Ayşe Tatari

Ayşe Tatari

aysetatari@gmail.com

Tüm Yazıları

Geçenlerde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) çok özel bir konser düzenlendi... Organizasyonda, Barış Çocuk Orkestrası ile devlet sanatçılarımız Orkestra Şefi Gürer Aykal ve piyanist İdil Biret gönüllü olarak sahnedeydi.

2016 yılının başında opera sanatçısı Selmin Günöz tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan proje; bugün çocuğa, eğitime ve müziğe gönül verenlerin bağışlarıyla 20 minik kemancıyla hayata geçirildi... İlerleyen süreçte projeyi duyan gönüllülerin bağışlarıyla çello ve kontrbaslar eklenerek, ilk yılın sonunda Rotary’nin ‘Barış’ alanındaki ‘En İyi Proje’ ödülüne layık görüldü. 2018 yılında TUSEV’in bir çalışmasında ‘En İyi 3 Projeden Biri’ olarak ödüllendirildi. Zamanla projeye gönül veren dostlar ve bazı değerli sanatçılarımızın (Gülsin Onay, Borusan Quartet, İzmir’in Hanımları Korosu gibi) proje yararına yaptıkları konserler sayesinde orkestra daha da büyümeye başladı.

Haberin Devamı

Bugün orkestrada bu eğitimden yararlanan 75 çocuk ve onların eğitimiyle görevli 5 eğitmen bulunuyor. 2017 yılında kurulan ‘Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği’ de bu konudaki gönüllüleri bir çatı altında toplayarak mümkün olduğu kadar çok sayıda çocuğun bu olanaktan yararlanmasını sağlıyor.

Sosyal sorumluluk faaliyetlerini çocuk ve eğitim konularında işleyen YORGLASS ailesi, bu projeye ana sponsor olarak güç katıyor... YORGLASS Barış Çocuk Orkestrası adıyla sahne alıyorlar.

İzmir’in Kadifekale, İkiçeşmelik, Agora ve Eşrefpaşa bölgelerinde, sosyoekonomik açıdan imkânları kısıtlı çocuklardan oluşturulmuş bir eğitim modeli olan çocuk orkestrası ‘El Sistema’ modeli örnek alınarak kuruldu. Temel amacı, mümkün olduğu kadar çok sayıda karşılıksız müzik eğitimi sağlamak, barışın sesini müzikle duyurmak, kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşerek sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmak...

Barışın zorunluluğu ve müziğin gücüyle yola çıkılan bu proje çerçevesinde oluşturulan orkestradaki küçük müzisyenleri dinlerken çok duygulandık... ‘Caravan, Lieber Tango, Şostakoviç-Waltz No: 2 ve Saygun-İnci, Afacan Kedi’ icralarıyla dakikalarca alkışlandılar. Adnan Saygun’dan İnci ve Afacan Kedi, Barış Çocuk Orkestrası için Gürer Aykal tarafından düzenlendi.

Haberin Devamı

Çocuklar, sadece müzik öğrenmedi; müzikle birlikte yeni, özel ve güzel bir dünyanın kapılarını açtı.

El Sistema Projesi

Venezüella’da ekonomist, piyanist ve besteci Jose Antonio Abreu’nun 1975 yılında başlattığı ve kendisinin deyimiyle ‘yoksulluk ve suçla mücadele eden sosyal bir sistem’ olan El Sistema, dünyada klasik müzik adına yaşama geçirilen en önemli proje olarak kabul ediliyor. Abreu, “Müzik bir çocuğu özel hale getirir, onun entelektüel potansiyellerini açar ve kıymetlendirir. Ruha değerler eker ve ona güzel soylu olanı takdir etmesini öğretir” derdi... ‘El Sistema’ müzik eğitim programının kurucusu, 78 yaşında hayata veda etti. Amacının peşinde 35 yıl koştu ve başardı... Hayata potansiyel suçlu olarak başlayan çocuklar, orkestra üyesi müzisyenlere dönüştü. Hareketi, 2007 yılında Chavez iktidarı da sahiplendi ve El Sistema büyük bir bütçeyle ulusal hedefleri oldu. Bugün tanınmış genç şef Gustavo Dudamel’in yönettiği, Simon Bolivar Gençlik Senfoni Orkestrası ‘El Sistema’ sayesinde hayat bulmuş. Dudamel, müzik yaşamına El Sistema’da keman öğrenerek başlamış. Daha sonra Simon Bolivar Gençlik Orkestrası’nın şefi olarak ünlenmiş. Dudamel, Gustav Mahler Uluslararası Orkestra Şefliği Yarışması’nı kazandığı zaman 23 yaşındaydı.

Haberin Devamı

Ülkemizde ve kentimizde bu muhteşem projeyi başlatıp sürdürenler olağanüstü bir iş yapıyor.