04.06.2020 - 09:22 | Son Güncellenme:
Recai GÜLER/Hürriyet Bursa
EMRE BALLICA: EKONOMİST
KOLAY ATLATACAK MIYIZ?
Covit-19 ile o kadar barışık yaşıyoruz ki, 00:01 de sokağa çıkan insanlar bana hep atın ölümü arpadan olsun ya da demirden korksak trene binmezdik deyimlerini ne kadar dolu dolu yaşadığımızı anlatıyor. Bunlar hep o ‘Kurtlar Vadisi’nden… Koronaya racon kesiyoruz.
Safsatası bir tarafa üstümüze yapışmış bir huy var. Balık hafızalı insanlarız diye. Zannediyorum hepimiz normalleşme diye yaz aylarına hesap yapıyoruz.
HER ŞEY 4 AYDAN MI İBARETTİ?
Haziran için tatil planları yapanları, temmuz ayına hazırlanan düğün takvimlerini görüyorum. Bu kadar kolay atlatacak mıyız biz bu süreci? Her şey sadece 4 aydan mı ibaretti? Yani yakınlarını kaybedenleri, sağlıklarını kaybedenleri unutuyor muyuz? Ekonomi kısmına girmeyeyim diyorum da; işini kaybeden insanları toparlayabilecek miyiz normalleşirken?
NEYE GÖRE NORMALLEŞİYORUZ?
Neye göre normalleşiyoruz ya da; yeni normale göre mi? Bizler sıcakkanlı Akdeniz insanlarıyız. Tokalaşmadan, öpüşmeden duramayacağımızı düşünürsek yeni normal bize ayak uyduracak yine. Ekonomi de zaten kaybediyorduk, nereden çıkışı bulacağımızı zaman gösterecek.
HER ŞEYİN BAŞI SAĞLIK
Çok soru var daha. Cevabı kendimizde aramamız gerekiyor. Bundan sonra ne kadar normalleşebileceğimizi, ya da hayatı bundan sonra nasıl karşılayabileceğimizi kendimizde arayacağız. Ama iki doğru ortaya çıktı. Birincisi her şeyin başı gerçekten sağlık. İkincisi bundan sonra dünyada gerek ekonomi gerek sosyal hayat farklılaşacak. Hayat eskisi gibi olmayacak. Eskiye inat edenler ise ayakta kalamayacak.
SEMRA BAYKAN: Hedef Patent Genel Müdürü
NORMAL HAYATIMIZA DÖNECEĞİZ
Kademeli olarak açılan sektörlerle beraber, normalleşme insanların biraz daha yüzünü işlerine dönmelerinde başladı. Çok fazla temkinli olmakla beraber artık işlerimize ve normal hayatımıza yavaş yavaş döneceğiz. Küçüklüğümdeki okulların ilk açıldığı gün heyecanı gibi bir heyecan hissediyorum.
‘BERABERCE KARAR ALMAYI ÖZLEDİM’
Evden çalışmaya devam ederken işyerinden çalışmayı özledik. Toplantılarımızı beraber karar almalarımızı özledik. Evde olduğum günlerde aldığım bazı kararlar olmuştu. Şimdi bunların uygulanabililikleri ile ilgili çalışmalara başlamayacağım. Gereksiz her şeyin ortadan kalkması, biraz daha sadeleşmeye gidilmesi, evrak trafiğinin ve kalabalığın azalması, çevreye daha duyarlı bir sistem kurulması gibi gereken çok şey var.
TEKNOLOJİK ALT YAPININ ÖNEMİ
Yine bu dönem başlamadan önce kurduğumuz teknolojik alt yapının bu dönemde çok faydasını gördük. Evden çalışma durumuna gelindiğinde hiçbir aksaklık yaşamadan işlerimiz ve iletişimimiz devam etti. Bu noktada hep aklımdan Darwinin şu sözü geçti; “Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan… Değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan” bu yüzden değişen dünyaya adepte olmak yer mekan lüksünden çok bu anlamdaki alt yapıyı oluşturmak bizi ayakta tuttu ve tutmaya devam edecek.
YETERİNCE DİNLENDİK
Bunun üzerine düşünmeye devam etmek gerekiyor. Yeni dünya düzeninde yeni sistemlerle daha hızlı ve daha pratik iş yapabilme tarzları geliştirmek en önemlisi. Biz yeni normale hazırız, hep beraber çalışıp, hep beraber kalkınalım diyorum. Yeterince dinlendik artık iş başına...
İŞVEREN VE ÇALIŞANIN BEKLENTİLERİ
Bu süreç umarım bundan sonraki hayatımızda da olacak bazı alışkanlıklar edinmemizi sağladı. Bir çalışan neler bekler, bir işveren neler bekler empatisini yaşadık. Birbirimize destek olarak evden de olsa çalışıp beraber hayatta kalabileceğimizi, işyerimizin, hepimizin elini taşın altına koyduğunda ayakta kalabileceğini gördük. Bu açıdan çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Dünyada yaşanan bu olumsuz durumun bir an önce çözüme kavuşturulması ve hem insan hem de ekonomik kayba uğramadan aydınlık günlere kavuşmayı diliyorum.
EREN KARALAR: B&B Eğitim Danışmanlık Eğitim Danışmanı
OFİSE GİTMEK İSTİYORUM
Sonrasında ise sürecin uzaması, sokağa çıkma kısıtlamalarının olması, evdeki çocuklar, hem iş, hem eş, hem de çocuklarla ilgilenmek zorunda kalmak, evden çalışmayı zor ve sıkıcı hale getirdi. Birçok kişinin şu an söylediği; “Alıştım ama artık ofise gitmek istiyorum.‘’ Yani standart çalışma hayatında iken, evden çalışmak isterken şimdi eski düzenimizi ara olduk.
DİJİTAL ORTAMDA ÇALIŞMA
Türk insanın alışkanlıkları, değerleri ve normları gereği, uzaktan dijital ortamda çalışma sistemine çok sert bir geçiş yapılacağını düşünmüyorum. Kontrolü seven, personelinin etrafında ve hakimiyetinde olmasını sever Türk yönetim tarzı.
‘NORMALE GEÇİŞ ZAMANLA OLACAKTIR’
Ayrıca ofis ortamında kişilerin birbiriyle olan sohbet ve samimiyeti bizim kültürümüzde olan önemli bir norm. Bunlardan dolayı gereken önlemlerin alınması kaidesi ile, eski düzenin uzun bir süre daha devam edeceğini düşünüyorum. Acil durumlar halinde elbette ki evden çalışma olacaktır yine. Tamamen geçiş olur mu olursa ne kadar zamanda olur orası bence karanlık.
‘BİRBİRİMİZE KARŞI ANLAYIŞLI OLMALIYIZ’
Haziran ayı boyunca şirketler kademe kademe eski çalışma düzenlerine dönecekler gibi görünüyor. Bu noktada kişilerin birbirlerine göstereceği anlayış bence çok önemli. Çünkü biz artık eski biz değiliz. Hepimizin kafasında çeşitli kaygılar ve endişeler var. Sağlık, ekonomi, iş garantisi bu kaygılarda bir kaçı. Özellikle müşterilerle diyalog halindeyken, ‘’Ne kadar zor günlerden geçtik değil mi? ‘’ gibi kaygıları hatırlatıcı cümleler yerine, ‘’ Kaldığımız yerden size en iyi şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz’’ gibi güven verici cümlelerin daha kıymetli olduğunu düşünüyorum.
DİLEK CESUR: Yeşim Tekstil Kurumsal İletişim Direktörü
ONLINE EĞİTİMLERE KATILDIM
Bu yeni yaşam şartlarında ben hiç sıkılmaya vakit bulamadım. Bir yandan uzaktan çalışırken bir yandan da değişen ev düzenimizle birlikte ev işleri ile daha fazla ilgilenmek durumunda kaldım. Farklı yemekler yapmayı denedim, evde düzenli spor yapma fırsatım oldu. Birçok kitabı bir uygulama aracı ile sesli dinledim, online eğitim ve seminerlere katılma fırsatı yakaladım. İş yaşamımı, alışveriş işlerimi ve sosyal ilişkilerimi de sanal ortamda yürütmeye başlayarak kişisel olarak dijital bir dönüşüm geçirdim diyebilirim.
‘FARKINA VARMAK ÖNEMLİ'
Sonuç olarak; biraz yavaşlamak, fark etmek, sahip olduklarımızın farkına varmak, değerini bilmek, korumak, şükretmek, sevgimize ve ilişkilerimize sahip çıkıp onları geliştirmek için bu dönemin çok iyi bir fırsat olduğunu söyleyebilirim.