BatmanBatman’da fıstık hasadı tamamlandı; 11 bin ton rekolteyle Türkiye’de 5’inci sıraya yükseldi

Batman’da fıstık hasadı tamamlandı; 11 bin ton rekolteyle Türkiye’de 5’inci sıraya yükseldi

13.11.2023 - 12:47 | Son Güncellenme:

Batman’da fıstık hasadı tamamlandı; 11 bin ton rekolteyle Türkiye’de 5’inci sıraya yükseldi

Batman’da fıstık hasadı tamamlandı; 11 bin ton rekolteyle Türkiye’de 5’inci sıraya yükseldi

Arif ARSLAN/BATMAN,(DHA)- BATMAN’da ‘Yeşil altın’ olarak bilinen fıstığın hasadı tamamlandı. Kentteki 120 bin dönüm arazi üzerinde ekili fıstık bahçelerinden 11 bin ton rekolte elde edildi. Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, “2017’de birliğimiz kurulduğunda, üretimde Türkiye’de 13’üncü sırdaydık. Şimdi ise 5’inci sıraya yükseldik. İlk sıralara yerleşmemiz hem istihdama yönelik hem de ekonomiye yönelik iyi bir gelişme” dedi.
Kentte hasadın tamamlanmasıyla, 120 bin dönüm arazi üzerinde ekili fıstık bahçelerinden 11 bin ton rekolte elde edildi. Bahçede kilosu 290, marketlerde ise 600 liraya kadar alıcı bulan fıstık, kenti üretim sıralamasında 13’üncü sıradan 5’inci sıraya yükseltti. Batman Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hıfzullah Akdaş, hasadı 1 ay süren fıstığın bölgede de 8 bin ailenin geçim kaynağı olduğunu belirterek, “Yeşil altın olarak tabir edilen fıstık, bölgemizde yaklaşık 8 bin ailenin geçim kaynağı oldu. Bahçede kilosu 260 ile 290 TL arasında değişen bu ürünün marketteki fiyatı ise 450-600 lira arasında. Yılın 12 ayı bu ürüne bağlı olan üretici, ne yazık ki hak ettiği fiyatı alamıyor. Girdilerde ciddi artış oldu. İlaç, gübre, mazot ve işçiliği hesapladığımızda üretici, ya masraflarını çıkarıyor ya da çıkaramıyor” dedi.
‘HEDEF YEŞİL ALTIN’I MARKALAŞTIRMAK’
Son yıllarda Batman Ovası’ndaki çiftçinin büyük bölümü katma değeri yüksek olan fıstığa yöneldiğini ifade eden Başkan Akdaş, “Batman Ovası’nda 120 bin dönümlük fıstık bahçesinin 50 bin dönümü ürün veriyor. Bu yıl Batman Ovası’nda 11 bin ton rekolte gerçekleşti. Ürünü daha çok Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt’teki tüccarlar satın aldı. Hedefimiz artık  A’dan Z’ye fıstığı yetiştirip yurt dışına pazarlayacak bir tesisi kurmaktır. Bu projemizi önümüzdeki yıl hayata geçirmek istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fıstık için de taban fiyatını açıklamasını bekliyoruz. TMO, fiyat açıklarsa çiftçinin mağduriyeti de ortadan kalkmış olur. Fıstık ürününü daha da geliştirebilirsek, mevsimlik işçiler için de istihdam kaynağı olacak. 2017 Yılında Fıstık Üretimi Birliğini kurduğumuzda Türkiye’de 13’ncü sırdaydık. Şimdi ise 5’nci sıradayız. İlk sıralara yerleşmemiz hem istihdama yönelik hem de ekonomiye yönelik iyi bir gelişme. Önümüzdeki yıllarda vatandaşlarımız kendi memleketlerinde mevsimlik işçi olarak çalışabilecekler. Artık batı illerine çalışmak için gitmek zorunda kalmayacak” diye konuştu.(DHA)
FOTOĞRAFLI

KEŞFETYENİ
Hollywood dünyasının takip ettiği dava! Ünlü isim de olaya karıştı
Hollywood dünyasının takip ettiği dava! Ünlü isim de olaya karıştı

Cadde | 10.05.2025 - 13:31

Blake Lively ile Justin Baldoni arasındaki dava sürecinde dünyaca ünlü isim tanık olarak ifade vermeye çağrıldı.

Yazarlar