AnkaraONKOLOGLARDAN KANSER HASTALARI İÇİN İLAÇ ÇAĞRISI

ONKOLOGLARDAN KANSER HASTALARI İÇİN İLAÇ ÇAĞRISI

02.12.2015 - 11:36 | Son Güncellenme:

.

ONKOLOGLARDAN KANSER HASTALARI İÇİN İLAÇ ÇAĞRISI

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklik sonucu artık onkoloji hastalarına verilen ilaçlar hizmet veren kurum tarafından karşılanacak. Yatılı ve günübirlik onkoloji hastalarının ilaçları eczanelerden almak istemesi halinde ise ilaç bedelini SGK karşılamayacak.
Kanser hastaları ilaçlarını 1 Temmuz’dan itibaren eczaneler yerine Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerine bağlı eczanelerden temin ediyor. Bu durum pek çok sıkıntıyı beraberinde getirirken, yapılan son düzenlemeyle hastalar hem ilaç temini hem de SGK’nın ilaçları karşılamaması nedeniyle mağduriyet yaşayacak.
Dün yürürlüğe giren uygulamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı ve Anadolu Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Benekli, uygulamanın ilk günden sıkıntılara neden olduğunu aktardı.
"ENJEKTABL İLAÇLAR ECZANELERDEN TEMİN EDİLEMEYECEK HALE GELDİ"
SGK’nın devlet hastanelerinden sonra üniversite hastanelerine de ayakta tedavi alacak hastalar için kemoterapi ilaçlarını eczanede bulundurma ve kendi eczanesinden kullanma zorunluluğu getirdiğini belirten Benekli, "Artık damardan kullanılan enjektabl kanser ilaçlar eczanelerden temin edilemeyecek hale geldi. Çünkü ilaçlar reçete ile eczaneden alınırsa hastanenin hak edişinden kesinti uygulanacak, pratik olarak eczaneye reçete çıkmayacak" dedi.
Uygulamanın ilk günü itibariyle pek çok sıkıntı yaşandığını söyleyen Benekli, "Gerçekten bugün tedavi alması gereken bazı hastalar, üniversite hastanelerinde ilaç bulundurulamama sıkıntısından dolayı ilaçlarını alamadılar. Bir kısmı için bireysel ilaç satın almaya çıkıldı ki bu 3-4 günlük bir süreç. Sebebi de açılan büyük çaplı ilaç satın alma ihalelerine hastane mali durumundan dolayı ecza depolarının girmemesi. İlaç satın almak istiyoruz çünkü bu bir kanuni zorunluluk haline getirildi ama ilaç depoları satmıyorlar" ifadelerini kullandı.
"ECZANEYİ ARADAN ÇIKARDILAR"
Benekli, önceden ilaç satın alma zorunluluğu yokken hastaya reçete yazıldığını ve hastanın ilaçlarını gidip bir eczaneden alabildiğini hatırlatarak, "Hastane bu işe hiç karışmıyordu. Şimdi eczaneyi kanunla aradan çıkardılar. İlaçları hastane depodan satın alıyor, hastaya kullanıyor ve bunu SGK’ya fatura ediyor. Acil durumlarda reçete yazarsanız da bundan eczane kar payı oranında kesinti uygulayıp ödüyorlar. Yani eczanenin karını Gazi Hastanesi’ne yüklüyorlar. Ucuz ilaçlar için bu çok sorun olmazken, örneğin 5 bin TL fiyatı olan ilaçta 750 TL hastane hak edişinden kesiliyor. Ciddi bir meblağ. Böyle pahalı ilaçlar çok" diye konuştu.
"SGK’NIN DAYATMACI ZİHNİYETİ"
İlaçların pahalı olduğunu ve uygulama ile hastanelere mali yük getirildiğini söyleyen Benekli, "Devlet hastaneleri ve bazı üniversite hastaneleri global bütçeye geçtiğinden onları etkilemiyor. Çünkü kesinti yok, anlaşma gereği ne olursa olsun devlet aylık 15-30 milyon TL civarındaki fiks bir meblağı bu hastanelere zaten ödüyor. Gazi Üniversitesi, Çapa Tıp Fakültesi ve Ege Üniversitesi gibi global bütçeye dahil olmayan hastaneler ise ne üretirlerse onu SGK’ya fatura ediyorlar. Böylece SGK kendince böyle kurallar koyarak istemediği faturayı ödemeyebiliyor. Sıkıntı şu, SGK hem kural koyucu hem de tek geri ödeme kurumu. Oyunun kurallarını belirleyen bir hakem gibi yani ’işinize gelirse’ derken sıkıntıyı mağdur hastalar, hastalarla karşı karşıya gelen çaresiz doktorlar, ilaç almak istemesine rağmen alamayan bir hastane yaşıyor. Dayatmacı SGK zihniyeti var" dedi.