Geri Dön

Mutluluğun adresi: Çikolata!

Ağızda eriyen bir çikolata ne kadar çok şey çağrıştırır değil mi? Mutluluk, huzur, teslimiyet… Belki de ondandır çikolata reklamlarında,‘aşk’ temasının işlenmesi…

Mutluluğun adresi: Çikolata!

Kendimizi şımartma anlarında elimizden düşürmediğimiz çikolatanın tadı, zorlu bir günü silip süpürebilir. Ve her nedense çocuk gibi saf oluruz çikolata yerken; tamamıyla teslim olmuşuzdur! Neden böyledir? Merak ettik ve size de bahsetmek istedik…

Haberin Devamı

Biraz tarih
Geçmişte Aztekler, Mayalar gibi gizemli toplulukları da barındıran sihirli lezzetin, uygarlıklardan daha da eskilere dayanan bir tarihi var. Tanrıların yiyeceği, günümüzden 3-4 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Avrupa’nın tanışması ise İspanyol kaşifler Kristof Kolomb ve Hernan Cortes’un Orta Amerika keşif gezilerinden birinde karşılaştığı bu içeceği Avrupa’ya getirmesiyle başlıyor. Kristof Kolomb’a gezisi sırasında bu içkiyi sunan kakao bağımlısı bir Aztek’liden başkası değil herhalde.

Kakao çekirdeklerinin öğütülmesiyle elde edilen bu içecek Kolomb tarafından İspanya’ya getirilir. Aztekler’de olduğu gibi Avrupa’da da soyluların içkisi olarak uzun bir süre kullanılır ve zamanla da popüler olur.

Haberin Devamı

1700’lerde içine süt karıştırılıp tadı yavaş yavaş değiştirilmeye başlanır ve 19. yüzyılın ortalarında yenilebilir çikolata halini alır. Çikolata ustası olarak adlandırılacak İsveçliler, 19. yüzyılda süt ve çikolatayı karıştırarak günümüzdeki sütlü çikolatayı yaparlar. Belçika çikolatası ise günümüzde her kadının bağımlısı olduğu tadı yaratır.

Masaldaki çikolata ev gibi
Çikolatanın artık ne kadar çok çeşidi var; her biri sanat eseri gibi; üzerlerindeki desenler modadan da etkileniyor. Yemeden önce koklamak, biraz ağızda dolaştırmak, beklemek, şarap tadar gibi çikolatanın tadına vararak yemek gerekiyor.

Praline’ler, drajeler, nugatlar, trüfler, tablet ve barlar, bitter ve sütlü çikolatalar. Artık tek çeşit yok; belki biberli bir çikolata ya da romlu, likörlü, şampanyalı, brendili, böğürtlenli, limonlu, karamelli, hatta earl grey’li, baharatlı, tarçınlı, naneli, portakallı, kahveli, dolgu veya lokumlu.

Bağımlısı bu kadar fazlayken sonsuza kadar gidebilir çeşitleri. Kakaoları ekvator bölgesi, Gana ya da Venezuella gibi bölgelerde yetişmiş olursa tadı sizi alıp götürebilir. Bu kadar çeşidi seçmek gerçekten zor; önce küçük dokunuşlarla izlemek, sonra yemek gerekiyor; üzerlerindeki fırça darbeleriyle yapılmış desenler bir tasarımcı elinden çıkmış izlenimi veriyor.

Günümüzde Hansel ve Gretel’in rüyası gerçekleşti diyebiliriz kafeler ve butik çikolatacılar, masaldaki çikolata evi aratmıyor.

Haberin Devamı

Devamı: Neden bu kadar teslim oluyoruz? - İyi çikolata nasıl olur?

Neden bu kadar teslim oluyoruz?
Çünkü afrodizyak etkisi var çikolatanın. İçinde heyecan uyandırıcı maddeler içermesi nedeniyle, yüzyıllar boyu afrodizyak yiyecekler içinde ön planda olmayı başardı. Aztekler’in kutsal içkisiydi. Avrupa’da soylular arasında popüler oldu. İspanya’da heyecan veren etkisi çok konuşuldu. Kadınların baş içkisi oldu. Ünlü çapkın Casanova belki de çikolata ile baştan çıkardı çevresindeki kadınları.

Peki, çikolatayı afrodizyak grubuna sokan ne? Serotonin hormonu ve endorfin tabiî ki! Kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan mutluluk hormonu serotonin, çikolata yedikçe salgılanıyor; ayrıca çikolata endorfin salınımını da arttırıyor. Bağımlılık ve heyecan yaratıcı. Eğer güzel bir akşam geçirmek istiyorsanız masanızdan çikolatayı eksik etmemelisiniz.

İyi çikolata nasıl olur?
Çikolata yerken, saf çikolata tadını almalısınız; ağızda ağır bir tat bırakmalı, herhangi bir pürüz hissetmemelisiniz. Çikolataya yaklaştınız zaman kokusunu almalısınız; kırdığınız zaman da sesini duymalısınız. Çikolata yerken yanında bir şeyler içmek isterseniz, asitli içeceklerden uzak durun. Kahve ve çikolata uyumlu bir ilişkidir. Bu arada çikolata 10-15 derecelik kapalı bir kapta saklanmalıdır.

Haberin Devamı

Çikolata ve beslenme
Amerikan hastanesi beslenme ve diyet bölümü sorumlusu diyetisyen Ayşe Korkmaz:”besin öğeleri açısından çikolata; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır gibi mineraller içermektedir. Ayrıca çikolatanın kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesinde, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde de olumlu etkileri olduğu söylenmektedir. Çikolatanın, aynı zamanda cinsel uyarıcı ve keyif verici özelliği de bulunmaktadır. Beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Kadınlar, erkelere nispeten, çikolatanın bu özelliklerine karşı daha duyarlıdır. Birçok faydası yanında çikolatanın yağ ve şeker içeriğinin de yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle, günlük beslenme içerisinde dikkatli tüketilmesi gerekmekte ve kakao içeriği yüksek olan çikolata çeşitleri tercih edilmelidir.”

Haberin Devamı

Elele, Mayıs 2010

2
Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil ÇetinkayaSempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber