Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

FENERE SAĞLIKLI EĞİTİM

Medicana Grubu’nun iş birliğiyle bu yıl öğrenci kabul etmeye başlayacak olan Fenerbahçe Üniversitesi’nin ilk 5 fakültesi arasında sağlık da olacak. Asıl hedef olan tıp fakültesi için ise YÖK’ün onayı alınacak.

Fenerbahçe Üniversitesi öğrenci alımına başlıyor. Eski Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım yönetiminin
Silivri ve Ataşehir’de kiraladığı kampüslerde geçen yıl öğrenime başlanılması planlanıyordu. Ancak kulübün mali yapısının içinde bulunduğu durum, UEFA yükümlülükleri nedeniyle daha fazla mali yük oluşmaması için üniversitenin işletme hakkı devredildi. Başkan Ali Koç yönetimi, üniversite için, Medicana Sağlık Grubu ile iş birliği yaptı. Üniversite eğitim öğretim faaliyetlerini, Medicana Fenerbahçe Üniversitesi adı altında yürütecek.

Haberin Devamı

Yatırım yapılacak

Medicana Sağlık Grubu’nun Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Hüseyin Bozkurt, Fenerbahçe Üniversitesi’nin mütevelli heyet başkanı oldu. Okulun bağlı olduğu FB Vakfı’nın Başkanı ise yine Ali Koç.

Okulun yönetiminde kulüp yöneticileriyle birlikte yer alacaklarını söyleyen Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hüseyin Bozkurt, üniversite için 100 milyon TL’si bu yıl olmak üzere yaklaşık 300 milyon TL’lik yatırım yapacaklarını söyledi. Medicana Grubu bu iş birliği ile açmayı planladığı üniversiteye kavuşmuş oldu. Sarı Lacivert ise sözleşme gereği okul açılmasa dahi, ödemek zorunda olduğu 200 milyon TL’lik kira parası başta olmak üzere giderlerden kurtulmuş oldu. Bu arada, Medicana’nın adı takım sponsorluğu için de geçiyor.

Daha önce Konyaspor, Bursaspor’a sponsor olan grubun Başkanı Bozkurt, kulüp sponsorluğu için de masada olduklarını söyledi. Halîhazırda Liv Hospital takımın ana sponsoru.

Koleji de var

Pek bilinmez ama Fenerbahçe’nin Ataşehir’de faaliyet gösteren bir de koleji de var. Anaokulundan üniversiteye bir eğitim zinciri hedefleyen Bozkurt, kolejin işletme hakkının alınması için de görüşmeler yürüttüklerini söylüyor. Bozkurt’un asıl hedefi ise Fenerbahçe adıyla bir de tıp fakültesi açmak. Fenerbahçe Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hüseyin Bozkurt ile Fenerbahçe Kulübü ve Medicana’nın işbirliğini, Fenerbahçe Üniversitesi’ni ve grubun eğitim yatırımlarını konuştuk.

Haberin Devamı

30 yıllık deneyim

- Sağlık sektöründeyken Fenerbahçe Üniversitesi’ne talip oldunuz...

Medicana Sağlık Grubu olarak sağlık alanında 30 yılı aşkın bir deneyime sahibiz. Her ne kadar birbirinden farklı alanlar olsa da sağlıktan sonra eğitim alanında varlık göstererek hizmet ağımızı genişletme kararı aldık.

Medicana Grubu olarak eğitim alanında yenilikçi bir yapı oluşturmayı aslında uzun yıllardır hayal ediyorduk. Anaokulu ile başlayıp liseye kadar devam edecek kolejler açmayı ve Türkiye’nin geneline hizmet vermeyi hedefliyorduk. Yıllar içerisinde hedefimize adım adım yaklaştık ve geçtiğimiz yıl itibarıyla gerçeğe dönüştürme şansı bulduk.

İstanbul Beylikdüzü ve Ankara Eryaman’da MBA adıyla ilk iki kampüsümüzü açtık.

Şimdi Göztepe Libadiye kampüsümüz açılıyor. İlkokuldan liseye kadar olan kampüsler bunlar. Bu yıl, aynı zamanda Türkiye’nin en güçlü sivil toplum kuruluşlarından biri olan Fenerbahçe Kulübü işbirliği ile Medicana Eğitim Grubu şemsiyesi altında Fenerbahçe Üniversitesi’ni hayata geçiriyoruz. Eğitim alanındaki hedeflerimizi üniversite ile taçlandırıyoruz.

Haberin Devamı

İki sevda birleşti

- Süreç nasıl ilerledi?..

Üniversite bizim sevdamız. Yıllardır planlıyorduk. Fenerbahçe ise en büyük sevdam. İyi bir Fenerliyim, kongre üyesiyim aynı zamanda. Kulübün Fenerbahçe Üniversitesi’ni hayata geçirmek için bir grupla işbirliğine hazır olduğunu öğrendik. Başkan Ali Koç’tan randevu aldık ve gittik. Dedik ki, “Ali Bey, siz bu işe devam etmek istiyorsanız, bu işin bütün yükünü biz almaya hazırız”.

Başka gruplar da işbirliği için görüştü. Üniversite, Fenerbahçe ve Türkiye için önemli bir proje. Bir Fenerbahçe sevdalısı olarak başından bu yana emeği geçen Fenerbahçe Kulübü eski ve yeni tüm yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bu üniversitenin gençlerimizin hizmetine sunulmasına destek olmaktan büyük gurur duyuyorum. Eğitim pahalı bir faaliyet. Kulübün mali yükleri zaten çok fazla. Üniversite bu nedenle kapatılmadığı veya hami üniversiteye devrolmadığı için bir Fenerbahçeli olarak ayrıca çok mutluyum.

Dijital, entelektüel dünya vatandaşları

- Nasıl bir okul hayal ediyorsunuz?

Yeni dünya düzenini şekillendiren, dijital dönüşümü yöneten geleceğin küresel liderlerinin yetişeceği bir üniversite olma iddiamız var. Eğitim-öğretim sürecimizdeki yenilikçi yaklaşımlarla birlikte dijital teknolojik alt yapı ve sosyal ekosistem ile birlikte mesleki formasyonu yüksek ve entelektüel derinliği olan dünya vatandaşları yetiştirmek istiyoruz. Bu dünya vatandaşları aynı zamanda geleceğin dijital profesyonelleri ve girişimcileri olarak geleceğin dünyasında fark yaratacak. 2019-2020 eğitim-öğretim döneminde öğrenci alımına başlayacağız. Üniversitemizin kampüsü Ataşehir’de.

- Kaç fakülte olacak?

Bu yıl 5 fakülte ve bu fakültelere bağlı 12 program var. İktisadi ve idari bilimler fakültesi, iletişim fakültesi, mühendislik ve mimarlık fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi ve spor bilimleri fakültesi var. Spor bilimleri fakültesinde bu sene sadece antrenörlük bölümüne öğrenci alımı yapılacak. Yetenek sınavı ve mülakat ile alınacaklar. Sınav 26-27-28 Temmuz tarihlerinde yapılacak. 19 Temmuz’da okul tanıtım ve tercih günlerimiz başlıyor.

İş imkânı verecek

- Sağlık sektöründe faaliyet gösteriyorsunuz. Tıp fakültesi de olacak mı?

Bu sene tıp fakültesi yok. Ancak Medicana bir sağlık kuruluşu ve bu konuda iddialı. Ataşehir’de bir hastane kuruyoruz. Eğer YÖK’ten onay alırsak, bize bu imkânı verirlerse orayı önümüzdeki yıllarda Fenerbahçe Üniversitesi Tıp Fakültesi yapmak istiyoruz. Esas işimiz sağlık. Sağlık fakültesinde ebelik, diyetisyenlik, hemşirelik bölümü var tabii ama hedefimiz tıp fakültesi açmak.

Üniversitemiz bünyesinde bulunan her fakültemiz ve bölümün mutlaka iş dünyası ile iş birliği yapması gerektiğini ve öğrencilerin doğrudan veya dolaylı bu iş ağları içinde tutulması gerektiğine inanıyorum. Teorik bilgiyi uygulaması, iş hayatı tecrübesi kazanması ve mezuniyet sonrası istihdam edilebilirliğinin artırılması için iş dünyası ile bağ oluşturmak çok önemli. Benzer anlayışla üniversitemiz, grubumuzun sağlık sektörü işletmelerinde de sektörel deneyimler kazanacaklar. Birçok öğrencimiz Medicana Sağlık Grubu’nda iş imkânına kavuşacak.

‘Sponsorluk bize yakışır’

- Fenerbahçe takımı sağlık sponsorluğu için de adınız geçiyor?

Biz de teklifimizi verdik. Bu sponsorluk için de büyük bir rekabet var. Özellikle üniversite iş birliğinden sonra bize yakışacağını düşünüyoruz. Yarın öbür gün Fenerbahçe Tıp Fakültesini açtığımızda, futbolcuların başka yerde sağlık hizmeti alması uygun olur mu!

FENERE SAĞLIKLI EĞİTİM

Yüzde 65-70 civarı burs

- Burs imkânları nasıl olacak?

Üniversitemiz malumunuz ÖSYM merkezi sisteminden öğrenci alıyor. Tam burs, yüzde 50 burs ve yüzde 25 burs olmak üzere başarı ve tercih bursları olacak. Yüksek burs oranlarıyla Türkiye’nin en çok burs veren üniversiteleri arasında yer alacağız.

Bu sene 660 kontenjanla başlıyoruz. İnşallah kontenjanın tamamını doldururuz. Bunun çok önemli bir kısmı burslu olacak. Yüzde 65-70 civarı burs veriyoruz. Kulübe özel bir burs kontenjanı da olacak. Onların önerdiği öğrencilere de burs vereceğiz. Burada gerçekten okuma sevdası olup başarılı olan çocukların önünü açıyoruz. Çocuğun eğer geleceği varsa, bizim okulumuzda eğitim alsın istiyoruz.

FB Vakfı mal varlığını korudu

- FB'nin işbirliğinden kazancı ne?

Kulüp ile beraber olacağız hep. Kulüp işbirliği ile faaliyet gösterecek ilk üniversite olacak. Üniversite eğer bu yıl da açılamasaydı hakları ve vakfın bütün mal varlığı hami üniversiteye (Boğaziçi) devrediliyordu. Vakfın ciddi taahhütleri vardı. Üniversite açılmamış olsa da istihdam edilmiş öğretim görevlileri ve çalışanların maaşları, üniversite binasının kirası önemli bir mali yük oluşturuyordu. İş birliğimiz ile FB Vakfı tüm mali yükümlülüklerinden kurtuldu. Hem de mal varlığını korumuş oldu.

- Kira gideri ne kadardı mesela?

Üniversite açılmasa dahi 10 yıl boyunca yaklaşık 200 milyon TL kira ödenecekti. Bir üniversiteyi ayağı kaldırmak için 200-300 milyon TL harcama yapılması lazım. Bu yıl 100 milyon TL civarında bir yatırım yapacağız. Bina üniversiteye özel ve kira garantisiyle yapılmıştı. Yönetimin kararı ile üniversite yaşatılınca çalışanlar işlerini korumuş, proje hayata geçmiş oldu. Biz de hayalimizi gerçekleştirmiş olduk. Ticari beklentim yok, memlekete faydalı olacak insanlar yetiştirirsek en büyük mutluluğumuz bu olacak.

‘Transferlerle toparlayacağız’

- Takım beklenen performansı gösteremiyor. Emre Belözoğlu transferini nasıl buldunuz?

İnşallah iyi olacak. Geçen sene çok sıkıntılı bir sezon yaşadık. Taraftarın beklentisi çok yüksek iken, küme düşme riskiyle karşılaştık. Emre gittiğinde çok üzülmüştüm. Gidişi büyük bir kayıptı. Eğer Emre olsaydı, biz belki bir iki şampiyonluğu kaybetmezdik. Bu nedenle dönmesi çok iyi oldu. İnşallah iyi transferlerle toparlayacağız. Maçları mutlu mesut izleriz böylece. Birkaç kaçta göğsümde ağrı hissettim, güzel maçlara ihtiyacımız var.