BitlisAdilcevaz’da '26. Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri' düzenlendi

Adilcevaz’da '26. Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri' düzenlendi

14.10.2023 - 17:08 | Son Güncellenme:

Adilcevaz’da '26. Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri' düzenlendi

Adilcevaz’da 26. Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri düzenlendi

Özcan ÇİRŞ-Salih BEŞKARDEŞ/ADİLCEVAZ,(Bitlis)-(DHA)- BİTLİS’in ceviziyle ünlü Adilcevaz İlçesi'nde '26. Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri' düzenlendi.

Adilcevaz İlçesi'nde bu yıl 26'ıncı düzenlenen 'Adilcevaz Ceviz Festivali ve Kültür Etkinlikleri', öğretmenevi önünde mehteran takımı eşliğinde kortej yürüyüşü ile başladı. Festivale, 2007-2010 yılları arasında ilçenin kaymakamlığını yapan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Bitlis Vali Vekili Alay Yazıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem, Kaymakam İsmail Demir, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, Belediye Başkanları, siyasi parti temsilcileri, Sivil Toplumu Örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Açılışta konuşan Bitlis Vali Vekili Alay Yazıcı, Adilcevaz cevizinin bölgenin ve ülkemizin önemli tarımsal ürünü olduğunu, yalnızca ekonomiye katkı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda Adilcevaz’ın tarihini ve kültürünü temsil ettiğini söyledi.

İlçenin tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıtma fırsatını sunan bu festivalin yalnızca eğlence ve lezzetlerle sınırlı olmayıp, aynı zamanda toplumun dayanışma birlik ve beraberlik duygusunu da güçlendirdiğini anlatan Yazıcı, "Gençlerimizin geleneksel değerlerimizi korumasına ve tarıma daha çok önem vermelerine katkı sağlamaktadır. Hep birlikte geleneklerimizi yaşatmaya Adilcevaz ilçemizin bu güzel coğrafyasını daha da tanıtmaya devam etmeliyiz. Festivali mümkün kılanlara ve bahçeden sofraya getiren çiftçilerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Açılışta konuşan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur Erdem ise, 26 yıldır düzenlenmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Pandemi ve etrafımızda yaşanan savaşlarla gıdanın ve tarımın öneminin, son 3 yılda daha da anlaşılır duruma geldiğini hatırlatarak, “Bu çerçevede bir yandan nüfus artarken, tarım alanları azalırken insanı beslemenin önemi git gide artmaktadır. Dolayısıyla bir planlı üretimi yapma durumu ülkenin kendi ihtiyacını içeriden karşılama durumu elzem olduğu ortada. Bununla birlikte yaşanan iklim değişikliği de tarımın önemini ortaya koyup tedbir alınmasını gerektiriyor" dedi.

Adilcevaz Kaymakamı İsmail Demir ise Gazze'de insanlık dramı yaşandığını belirterek, bu drama sebep olanları kınadıklarını söyledi. Kaymakam Demir, "Ülkemizin birçok yöresinde, bölgelerin kendine has ürünleri var. Bunların tanıtılması pazarlanması bilinirliğinin de artırılması için de çeşitli etkinlik ve faaliyetlere, festivallere katılmışızdır. Burada temel düşünce o var olan ürünlerin bilinirliğini artırmak ülke sathında şöhrete kavuşmasını sağlamak. Bizde adıyla, tadıyla lezzetiyle farkını ortaya koyan cevizimiz var. Bu ceviz ilçemize adını vermiş, tadına bakanları diğer tüm cevizlerden soğutacak lezzete sahip. Bu sebeplerden dolayı lezzetimizin namı dilden dile yayılmış. Ülke çapında şöhrete sahip olmuştur" dedi.

Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy ise, üzgün olduklarını ve buruk bir sevinç yaşadıklarını söyledi. Bitlisin açık hava müzesi konumda olduğunu her yerinin tarih ve turizm koktuğunu belirten Gürsoy, Adilcevaz İlçesi'nin bir başka güzel olduğunu söyledi. Gürsoy, "Adilcevaz’da hem tarih, hem turizm hem Van Gölü var. En uzun plajlar Adilcevaz’da. Arkamızda Süphan Dağı, Sütey yaylası gezmeye müsait bir yer. Adilcevaz ceviz eli olduğu için bizde 26 yıldır ceviz festivali düzenliyoruz. İlçemizi ve cevizini daha iyi yere getirmek ve kalitesini artırmak için çalışıyoruz. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından halkoyunları gösterileri, sünnet olan çocuklara hediyelerinin verilmesi, ip çekme ve bilek güreşleri yapıldı. Yarışmalarda dereceye girenler ödüllendirildi. Festival verilecek konserlerle sona erecek. (DHA)

FOTOĞRAFLI