Siyaset ANAP’lı ailenin CHP’li çocuğu

ANAP’lı ailenin CHP’li çocuğu

20.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, ANAP kökenli Trabzonlu bir aileden geliyor. İmamoğlu’nun hayatını anlatan ‘Ekrem İmamoğlu Benim Sevgili Başkanım’ adlı kitap, CHP adayı ile ilgili bilinmeyenlere ışık tutuyor

ANAP’lı ailenin CHP’li çocuğu

CHP’nin İstanbul Büyükşehir belediye başkan adayı Ekrem İmamoğlu, 2009’da Beylikdüzü CHP İlçe Başkanı olurken, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi. Trabzonlu hemşehrilerinin ismine aşina olduğu İmamoğlu’nun yaşam öyküsü, büyükşehir belediye başkanlığı adaylığından sonra kamuoyunda merak uyandırdı.

Haberin Devamı

1970’te Trabzon’da doğan İmamoğlu’nun yaşamını konu alan ve Nisan 2016’da ilk baskısı yapılan “Ekrem İmamoğlu Benim Sevgili Başkanım” adlı kitap, CHP adayının bilinmeyenlerine ışık tutuyor. Ailesi ANAP kökenli olan İmamoğlu’nun Atatürk sevgisinden ötürü CHP’li olduğu anlatılan kitapta şu ifadeler yer alıyor: “2000’lerden itibaren siyasi tercihi netleşti. Kararlı bir CHP seçmeni olmuştu.”

TRABZONSPOR YÖNETİMİNDE

“İmamoğlu’nu CHP’ye yaklaştıran Atatürk’e olan hayranlığı ve Atatürk’ün Türkiye için yaptıklarının yarattığı etkiydi. Babasının ANAP geçmişi nedeniyle, Ekrem İmamoğlu’nun AK Parti’ye geçeceğini düşünen pek çok kişi olmuştu. Ancak o, AK Parti’nin felsefesine hiçbir zaman inanmadı. İmamoğlu’nun çeşitli toplantılarda Atatürk’ün düşüncelerini ve sosyal demokrat fikirleri savunduğunu gören çevreler, ona CHP’den Beylikdüzü belediye başkan adaylığı teklifi ettiler. Ancak 2002’de Trabzonspor yönetimine girmişti. Görevini yarım bırakmayı kendine yediremedi ve bu nedenle teklifi kabul etmedi.”

Haberin Devamı

İmamoğlu’nun anne ve babasının dayı çocukları olduğu ve 6 yıl nişanlı kaldıktan sonra evlendikleri kitapta yer alırken, şu bilgiler aktarılıyor:

“Kamyon şoförü bir babanın sekiz çocuğundan üçüncüsü olan Hava, çok sevdiği dayısının oğlu Hasan’la altı yıl nişanlı kaldıktan sonra 19 yaşında dünya evine girdi. Ekrem, işte bu evliliğin, 4 Haziran 1970’te dünyaya gelen ilk meyvesiydi. Çiftçilik yaparak hayatını sürdüren İmamoğlu Ailesi 1950’lerde ticaretle tanışırken, Baba Hasan İmamoğlu’nun ticaretle tanışması ise 1960’ların sonunu buldu. Ekrem dört yaşındayken Trabzon’un Yıldızlı Köyü’ne taşındılar. Baba ticaretle uğraşırken, çalışkan bir kadın olan anne köyde üretim yapıyor ve ürettiklerini satıyordu. Babanın ticaretle uğraşmasına rağmen, aile tarımı bırakmamıştı. İnşaat malzemeleri satan nalbur dükkanı, Ekrem’in ticarette gördüğü ilk hayat okuluydu. Futbol, Ekrem İmamoğlu’nun hayatının her dönemi için bir tutku oldu. Eğitim hayatına paralel yürüttüğü spor merakı aslında hentbol ile başladı. İdealist bir beden eğitimi öğretmeni olan Haydar Kazaz, Trabzon’da adeta bir hentbol devrimi yaratmıştı. Trabzon’da hentbol sporunun altyapısını hazırlayan Kazaz sayesinde, Ekrem ilkokul son sınıfa geldiğinde, Trabzon hentbolda üç Türkiye şampiyonluğu kazanmıştı.”

Haberin Devamı

ANAP’lı ailenin CHP’li çocuğu

EŞİ İLK TEKLİFİ KABUL ETMEDİ

Ekrem İmamoğlu’nun evlilik sürecine de yer verilen biyografi kitabından aktarılan bilgiler şöyle: “1994’te, ailesini Trabzon’dan tanıdığı Dilek Kaya ile tanıştı. Kaya Ailesi tekstil sektöründeydi. İlk görüşte hissettiği aşk, kısa sürede evlilik teklifi yapmasına neden oldu. Fakat reddedildi. Çünkü Dilek, üniversiteye gitmek istiyordu. İmamoğlu’nun ‘Hem oku hem de evlenelim’ teklifini kabul etmedi. Dilek o yıl üniversiteyi kazanamayınca İmamoğlu’nun ‘ikna gücü’ bir kez daha devreye girdi. Bu kez aldığı yanıt ‘evet’ti. 18 Kasım 1995’te evlendiler. Nişanlılıkları sürerken Dilek, İstanbul Üniversitesi Turizm Bölümü’ne kaydoldu. Bu kayıttan ailenin haberi olmamıştı. Yalnızca Ekrem İmamoğlu biliyordu. Çok sevdiği eşinin üniversite okuma hayalinin gerçekleşmesi için her türlü desteği vermeye hazırdı. Dilek önce bu programa devam etti. Evliliklerinden iki yıl sonra, 1997’de oğulları Selim dünyaya geldi. Aynı süreçte Dilek, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde Kamu Maliyesi Bölümü’nde okumaya başladı. Ardından Arel Üniversitesi’nde İşletme Yönetimi’nde yüksek lisans yaptı. Selim’den 8 yıl sonra, 2005’te ikinci oğulları Semih ve 2011’de kızları Beren dünyaya geldi.”

Haberin Devamı

ANAP’lı ailenin CHP’li çocuğu
ÖZEL OKULU İSTEMEDİ

Kitaba göre Ekrem İmamoğlu’nun hayatındaki ilginç ayrıntılardan birini de lise tercihi oluşturuyor. Ailesi, İmamoğlu’nu Trabzon’un ilk özel okulu olan Köşk Lisesi’ne göndermek istese de o, fazla seçkin bulduğu için bu okula gitmeye karşı çıkıyor. Trabzon Lisesi’nden mezun olduktan sonra da futbol tutkusu nedeniyle ailesinin hayali olan mühendislik yerine Girne Amerikan Üniversitesi’nin iletişim bölümüne kayıt yaptırıyor.

İSTANBUL'U ÖĞRENDİ

Ailenin İstanbul serüveninin 1987’de başladığına yer verilen kitapta, şu bilgiler yer alıyor: “Aile İstanbul’a taşındı ve taahhüt işlerine başladı. Ailenin yaşadığı ilk semt Üsküdar Bağlarbaşı’ydı. Burada iki yıl yaşadıktan sonra Kadıköy Göztepe’ye taşındılar. Ekrem İmamoğlu eğitimine 1990’da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde devam etmeye başladı. Aile, Beylikdüzü’nde ilk arsayı 1991’de satın almıştı. Ama Ekrem İmamoğlu’nun günlük hayatı İstanbul’un birçok semtinde geçiyordu. Çünkü bir inşaatları Merter’de, diğeri Beylikdüzü’nde, evi Göztepe’de, bürosu Kadıköy’de, okulu Avcılar’daydı. Her gün 7-8 araç değiştirince İstanbul’u köşe bucak öğrendi İmamoğlu.”