Bursa Bursa ihracat performansını ikiye katlayabilir

Bursa ihracat performansını ikiye katlayabilir

29.07.2021 - 10:36 | Son Güncellenme:

Bursa’nın, bugüne kadar ihracat sıralamasında İstanbul’un ardından ikinci sırada geldiğini anımsatan TÜGİAD ve DOSABSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, “Konuşmamız gereken, Bursa’nın esasında ihracat performansını çok uzak olmayan bir vadede ikiye katlamasıdır. Kentimizin, İstanbul ile rekabet eden pozisyona gelmesinin çok zor olduğunu düşünmüyorum. İhracat oranlarında basamak atlamanın yolu ise yüksek teknoloji ile katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçer” dedi.

Bursa ihracat performansını ikiye katlayabilir

 

Bursa ihracat performansını ikiye katlayabilir

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Çevikel, yıllık 26 milyar dolar dış ticaret hacmine sahip olan Bursa’nın başarı ivmesinin genel ekonomiye direkt ve etkili yansıdığını söyledi. Etkilerini yeni yeni atlatmaya başladığımız pandeminin olumsuzlukları ile birlikte halihazırda kurlarda devam eden istikrarsızlık, lojistik ve tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların, üretim ve ihracat başarısı açısından en büyük tehdit unsurları olduğunu söyleyen Çevikel, “Tüm bu risklere karşın Bursa’nın geçen yılın ilk yarısına göre ihracatını artırması, geleceğe dair umutların taze kalmasını sağlamıştır. DOSABSİAD olarak, bölgemizde faaliyet gösteren üyelerimizin ihracatta elde ettiği başarılarla gurur duyuyoruz. Geçen yıl pandemi şartlarında 13 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştiren Bursa, başarı ivmesini sürdürürse yıl sonunda 15 milyar doların aşılmasını bekliyorum” diye konuştu.

YENİ BAŞARILAR EKLENECEK

Yılın 6 aylık verilerinde ortaya çıkan artışta firmaların, küresel talepte oluşan değişimlere hızla ayak uydurması ve inovasyona ağırlık vermesinin etkili olduğunun altını çizen Çevikel, özellikle dış ticarette ortaya çıkan ve hala ihracatçıları olumsuz yönde etkileyen lojistik ve tedarik alanındaki dış kaynaklı sorunların, müşterilere erişimde ciddi aksamaları beraberinde getirdiğine işaret etti. Sorunların yanı sıra Bursalı ihracatçıların yeni dünya düzeninin beraberinde getirdiği şartlara uyumda rüştünü ispat ettiğini belirten Çevikel, “Yıl sonuna kadar aşılamada hızlanma ve dünya genelinde ekonomik anlamda normalleşmenin hızlanması ile birlikte Bursa’nın ihracat karnesine yeni başarılar eklenecektir” dedi.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER

Bursa ihracat performansını ikiye katlayabilir

Bursa’nın, bugüne kadar ihracat sıralamasında İstanbul’un ardından ikinci sırada geldiğini anımsatan Çevikel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konuşmamız gereken, Bursa’nın esasında ihracat performansını çok uzak olmayan bir vadede ikiye katlamasıdır. Kentimizin, İstanbul ile rekabet eden pozisyona gelmesinin çok zor olduğunu düşünmüyorum. İhracat oranlarında basamak atlamanın yolu ise yüksek teknoloji ile katma değeri yüksek ürünler üretmekten geçer. Biz DOSABSİAD olarak bu konuda özellikle dijital dönüşüme ağırlık veriyoruz. 5 milyar dolarlık ihracat potansiyelinin yanı sıra 548 faal firmanın bulunduğu ve 50 bin kişinin istihdam edildiği Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan, ülke ekonomisine katkı sunan sanayicilerimizle dijital dünyanın nimetlerini kullanarak pek çok çevrim içi toplantı gerçekleştiriyoruz. Alanında uzman kişileri konuşmacı alarak yaptığımız programlarla her konuda bilinçlenmemiz için birbirinden verimli toplantılar düzenliyoruz. Bir yandan sanal fuarcılık ile ilgili çalışmaları daha da yoğunlaştırırken, diğer yandan teknoloji ve sanal gerçeklik ile ilgili araştırmalarımız da sürüyor.”

ZAMLAR YÜKÜMÜZÜ ARTIRIYOR

Hem Bursa özelinde, hem de ülke genelinde üreticinin enerji maliyet yükünün yüksek olduğunu vurgulayan Çevikel, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yapılan son artışların, bu yükü daha da ağırlaştırdığını kaydetti. Üretim maliyetlerindeki artışların, ihracata dayalı kalkınma yolculuğunda hızı keseceğini dile getiren Çevikel, “Elektrik ve doğal gazdaki yüksek oranlı artışların gözden geçirilmesiyle birlikte ilave desteklerin de uygulamaya alınmasını bekliyoruz. Yine aynı şekilde istihdam noktasında da sanayicimizin taleplerine karşılık bulamadığına şahit oluyoruz. Daha fazla üretip, ürettiğini ihraç etmek isteyen sanayicimiz bilhassa vasıflı eleman bulma konusunda ciddi açmaz yaşıyor. Ekonomi yönetiminin, eleman açığımızı giderme noktasında etkin adımları en kısa zamanda atmasını bekliyoruz. Gümrük işlemleri noktasında da ihracatçımıza zaman kazandıracak hamleler atılmalı” diye konuştu.

ÇEVRECİ POLİTİKALARLA GELECEĞİMİZİ KURTARMAK ELİMİZDE

Gelecekle ilgili uyarıda da bulunan Çevikel, “İş dünyamızın daha fazla başarı elde ederek göğsümüzü kabartması için Avrupa Yeşil Mutabakatı ve dijital dönüşüm konularında uyum süreçlerini çok iyi yönetmemiz gerekiyor. Ortak mirasımız olan dünyayı daha yaşanılabilir ve sürdürülebilir kılmak için Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi platformlarda ülkemiz mutlaka yerini almalı. Sanayide ve üretimde izlenecek çevreci politikalarla geleceğimizi kurtarmak elimizde” dedi.