Bursa Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız

Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız

03.08.2020 - 08:59 | Son Güncellenme:

COVID-19 Virüsü dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım. Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.

Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız

MELİKE ERKUŞ: BKM KİTAP MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİCİSİ

Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

İsmim Melike Erkuş, 34 yaşındayım, evliyim. Bir kedimiz bir de köpeğimiz var. Aslen Eskişehir doğumluyum ama babamın işi sebebiyle çok şehir gezdik diyebilirim, çocukluğum önce Ankara, Bursa daha sonra annemin memleketi Manisa Soma ve babamın memleketi İzmir’de geçti. Yükseköğrenimime Uludağ Üniversitesinde devam ettim, okul bittikten sonrası uzun bir serüven benim için. İş hayatıma Philip Morris Sabancı şirketinde Pazarlama departmanında stajyer ve sonrasında asistan olarak başladım. Türk Hava Yolları şirketi ile yollarımın kesişmesi sonrası İstanbul’a taşınarak yaklaşık 10 yıl kabin memuru ve devamında kabin amiri olarak hem Dünyayı gezdim, hem çalıştım. Hayatımın en güzel yıllarıydı diyebilirim.

BURSA’YA GERİ DÖNDÜM

Eşimle de o dönemde tanıştık, evlendikten sonra bir süre daha mesleğimi yapmaya devam ettim, eşim de benim kadar gezmeyi seven biri olduğu için onunla da boş zamanlarımızda gitmediğimiz birçok ülkeyi görme ve keşfetme şansımız oldu, bir süre sonra işimden ayrılarak Bursa’ya geri döndüm. Çok okuyan mı çok gezen mi diye bir tabir vardır bu benim için hem çok okuyan hem de çok gezen diye uyarlanabilir. Okumayı ve içimdekileri yazıya dökmeyi seven biriyim, sayısını bilmediğim kadar çok ülke ve şehir gezdim. Sayısız kültürle tanıştım ve hatta bu işi yaparken 2 havayolu ile anlaşma neticesinde Hindistan merkezli bir özel bir havayolu uçaklarında kendi şirketimin seferlerini icra ettim bu yüzden de Hindistan’ın Bombay şehrinde 2 yıl kadar yaşadım.

 İÇERİK YAZARLIĞI YAPTIM

Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız

Tüm seyahat tecrübelerimi bana anı kalması için zaman içinde yazıya döktüm. İşten ayrıldıktan sonra bir süre freelance birkaç özel şirkette içerik yazarlığı yaptım, yıllarca biriktirdiğim seyahat deneyimlerimi ve beni mutlu eden şeyleri, kitap önerilerimi paylaştığım birsosyalgunluk adında bir instagram hesabı ve bir web sitesi açtım. Bu süreçte beni en mutlu eden şeyler okumak ve yazmak olduğu için kariyerime gerçekten keyif aldığım bir sektöre geçerek yön verdim. Şu anda da BKM Kitap şirketinde Müşteri İlişkileri Yöneticisi olarak çalışıyorum. 

‘Yeni Normal’ sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Yeni normal, hem hala korkunun içimizde olduğu bir yandan da temel ihtiyaçlarımız sebebiyle işlerimize, hayatımıza kaldığımız yerden devam etmek zorunda olduğumuz bir süreç. İnsanlar bazen bu tehdit tamamen ortadan kalkmış gibi davranabiliyor. Maske kullanımlarında azalmalar görebiliyorum, bu durum üzücü herkes önce kendini sonra da çevresini düşünmek zorunda. Sosyal mesafemize hala çok dikkat etmeli, hiç bir şey yokmuş gibi davranmamalıyız. Dışarda vakit geçirmeye en aza indirerek temel ihtiyaçlarım dışında genelde evde olmaya çalışıyorum. Virüs tehditi tamamen ortadan kalkmadan rahatça hareket edebileceğime de inanmıyorum. Bu evde olmayı seven insanlar için harika bir şey tabi ki ama bazen eskisi gibi özgürce yaşamayı özlediğimi farkediyorum. 

Pandemi döneminde iş sürecini nasıl yönettiniz?

Pandemi dönemi tüm Dünya’yı zorlayan bir süreç oldu kesinlikle. Herkesin evde olduğu bu süreç insanları okumaya, araştırmaya, ertelediklerini yapmaya teşvik etti. Tabi BKM Kitap olarak biz de bundan dolayı çok mutluyuz, dolayısıyla çok çalıştığımız bir dönemdeyiz. Alışkın olduğumuz bir çalışma sisteminden evden işini yürütebilecek çalışma arkadaşlarımızla beraber evden çalışma sistemine geçtik, süreç zor olmadı çünkü günlük işlerimizi ona göre planladık, sürekli iletişimde olmamız gereken kişilerle telefon ve yazışmalarla süreci yönettik. Şimdi yarı ofis yarı ev şeklinde çalışma sistemimize devam ediyoruz. 

ÜRÜN VE KATEGORİ YELPAZEMİZ GENİŞ

Okuyucular neden sizi tercih etmeli?

Bkm Kitabı  farklı kılan nedir?BKM Kitap olarak bizi farklı kılan şeylerin başında en önemlisi kitapları en ekonomik fiyatlarla satıyor oluşumuz geliyor. Müşterilerimiz piyasadaki en ekonomik fiyatlı kitapları bizde bulabiliyor, üstelik sadece kitap değil kırtasiye ürünü ve oyuncak da satıyoruz. Ürün ve kategori yelpazemiz geniş. Kitap satın alırken yanına beğendiğiniz bir defteri, ajandayı, kalemi veya hobi malzemesini de ekleyebiliyorsunuz. E-ticaret kanalımız olan bkmkitap.com üzerinden çeşitli kampanyalar yapıp müşterilerimize her daim siparişlerine ek hediye kitap veya indirim kodu sağlıyoruz. Bursa’da 3 adet fiziki mağazamız var, 5000 metrekarelik Özlüce Mağazamızla Avrupa’nın en büyük kitabeviyiz. Kurucumuz Kutbettin Bingöl’ün ‘’Kitabevleri şehrin en güzel yerlerinde olmalıdır’’ düşüncesinden hareketle şehrin en güzel yerlerinde kitap-kafe-restoran hizmeti vermekteyiz. Mağazalarımızda da 3 al 2 öde gibi kampanyalarımız bulunuyor, müşterilerimiz sadece alış veriş yapmıyor, mağazalarımızda yemeklerini yiyip kahvelerini de içebiliyor. 

OKUMAYAN ÇOCUK KALMASIN

Hiç bir şey yokmuş gibi davaranamayız
Bizi artık bir çok yerde görebilirsiniz, şaşırmayın. Ağustos ayı içinde  İstanbul Yolu üzerinde 15.000 metrekarelik alanda tüm birimlerimizin bir arada olduğu genel yönetim binamızı ve buna ilave 4. Mağazamızı açıyoruz, müthiş bir proje oldu. Bununla beraber yakın zaman önce operasyon birimimiz için büyük bir otomasyon sistemi yatırımı yaptık ve bundan sonraki süreçte e-ticaret alanında büyük atılımlar yapmayı hedefliyoruz, müşterilerimizin ürünleri tamamen Endüstri 4.0 a uygun otomasyon sistemi tarafından hazırlanıp kargoya verilecek, günde 70000 sipariş çıkarabileceğimiz bu yeni yatırımla beraber her alanda büyümeyi hedeflediğimiz bir sürecin başındayız ve heyecanlıyız. Kurucumuz Kutbettin Bingöl’ün kitap sevgisi ve bunu herkese aşılama isteği ise bence şirketimizin gerçekten ülkemizin kültürüne büyük destek verme amacı taşıdığını gözler önüne seriyor. BKM Kitap olarak okumayan çocuk kalmasın bakış açısına sahibiz ve ülkenin her köşesinde ihtiyacı olan herkese kitap desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.  

‘Kitap okumak benim tutkum’ diyen okurlar, sizde aradığı her kitabı bulabilir mi?

Milyonlarca kitap ve binlerce ürün çeşitliliğine sahip ürün yelpazemizde müşterilerimiz aradıkları birçok ürünü hem mağazalarımızda hem de web sitemizde rahatlıkla bulabilirler. 

DOĞRU EKİP VE TAKIM ÇALIŞMASI

Kitaplarınız internet üzerinden nasıl satışa çıkar?

Beraber çalıştığımız yayın evi ve tedarikçi firmalardan temin ettiğimiz ürünleri web sitemizde satışa sunuyoruz. İşimiz yayın evleriyle ve tedarikçi firmalarla sürekli irtibat halinde olmak. Tüm yeni ürünleri veya piyasaya çıkacak ürünleri takip etmek çok önemli, bu alanda çok tecrübeli ekiplerimiz çalışıyor. Doğru ekip, iyi bir iletişim ve takım çalışması güzel sonuçlar ve başarılar getiriyor her zaman. 

Herkesin yakındığı ‘zamanım yok kavramı’ hakkında düşünceleriniz?

Hepimizin sürekli dile getirdiği bir şey bu malesef. Yeterli motivasyonu sağlayamadığımızda başka şeylerin arkasına sığınabiliyoruz. Zamanı doğru yönettiğimizde her şeye vakit kaldığını düşünüyorum ben ama eğer gerçekten istemiyorsam veya motivasyonum düşükse erteliyorum. Kitap okumaya zamanım yok diyen çok kişi duyabiliriz bu da doğru değil aslında. 2 sayfa dahi okumaya vakit bulamadığınıza inanmam! Mesela kendinize hedef koyduğunuzda işler biraz daha kolaylaşıyor bu anlamda, ‘’Bugün 10 sayfa kitap okuyacağım’’, ‘’Bu kitabı bu hafta bitireceğim’’ gibi cümlelerle kendinizi motive edebilirsiniz. Arkadaşlarınızla yarışma başlatabilir veya küçük de olsa kitap okuma kulübü kurabilirsiniz, bir bakmışsınız o vakit bulamadığınız şey hayatınızın merkezinde. Neyi ne kadar istediğinizle alakalı her şey. 

Okuyucuların Bkm Kitap’ta kullanabileceği bilgisayar var mı?

Ayrıca fotokopi mevcut mu?Mağazalarımızda okuyucuların kullanabileceği bilgisayarlar mevcut değil fakat kitap kategorilerinde tecrübeleri çalışanlarımız müşterilerimize her konuda yardımcı olabilmektedir. Müşterilerimiz bizden rahatlıkla kitap tavsiyesi de alabilir. Özlüce şubemizde Monocopy firması ile işbirliğimiz var, müşterilerimizin fotokopi-baskı gibi farklı ihtiyaçlarına da cevap verebiliyoruz. 

BÜYÜK BİR DEĞİŞİKLİĞE DOĞRU İLERLİYORUZ

Koronavirüsten sonra teknolojik ve ekonomik gelişmelerle yeni bir dünyaya adım atacağımız çokça konuşuluyor. Sizin düşünceleriniz?

Koronavirüsle beraber iş dünyasında da büyük bir değişikliğe doğru ilerliyoruz. Şirketler bu süreçte kendilerini olası kriz durumlarına hazırlamanın önemini anlamış oldular. Bu dönemde insanlar evde daha çok vakit geçirdi, kitaba ve hobi malzemelerine daha çok yöneldi, biz de BKM Kitap olarak bunu tecrübe ederek özellikle e-ticaret kanalımızda müşterilerimizin tüm beklentilerini karşılayabileceğimiz ileriye dönük yatırımımızı yapmış bulunmaktayız. Dijital çağa ayak uyduramayan hiçbir şirketin bundan sonraki dünya düzeninde ayakta kalabileceğini düşünmüyorum. Tüketici tercihleri ve eğilimleri sanal marketlerden ve mağazalardan alış verişe kaymış durumda ve bunu iyi yönetebilen, yatırımlarını doğru yapan şirketler sektörde zirveye oturacaktır.

Kitapevinde imza günü düzenleniyor mu?

Evet, normal şartlarda Özlüce şubemizde düzenli olarak imza günleri düzenleniyor, yazarları Bursa okuyucularıyla buluşturuyoruz. Pandemi sürecinde maalesef tüm etkinlikler gibi imza günü etkinliklerine de ara verdik. Yeniden yazar-okuyucu buluşmalarını iple çekiyoruz.

KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA MUCİZELER YARATABİLİYORSUNUZ

Mesleğinizin hayatınızdaki yeri ve önemi?

İş hayatıma başladığım andan beri müşteriyle bire bir ilişki içinde olduğum için müşteri gözünden hayatımın her noktasına bakabiliyorum ve bu bazen can sıksa da aldığım her hizmetin, satın aldığım her markanın anında müşteri hizmetleri kalitesini ölçebiliyorum. Benim için yaptığım iş gelişmeye ve üretmeye çok açık, müşteriye küçük dokunuşlarla mucizeler yaratabiliyorsunuz, bu anlamda çok eğlenceli ve tatmin edici diyebilirim. Evime gelen misafirin bile mutlu olmasını sağlamaya çalışmamdan bu konuda ne kadar hassas olduğumu anlayabiliyorum. 

İnternet üzerinden yapılan canlı yayınlarla ilgili neler söylemek istersiniz?

Canlı yayınları ben de özellikle pandemi süreci başında takip ettim ama nedense normal aktiviteler gibi beni çok etkisi altına almadı ve hala da almıyor. Bağlantıda kopmalar olabiliyor, izleyeni sıkabiliyor ya da. Benim çok tercih ettiğimi bir şey değil sanırım. 

Son olarak yaz tatili planlarınızda virüs nedeniyle değişiklik yaptınız mı?

Yaz mevsimi benim en sevdiğim mevsim, her yıl da arkadaşlarımızla farklı planlar yapıyoruz aslında. Bu yıl işlerin yoğunluğu sebebiyle henüz bir planlama yapmadım. Daha önce tekne ile birkaç kez tatil yaptık ve onun keyfini başka bir şeyde bulamadık. Ege benim memleketim o yüzden o taraflarda olmak tatilde bana huzur veriyor, yine bir tekne tatili hem de insandan uzak olması sebebiyle kesinlikle tercihim olacaktır. Bu süreci herkes gibi yaşayıp göreceğiz, ne kadar önlem alsak da hayatımıza da devam ediyoruz bir şekilde.