Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu sonbahar, İstanbul önemli sanat etkinliklerine sahne olacak. Bienal ve Contemporary İstanbul bunların başında... Yeni açılacak ve yenilenecek sergi mekânları da havamızı tazeleyecek. Hem şehirde yaşayanlar sanata doyacak, hem de şehir sanat turistlerinin rotasına girecek.

Yaz bitti, bitecek... Tatiller, deniz-kum-güneş, tiril tiril kıyafetler, o rahatlık, yazla birlikte geride kalacak... Bitişin ardından biraz hüzün saracak ya hepimizi, işte o havayı da sanat rüzgârı dağıtacak. Sonbaharda İstanbul’un her yerinden sanat fışkıracak. 16’ncı İstanbul Bienali, Contemporary İstanbul, eylülün ilk yarısında kapılarını açıyor. Bienalin mekânları da belli oldu. Koç Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen bienal bu yıl, Pera Müzesi ve Büyükada’nın yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nin Tophane’deki yeni binasında sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Haberin Devamı

Son değil SANATBAHAR

Fransız yazar ve akademisyen Nicolas Bourriaud küratörlüğünde “Yedinci Kıta” başlığıyla düzenlenen “16. İstanbul Bienali”nde 26 ülkeden 50’nin üzerinde sanatçı ve sanatçı kolektifinin eserleri yer alacak.

1. Kıta geliyor

“Yedinci Kıta” başlığını okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına bilim çevrelerinin verdiği isimden alan bienal, insanların sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara antropoloji veya arkeolojinin araçlarıyla bakan çalışmalara yer vererek, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi de tartışmaya açmayı hedefliyor.

Kayıp kıtaların keşfi, bunlarla ilgili anlatılan efsaneler, insanlık tarihinin ortak miraslarından... Dünyanın sadece yüzeyini değil, yeraltını ve okyanusların dibini bile uydulardan takip edebildiğimiz modern çağda ise ‘keşfettiğimiz yeni kıtanın’ kendi atıklarımızdan oluşması gerçekten düşündürücü. IKSV’nin öncülüğünde düzenlenen bienalin, bu sürecin tersine çevrilmesinde, doğaya duyarlılığı artırmasında bir vesile olmasını umut ediyorum. 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül ile 10 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Contemporary Istanbul da geri sayıma başladı. Her yıl eylül ayında Türkiye ve dünya çağdaş sanatının en iyi örneklerini Avrupa ve Asya’nın buluşma noktasında bir araya getiren, İstanbul’u merkezine alan Çağdaş Sanat Fuarı 12-15 Eylül tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Haberin Devamı

Son değil SANATBAHAR

İstiklal’e Meşher

Sevindirici bir haber de İstiklal’den. 2010 yılından bu yana Arter’e ev sahipliği yapan İstiklal Caddesi’ndeki Meymenet Han, varlığını Vehbi Koç Vakfı’na bağlı yeni bir sanat ve kültür kurumu olarak “Meşher” adıyla sürdürecek. Osmanlı Türkçesi’nde sergi mekânı anlamına gelen Meşher, kapsamlı programlaması ve disiplinler arası yaklaşımıyla Türkiye’nin önde gelen sanat kurumları arasında yerini almaya hazırlanıyor. Meşher, atölye
ve konferans gibi etkinlik serileriyle zamanlar ve kültürler arasında geniş bir disiplin yelpazesinden seçkilere yer verecek.

3 katlı yapı

Meşher’deki sergiler, geniş bir zaman aralığına yayılan konuları, araştırmaya dayalı akademik yönü ve yayınlarıyla bir referans noktası da olacak. Toplam 500 metrekare sergi alanına sahip olan Meşher’in üç katı bulunuyor. Sergi alanına ek olarak düzenlenecek etkinlikler için 75 metrekarelik faaliyet alanı yer alıyor. Ziyaret, etkinlik ve Türkçe-İngilizce sergi turlarının ücretsiz olarak düzenleneceği sergi alanı pazartesi günü hariç haftanın altı günü açık olacak. Meşher’in açılış sergisi 22 Aralık 2019’a kadar ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

Son değil SANATBAHAR

KALIPLAR AŞILACAK

Meşher, küratörlüğünü Catherine Milner’ın üstlendiği ilk sergisi “Kalıpları Aşınca” ile İstanbul’un sanatla iç içe olacağı eylül ayında ziyarete açılacak. Meşher’in bu ilk sergisi, İngiltere’de ilham verici ve yenilikçi bir sanat merkezi olarak kurulmuş olan Messums Wiltshire ve Meşher’in iş birliği ile hazırlandı. Odağında mitlerin, efsanelerin ve masalların yer aldığı seramik sergisinde 13 sanatçının eserleri yer alıyor.

Serginin kataloğu için önsözü kaleme alan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç şu ifadelere yer verdi: “İznik, Kütahya ve Çanakkale çini ve seramiklerini toplamaya başladığım 90’lı yılların sonundan bu yana kile duyduğum özel meraktan ötürü, Meşher’in ilk sergisi ‘Kalıpları Aşınca’nın, öncü sanatçılarıyla çağdaş seramiğe dair özlü bir inceleme teşkil ediyor olmasından bilhassa memnuniyet duyuyorum.

Kil ve seramiğin Anadolu ve Türkiye’deki uzun tarihi de göz önünde bulundurulduğunda, şahsi umut ve inancım, bu sergide yer alan büyüleyici yapıtların, gelecek kuşakların seramikle çalışacak genç sanatçı ve sanatçı adaylarına bir esin kaynağı olmasıdır.”

Son değil SANATBAHAR

Arter yeni binada

Yılın divası ise Arter olacak. İstiklal’deki yerini Meşher’e devreden Arter’in, Grimshaw Architects tarafından tasarlanan Dolapdere’deki yeni binasının açılışı, ilk sergisiyle birlikte eylülün ilk yarısında yapılacak. Binası merakla beklenen, Dolapdere’deki dönüşüme de öncülük eden Arter, bu yılın en önemli açılışlarından olacak. İstanbul eylül ayı sanat takvimi, sadece İstanbul’da yaşayan ve İstanbul’a yolu düşenler için önem taşımıyor, İstanbul’u dünyanın radarına sokuyor.     

1.350’yi aşkın eser

2005 yılında Vehbi Koç Vakfı Kültür Sanat Danışmanı ve Arter Kurucu Direktörü Melih Fereli tarafından oluşturulan strateji çerçevesinde VKV, 2007 yılında çağdaş sanat alanında uluslararası bir koleksiyon başlattı.

Koleksiyon, Arter’in yeni binasının açılmasıyla birlikte sergiler ve dijital erişim olanakları aracılığıyla kamuyla buluşacak ve Arter’in sergiler programının da belkemiğini oluşturacak. Arter Koleksiyonu’ndaki 1350’den fazla yapıt aynı zamanda dünyanın önde gelen sanat kurumları tarafından ödünç alınmaya ve farklı coğrafyalardaki sergilerde izleyiciyle buluşmaya da devam edecek.

 

Son değil SANATBAHAR


Son değil SANATBAHAR

Sergiler ve etkinlikler

Eylül 2019’da zengin bir programla kapılarını ziyaretçilerine açmaya hazırlanan Arter’de koleksiyondan ve koleksiyon dışından toplam yedi sergi de eş zamanlı olarak yer alacak. Koleksiyondan oluşturulan Saat Kaç? ve Kelimeler Pek Gereksiz başlıklı grup sergileri, Altan Gürman kişisel sergisi ve Rosa Barba’nın Gizli Konferans başlıklı yerleştirmesinin yanı sıra; Ayşe Erkmen’in Beyazımtırak, İnci Furni’nin Bir An İçin Durdu ve Céleste Boursier-Mougenot’nun offroad, v2 isimli kişisel sergileri sanatseverlerle buluşacak.

Sahne sanatları

Arter’in programında sergilerin yanı sıra sahne sanatlarından klasik, çağdaş ve elektronik müziğe, filmden performans sanatı ve dijital sanatlara kadar pek çok disiplinin yenilikçi örnekleri sunulacak. İlk sezondaki etkinlikler kapsamında bir performans programı da yer alırken, etkinlikler yalnızca Sevgi Gönül Oditoryumu ve gerek gösteriler gerekse sergiler için esnek bir altyapı sunan performans salonu Karbon ile sınırlı kalmayıp binanın farklı alanlarına yayılacak.

Son değil SANATBAHAR

Son değil SANATBAHAR

Son değil SANATBAHAR