Bitlis BEÜ’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

BEÜ’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

03.04.2014 - 15:11 | Son Güncellenme:

.

BEÜ’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Bitlis Eren Üniversitesinde (BEÜ) Genç Tema ve Ekoloji Kulübü tarafından “İklim Değişikliği” konulu seminer düzenlendi.
Üniversitenin konferans salonunda yapılan seminerde, Küresel Isınma ve İklim Değişikliğinin Oluşumu, Küresel Isınma ve Türkiye, İklim Değişikliği ve Türkiye, Küresel Isınmaya Karşı Alınabilecek Tedbirler konulu sunumlar yapıldı. Belirli bir zaman diliminde, belirli bir yerdeki hava durumunun ortalamasına iklim denildiğini belirten Merve Baykan, “İklim değişikliği, karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan değişikliktir” dedi.
Baykan, insan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi oluşturması sonucunda, dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma denildiğini belirterek, iklim değişikliğinin ortaya çıkışı, küresel ısınmanın sebepleri ve iklim değişikliğinin ekolojik sonuçlarından bahsetti.
Küresel ısınmanın sera gazlarının atmosferde birikmesi ile yeryüzü ve yeryüzüne yakın atmosfer tabakalarında artması sonucu oluştuğunu belirten Yunus Cantemür ise, “Küresel iklim değişikliği, küresel ısınmaya bağlı olarak diğer iklim elemanlarının değişmesidir. Yapılan araştırmalar sonucu, küresel ısınma aynı şekilde devam ederse 2070’te Türkiye genelinde sıcaklıklar 6 derece kadar yükselecek. Ekosistem değişecek, canlı türleri yok olma tehlikesi yaşayacak. Küresel ısınma durdurulamazsa Türkiye’de kış mevsimi ortadan kalkacak ve nehirlerimizde su miktarı azalarak kuraklık baş gösterecektir” dedi.
İklim Değişikliği Eylem Planını aktaran Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Bilal Topaç da, su ve güneşin öneminden bahsederek, medeniyetlerin suyun etrafında şekillendiğini söyledi. Topaç; “İklim değişikliğinin en temel sebebi küresel ısınmadır. Küresel ısınmaya neden olan etmenlerin yüzde 90’ı ise insan kaynaklıdır. İklim değişikliğini önlemek için binalarınıza yalıtım yaptırın, pencerelerinizde çift cam tercih edin, tasarruflu ampuller kulanın, su ısıtıcınızı ayarlayın, klimanızı gerektiğinde kullanın, daha az enerji ve doğal kaynak kullanan cihazları tercih edin” dedi.
Küresel ısınmaya karşı alınacak önlemleri anlatan Rabia Büşra Teke, küresel ısınmanın dünyanın önemli bir sorunu olduğunu söyledi. Teke; “Ampulümüzü değiştirerek, daha az araba kullanarak, geri dönüşüme katkıda bulunarak, lastiklerimizi kontrol ederek, az sıcak su kullanarak, ambalajı fazla olan ürünlerden kaçınarak ve ağaç dikerek küresel ısınmaya karşı önlemler alabiliriz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kuruluş amacının yaşanabilir ve çevreye duyarlı şehirler inşa etmek olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hakan Gür, bakanlık olarak çevreye duyarlı binalar inşa etme girişimleri olduğunu belirterek, “Türkiye’nin her tarafında sularımız azalmakta, iklimler değişmekte bu da insanları olumsuz etkilemektedir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde sizlerin de desteğiyle farklı bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Programa katılan herkese teşekkür ederek sözlerine başlayan Bitlis Eren Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ensar Kaya, doğayı ve çevreyi koruyup sevmenin bir insanlık görevi olduğunu belirtti. Kaya; “Biz Bitlis Eren Üniversitesi gençleri olarak sosyal sorumluluk projelerinde görev alarak çalışmalar yapmalıyız” dedi.
Çevre şenliğinin 5 gün olacağını belirten Genç Tema ve Ekoloji Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Durmaz Bekmezci; “Çevre şenliğinde iklim değişikliği, susuzluk, erozyon, açlık ve toplumsal değerler gibi konuları ele alarak değerlendireceğiz. Seminerlerimiz ve film gösterimlerimiz devam edecek. Davetimizi kabul ederek programa katılan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.