Merkez Bursa'da "Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye’de Organ Bağışının Geliştirilmesi" sempozyumu düzenlendi

Bursa'da "Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye’de Organ Bağışının Geliştirilmesi" sempozyumu düzenlendi

25.10.2021 - 17:37 | Son Güncellenme:

Bursa'da "Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye’de Organ Bağışının Geliştirilmesi" sempozyumu düzenlendi

Bursada Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye’de Organ Bağışının Geliştirilmesi sempozyumu düzenlendi

Esra TÜRKER/BURSA, (DHA)-BURSA’da “Pandemi Dönemi ve Sonrasında Türkiye’de Organ Bağışının Geliştirilmesi” sempozyumu gerçekleşti. Programda organ bağışında liderliği 9 yıldır elinde bulunduran Bursa bölgesinin başarısında emeği geçenler de onurlandırıldı.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen sempozyumda konuşan Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Doku, Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu, oranı ne kadar yüksek olursa olsun, organ bağışı konusunda her zaman daha iyisi için çalışmaya devam edeceklerini belirterek, "Sağlık profesyonellerinin organ bağışına bakışının ve fikirlerinin azımsanmayacak kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Bizler toplumun akil insanları olarak görülüyoruz. Her yerde organ nakliyle veya bağışıyla ilgili sorular karşımıza çıkıyor. Beyin ölümü nedir, organ bağışı nedir, organ nakli nedir, insanlar hayata nasıl tutunurlar? Bütün bunları vurgulamak adına sağlık profesyonellerinin oldukça dinamik ve dinç olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Organ nakli bekleyen insanların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

“Bölgemizde Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Bilecik, Yalova ve Düzce var. Yıllardır Türkiye'de organ nakli konusunda bir numara olmanın gururunu yaşıyoruz. Kadavradan organ nakli Türkiye'de yüzde 20'lerdeyken, bizim bölgemizde bu sayı yüzde 50-60'lar seviyesine çıkıyor. Uluslararası ortalamalara yakın bir sayıdır. Bu da bizim için ayrıca önem taşıyor. Organ nakli konusunda çok çalışkan bir ekibe sahibiz. Çalışanlarımız her yerde bu konuyu anlatıyor. Bu arkadaşlarımızın gayreti, fedakârlığı ve azmi bu işin buralara kadar gelmesine vesile olmuştur. Organ nakli merkezi sayımız da ciddi anlamda arttı. Bursa'da ve çevre illerimizde bu işi çok iyi yapan merkezlerimiz oldu.”

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise konuşmasında, organ nakli alanında akademik çalışmaların geliştirilmesi amacıyla Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde 'Solid Organ Nakli' tezsiz yüksek lisans programı açtıklarını ve öğrenci alımı yaptıkları bilgisini paylaştı. Kılavuz, bu alanda çalışan hekimlere yüksek lisans yapmaları konusunda üniversite olarak destek verebileceklerine dikkat çekti.

Programda, Bursa bölgesinde organ nakli olarak hayata tutunan vatandaşlar, kürsüde nakil sürecinde yaşadıklarını katılımcılarla paylaştı.

FOTOĞRAFLI