Giresun Merakla Başladığı El Sanatında 100. Sergi Heyecanını Yaşıyor

Merakla Başladığı El Sanatında 100. Sergi Heyecanını Yaşıyor

15.03.2017 - 11:07 | Son Güncellenme:

Zamanla unutulmaya yüz tutan el sanatlarından ahşap kakmaya merak üzerine başlayan Uzun, 100. sergisini açacak Uzun, bu sergisi için tefsir sanatının ön plana çıktığı özel bir koleksiyon hazırlıyor Sanatçı Uzun: "Amacım, bu önemli sanatın yok olmaması, gelecek nesillere aktarılması"

Merakla Başladığı El Sanatında 100. Sergi Heyecanını Yaşıyor

GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Zamanla unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yerini alan ahşap kakma (marküteri) sanatına merak üzerine başlayan Filiz Uzun, 100. sergisini açmaya hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Bu sanat ile 15 yıldır ilgilenen Uzun, bugüne kadar 25'i kişisel, 74'ü de katıldığı çeşitli etkinliklerde olmak üzere 99 sergi açtı.

Önümüzdeki aylarda 100. sergisini açmayı planlayan sanatçı Uzun, bu sergisi için tefsir sanatının ön plana çıktığı özel bir koleksiyon hazırlığı içerisinde.

Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğundan bu yana çeşitli el sanatlarıyla ilgilendiğini ancak 15 yıldır da merak üzerine başladığı ahşap kakma sanatı ile yakından ilgilendiğini söyledi.

Yıllar içerisinde bu sanata olan ilgisinin ve yeteneğinin arttığını ifade eden Uzun, Gazi Üniversitesinde de eğitim aldığını belirtti.

-Selçuklu motiflerine özel ilgi

Bu sanatın antik Mısır ve Avrupa'da büyük ilgi gördüğüne vurgu yapan Uzun, özellikle Selçuklu ile Osmanlı dönemlerinde zirve yaptığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Uzun, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde yapılan tüm mimari eserlerde bu sanatın izlerini görmenin mümkün olduğunu aktararak ahşap kakmanın yok olmaması, gelecek nesillere aktarılması için çabaladığını anlattı.

Sabır isteyen ahşap kakmayı çok sevdiğini dile getiren Uzun, "Çocukluk dönemimden itibaren el sanatlarına büyük ilgim var. Birçok el sanatıyla ilgilendim. 15 yıl önce de ahşap kakma sanatıyla tanıştım. Merak üzerine bu sanatla uğraşmaya başladım. Yıllar içerisinde kendimi geliştirdim. Yine önemli ustaların etkinliklerine katıldım ve onların sergilerini izledim." dedi.

Selçuklu döneminin motifleri ile bu sanatın o dönem akımlarından etkilendiğini, eserlerine bunları yansıttığını vurgulayan Uzun, şöyle konuştu:

"Bu sanat Selçuklu ve Osmanlı'da zirveye çıkmıştır. Bu dönemlerde yapılan bütün mimari eserlerle marküteri sanatının izlerini görmek mümkün. Özellikle Selçuklu dönemi beni oldukça etkiliyor. Daha çok Selçuklu'nun izlerini eserlerime nakşediyorum. Selçuklu motifleri, insanların o dönemde yaşayış biçimlerini, inançlarını ve gelenekleri ile göreneklerini anlatmaktadır. O dönemin izleri Divriği Ulu Cami'de, Süleymaniye Camisi'nde de kendisini göstermektedir. Ben de bizden sonraki nesillere Selçuklu motiflerinin aktarılması için eserlerime uyguluyorum."

Haberin Devamı

-100. sergi için özel koleksiyon

Uzun, bugüne kadar 25'i kişisel kadar 99 sergi açtığına işaret ederek 100. sergisi için özel bir çalışma içerisinde olduğunu aktardı.

Ankara'da birkaç ay içerisinde 100. sergisini açacağını bildiren Uzun, şunları söyledi:

"100. sergim özel bir koleksiyon olacak. Hat sanatı özellikle de tefsir sanatını ön plana çıkardığım bir koleksiyon hazırlığı içerisindeyim. Uzun zamandır bu serginin hazırlıklarını sürdürüyorum. Sergime Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım'ı da davet edeceğim."

Ankara'da 2011'de düzenlediği serginin açılışını o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını anımsatan Uzun, "100. sergimin açılışını yine kendisinin yapmasını isteyeceğim. Bu sergide kendisi için özel bir koleksiyon hazırlıyorum." diye konuştu.

- Marküteri sanatı

Geçmişi eski Mısır'a uzanan marküteri sanatı, 17. yüzyılda Fransa, daha sonra Anadolu ve Arap Yarımadası'nda yayıldı.

Haberin Devamı

Osmanlı'da, özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde önem verilen sanat, açılan atölyelerle adeta zanaat haline dönüştürüldü. Marküteri, zamanla unutulmaya yüz tutan sanatlar arasında yerini aldı.