Yıldırım Yıldırım Belediyesi sıfır atık çalışmalarını sürdürüyor

Yıldırım Belediyesi sıfır atık çalışmalarını sürdürüyor

17.01.2022 - 17:40 | Son Güncellenme:

Yıldırım Belediyesi sıfır atık çalışmalarını sürdürüyor

Yıldırım Belediyesi sıfır atık çalışmalarını sürdürüyor

Cansel ORUÇ/BURSA,(DHA)-BURSA'da Yıldırım Belediyesi, atıkların azaltılması, kaynağında ayrı biriktirilmesi, geçici depolanması, ayrı toplanması, taşınması ve işlenmesi süreçlerinin hepsini içine alan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında çalışmalarını sürdürüyor.  

Yıldırım Belediyesi’nin geri kazanılabilir atıkların diğer atıklarla karıştırılmadan, kaynağından ayrı toplanması ve geri kazanıma gönderilmesi için Yiğitler Mahallesi’nde yapımına devam ettiği ‘Atık Getirme Merkezi’nde, vatandaşların, ahşap, cam, plastik, metal, giysi, kağıt, pil ve yağ gibi 14 farklı sınıfta getirdikleri atıklar depolanacak. Tesiste toplanacak atıklar lisanslı geri dönüşüm firmalarına gönderilerek geri dönüşümü sağlanacak. Büyükşehir çöp depolama sahasına giden evsel atık miktarını azaltmak amacıyla 50 metrekare alanda kurulan ‘Kompost Tesisi’ ile de organik atıklar kompost makinesi aracılığı ile doğal gübre haline getirilecek.  Yıldırım Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteği ile 2022 yılında hizmete alacağı Toplama Ayırma Tesisi ile de ambalaj atıklarının toplanıp ayrıştırılmasını sağlayacak.

Geri dönüşümü teşvik etmek ve kolaylaştırmak için, ilçenin dört bir yanına mobil atık getirme merkezleri de kurulmaya devam ediliyor. Sitelere, okullara ve ilçenin belirli meydanlarına yerleştirilen mobil atık getirme merkezleri ile atıklar kaynağında ayrıştırılarak ekonomiye geri kazandırılıyor. 2021 yılında ilçeye 39 adet mobil atık getirme merkezi yerleştiren Yıldırım Belediyesi, mobil atık getirme merkezlerinin sayısını 2022 yılında 250’ye çıkarmayı hedefliyor.

ÇEVRE DOSTU KAMPANYALAR SÜRÜYOR

Yıldırım Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘1 Litre Atık Yağ Getirene 5 Litre Su Hediye’ kampanyası kapsamında da 1 litre atık yağ teslim eden vatandaşlara 5 litre su hediye ediliyor. 2021 yılında 7 bin 453 kilogram atık yağ toplanırken, kampanya ile mutfakta kullanılan atık yağların lavaboya dökülmesinin önüne geçilerek, su kirliliği de engelleniyor. Geçtiğimiz yaz Muğla’da yaşanan orman yangınlarının ardından  başlatılan ‘Geri Dönüştürülebilir Atıklarınız Fidana Dönüşüyor’ kampanyası ile 2 bin fidan dikilirken, elektronik atıkların doğayı kirletmesinin önüne geçmek için düzenlenen, ‘Elektronik Atık Getirene Led Ampül Hediye’ kampanyası kapsamında ise elektronik atık ve pillerini geri dönüşüme gönderilmek üzere ekiplere teslim eden vatandaşlara, tasarruflu led ampül hediye ediliyor. Kampanya kapsamında 2021 yılında 2 bin 548 kilogram elektronik atık toplandı.

'Emektar Kitaplarınız Geri Dönüşüyor’  kampanyası ile ömrünü tamamlamış defter ve test kitaplarını getiren 200 gence kırtasiye hediye çeki verilirken, ‘Evsel Atık İlaç Toplam Kampanyası’ kapsamında, 2021 yılında 49 eczaneden bin 498 kilogram atık ilaç toplanarak imha edildi.  

ATIK LASTİKLER ASFALTA DÖNÜŞÜYOR

Yıldırım Belediyesi, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla, ömrünü tamamlamış lastikler de doğaya atılmadan geri kazandırılıyor. Ömrü bitmiş otomobil lastikleri, kauçuk tozu haline getirilerek asfalt içine katılıp kullanılıyor. 2021 yılında ömrünü tamamlayan bin 775 adet lastik kullanılarak, 2 bin 312 ton modifiye asfalt elde edildi. 

İlçedeki sıfır atık, geri dönüşüm ve çevre bilinci çalışmaları hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, “Çevre kirliliği, tüm dünyada giderek büyüyen ve geleceğimizi tehdit eden bir sorun. Çevre kirliliğinin ve tehdidinin bertaraf edilebilmesi için yapılacak en doğru iş ise geri dönüşümü yaygınlaştırmak. Biz de atıkların geri dönüşüme kazandırılması için üzerimize düşen görevi yapıyoruz. Geri dönüşüm sayesinde hem çevremizi koruyor hem de ekonomimize artı değer katıyoruz" dedi. 

FOTOĞRAFLI

Yazarlar