Eğitim 2015-ÖSYS üniversite tercihleri için yarın son gün

2015-ÖSYS üniversite tercihleri için yarın son gün

15.07.2015 - 10:27 | Son Güncellenme:

YGS ve LYS'de başarılı olan öğrencilerin üniversite tercihlerini yarın saat 24'00'e kadar ÖSYM'nin internet sitesinden yapmaları gerekiyor. Peki üniversite tercih işlemleri nasıl yapılıyor? İşte 2015-ÖSYS üniversite tercih işlemleri ve detayları...

2015-ÖSYS üniversite tercihleri için yarın son gün

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre adayların üniversite tercihlerini bildirme süresi yarın sona erecek. 2015-ÖSYS Tercih İşlemleri 16 Temmuz 2015 (Perşembe) saat 24'00'e kadar sürecek. Tercih süresi içinde kılavuzun son hali yayımlandığı için adayların tercih döneminde yeni kılavuzu incelemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

2015 ÜNİVERSİTE TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYINIZ

ÜNİVERSİTE TABAN PUANLARI

Adaylar, 6 Temmuz'da başlayan ÖSYS tercih işlemlerini, yarın saat 24'00'e kadar, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacak. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacak ve tercih süresi uzatılmayacak.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacak. Tercih işleminin ekrandaki uyarılara göre sonlandırılması gerekiyor. Adayların tercihlerinin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmaları için ekranda "2015-ÖSYS Tercihleriniz ………..' tarihinde başarı ile ÖSYM'ye bildirilmiştir" ifadesini görmeleri gerekiyor. Adaylar, tercih işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmesi ve yazıcıdan tercih listesinin bir dökümünü edinerek saklaması gerekiyor.

Adaylar, tercih bildirim işlemini tamamladıktan sonra tercih süresi içerisinde https://ais.osym.gov.tr adresinden tercihlerinde değişiklik yapabilecek.

AKADEMİK KADRO KILAVUZDA

Geçen sene ön lisans programları Tablo-3A (sınavsız geçiş yapılan programlar) ve Tablo-3B (YGS puanıyla öğrenci alan programlar) diye ayrılıyordu. Daha önce açıklandığı gibi iki yıllık ön lisans programlarının yüzde 60’ı meslek liseliler için kullanılan sınavsız geçiş, yüzde 40’ı ise diğer liselerden mezunlar için YGS puanı ile tercih edilecek şekilde ayrıldı. Bu nedenle kılavuzda bu yıl Tablo-3A ve Tablo-3B yerine, Tablo-3 ve Tablo-4 var. Tablo-3 iki yıllık ön lisans programlarını, Tablo-4 ise dört yıl ve daha fazla süreli lisans programlarını kapsıyor. Ayrıca geçen yıllarda ön lisans programlarına okul birincisi kontenjanı verilmezken, bu sene bu bölümlere okul birincisi kontenjanı ayrıldığı görüldü. Lisans bölümlerinin profesör, doçent, yardımcı doçent sayısı da kılavuzda yer aldı. Uzmanlara göre adayların bu bölümleri dikkatlice incelemesi gerekiyor. Çünkü bazı bölümlerde bir tane bile profesör veya doçent bulunmuyor.

EN ÇOK DÜŞÜŞ HUKUKTA

2015 tercih kılavuzunda dikkat çeken bir diğer konu ise İstanbul, Ankara, Marmara ve Selçuk gibi üniversitelerin hukuk ve tıp fakültelerinin kontenjanlarında düşüş olması. Örneğin İstanbul ve Ankara Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi geçen yıl 800 öğrenci alırken, bu yıl kontenjanı 650’ye düştü. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının 500’den 400’e; Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin kontenjanının ise 400’den 300’e düştüğü görüldü. 2015 tercih kılavuzuna göre Tıp fakültelerinde ise daha az kontenjan düşüşü yaşandı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin geçen yılki toplam kontenjanı 369 iken, bu yıl 328 oldu. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nin kontenjanı ise geçen sene 498 iken, bu sene 462 olarak açıklandı.

ADAYLAR YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA NASIL YERLEŞTİRİLECEKTİR?

a) YGS ve varsa LYS yerleştirme puanları ve varsa sınavsız geçiş hakları,
b) Okumak istedikleri yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri,
c) Yükseköğretim programlarının kontenjanları ve koşulları göz önünde tutularak yerleştirileceklerdir

KAYITLAR 3-7 AĞUSTOS'TA

2015-2016 ders yılında, ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 28 Temmuz-5 Ağustos 2015 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.