Aksaray SİLAJ YAPIMINDA YENİ BİR TEKNİK

SİLAJ YAPIMINDA YENİ BİR TEKNİK

04.09.2014 - 14:25 | Son Güncellenme:

.

SİLAJ YAPIMINDA YENİ BİR TEKNİK

Aksaray merkeze bağlı Yenikent Kasabası’nda, ‘Balya Silajı Yapımı ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi’ kapsamında tarla günü programı düzenlendi.
Aksaray’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tarımsal araştırma, eğitim ve yayım fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışan kuruluşlar arasındaki işbirliğinin etkin hale getirilmesi, çiftçi sorunlarına çözüm bulunması ve geliştirilen uygun teknolojilerin çiftçilerimize aktarılmasını sağlamak üzere ‘Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri’ yürütülüyor. Bu kapsamda Ankara Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevlisi Dr. Sema Yaman koordinatörlüğünde Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir, Adana ve Aksaray İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri paydaşlığında ’Balya Silajı Yapımı ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Yayım Projesi’ ile Yenikent Kasabası’nda tarla günü programı düzenlendi.
Programa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, Yenikent Belediye Başkanı Mehmet Akdere, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, çiftçi temsilcileri ve üreticiler katıldı.
İl Müdürü Bestami Zabun yaptığı konuşmada, Aksaray’da yetiştirilen tarımsal ürünlerin pazarlanmasında yaşanan marka problemine değindi. Zabun, "İlimiz Tarım Platformu üyeleri ile beraber hazırladığımız Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planında, ilimizde üretilen tarımsal ürünler içerisinde yonca, süt ve süt ürünleri ile çerezlik kabak çekirdeğinin ön plana çıktığını görüyoruz. Bu ürünlerin üretilmesinde ve pazarlanmasında TUİK verileri esas alındığında ülke genelinde ön sıralarda yer alıyoruz. Fakat ürünlerin pazarlanmasında marka oluşturulmasının önemi konusunda henüz istenilen seviyeye gelemediğimizi belirtmek isterim. Bu kapsamda özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla el birliği içerisinde çalışarak, çiftçilerimizce üretilen tarımsal ürünlerin katma değerlerinin artırılması ve küresel pazarlarda rekabet edilebilmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Küresel pazarlarda rekabet edebilmek içinse üretimde modern tarım tekniklerinin kullanılması gerekmektedir. Bugün burada, Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı öncülüğünde Ankara Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile beraber 2014 yılından itibaren üç yıl devam edecek olan Rulo Balya Silajı Yapımı Ve Hayvan Beslemede Kullanılmasının Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında rulo silajının yapımı ve paketlenmesini görmüş olacağız" dedi.