzu ettiğiniz marmelatı, kurabiyelerin ortasına koyarak servis edin.

Naneli ve üzümlü kek

Malzemeler (6 kişilik) * 2.5 çay bardağı toz şeker * 4 adet yumurta * 1 çay bardağı sıvı yağ * Yarım su bardağı tereyağı

* 2.5 su bardağı glutensiz un * 1 paket kabartma tozu (glutensiz) * 1 çay bardağı süt

Haberin Devamı

* Yarım su bardağı çok ince kıyılmış taze nane* Yarım su bardağı kuru üzüm

Hazırlanışı: Yumurta, tereyağı, sıvı yağ ve toz şekeri köpürüp, krema kıvamını alana kadar çırpın. Süt, nane, un, kuru üzüm ve kabartma tozunu ekleyin, karıştırın. Yağlanmış küçük kek kalıplarına ya da büyük kek kalıbına karışımı dökün. 170 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin.

Pazılı kömbe

Malzemeler (6 kişilik)

Hamur için * 6 su bardağı glutensiz un l 1 su bardağı süt l 1 su bardağı yoğurt

* Yarım su bardağı su * 1 tatlı kaşığı tuz

Harcı için * 4 su bardağı doğranmış pazı

* 1 adet kuru soğan l 4 adet çarliston biber l 6 çorba kaşığı sıvı yağ l Tuz, karabiber

Hazırlanışı: Hamur malzemelerini geniş bir kaba koyun ve yoğurun. Elinize yapışmayan elastik kıvamda hamur hazırlamak için gerekirse azar azar un ya da su ekleyin. Hamuru iki eşit parçaya bölün ve bıçak sırtı kalınlığında açın. Üzerine sıvı yağ sürerek dörde katlayın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine, yufkalarınızdan birini elinizle bastırarak yerleştirin. Üzerine harcı boşaltın. Diğer yufkayı harcın üzerine koyun. Üzerine yumurta sarısı sürün ve dilimleyerek, 160 derecede ısıtılmış fırında, altın rengini alıncaya kadar pişirin. Harç için küp doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Doğranmış pazı ve diğer malzemeleri ekleyerek birlikte 5 dakika daha soteleyin.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber