Bursa 'ARTIK PARSEL' DİYE SATILAN ARSANIN SATIŞINA, MAHKEME ENGEL OLDU

'ARTIK PARSEL' DİYE SATILAN ARSANIN SATIŞINA, MAHKEME ENGEL OLDU

10.07.2014 - 14:01 | Son Güncellenme:

.

ARTIK PARSEL DİYE SATILAN ARSANIN SATIŞINA, MAHKEME ENGEL OLDU

Gemlik Belediyesi tarafından iki yıl önce arsa satışı, Bursa 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, danıştay'a temyize gidecekleri ifade ederek muhalefet partilerin belediyeyi kaynaksız bırakıp hizmet yapılmasını engellemeye çalıştığını söyledi.
Encümen Kararı ile 'Artık parsel' olduğu iddiasıyla yapılan arsa satışına, MHP Gemlik İlçe Başkanlığı tarafından karşı çıkılması üzerine görülen davada, 2 yıl sonunda karar verildi. Davacı tarafın avukatları İlkim Şahin ve Serkan Aydemir kararın bekledikleri gibi çıktığını ifade ederken, Borusan ve Çimtaş’a yapılan satışın usulsüz olduğu, 18. Madde uygulanmadan yapıldığı şeklinde açılan davada, verilen karar şok etkisi oluşturdu.
Bursa 2 Nolu Bölge İdare Mahkemesi 2014/743 sayılı kararında, 'Uygunluk ve estetiğin sağlanmasında önemli bir işlevi bulunan bu hükmün uygulanması için anılan Yasanın 18. maddesine göre öncelikle düzenlemenin yapılması gerekmektedir. Alan üzerindeki arsa ve bina sahiplerinin müstakil veya hisseli imar parsellerinin açık olarak belirlenmesinden sonra kamu veya özel malların kamulaştırmadan arta kalan veya kapanan yol ve meydanlarda hasıl olan sahalardan müstakil inşaata elverişli olmayan parçaların bitişiğindeki hak sahibine satılması plan ve şehircilik ilkelerine uygun olacaktır" ifadelerine yer verilirken, dava konusu satışın iptaline karar verildiği belirtildi.
Arsa satışından elde edilen 25 milyon liranın satışın davalık olmasına rağmen, satıştan kazanılan meblağın büyük bölümünün kamulaştırmaya harcandığı, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz tarafından dile getirilmişti. Karar sonrası Belediye’ye büyük bir külfet getirecek olan meblağın ödenmesi konusunda nasıl bir yol izleneceği de merak konusu olurken Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, muhalefet partilerin belediyeyi kaynaksız bırakıp hizmet yapılmasını engellemeye çalıştığını söyledi.
Belediye mülkiyetinde yer alan yaklaşık 60 dönüm arazi üzerindeki 5 parsel arsanın encümen kararı ile 2012 yılında satılması kararını iptal eden Bursa 2. İdare Mahkemesi kararı konusunda çarpıcı açıklamalarda bulunan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, kararı yargıya taşıyan MHP İlçe yönetimini eleştirdi. Yılmaz, "Muhalefet bizi kaynaksız bırakıp hizmet yaptırmak istemiyor. Bizden önceki CHP yönetiminin aynı bölgede aynı yöntemle arsaları metrekaresi 249 liradan satarken bunu duymayan, görmeyen, bilmeyen MHP yönetimi, biz 2012 yılında encümen kararı ile metrekaresini 410 liradan satınca kararı yargıya taşıdı. Bu bizim hizmetlerimizi, yatırımlarımızı çekememezliktir. Mahkemeye saygılıyız ancak bu kararı yanlış buluyoruz. Ayrıca karar oy birliğiyle değil, oy çokluğuyla alınmıştır. Danıştay’a temyiz ediyoruz. Hukuki süreç devam edecek” dedi.
Satıştan elde edilen gelir ile yıllardır özlemi çekilen iki Pazar yeri, otopark arazileri ve bölge parkı gibi önemli yatırımların kamulaştırmalarının yapıldığını açıklayan Yılmaz, "Sadece bu önemli yatırımlar için kamulaştırma yapılmadı. Arsasından yol geçirilen, arsasına park yapılarak mağdur edilen vatandaşlara da kamulaştırma bedeli ödendi. Gemlik Belediyesi ile vatandaşlar arasındaki itilaflar ortadan kaldırıldı. Bunların her biri muhalefeti rahatsız etti. Kamuoyu bunu zaten çok iyi biliyor. Bu nedenle de yaptığımız hizmet ve yatırımlar nedeniyle muhalefete verdiğimiz rahatsızlık nedeniyle özür diliyoruz” dedi.
Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, “Durmak Yok Hizmete Devam” diyerek, ilçenin marka değerini yükseltecek vizyon projelerle çalışmaları sürdüreceklerini açıkladı.