''Esin'i Anlatan Şarkılar''

Konuk olduğu albümlerden, yer aldığı alternatif sahnelerden ve imzasının bulunduğu şarkı sözlerinden tanıyoruz Esin İris'i. Şimdilerde ise kendi külliyatının ilk adımını atıyor. Tam 5 yıl üzerinde çalıştığı Sony Müzik aracılığıyla yayımlanan "Yine Mavi" onun ilk uzunçaları. İris'in deyimiyle 26 yıllık yaşamında yeni bir sayfa bu.



- Uzun bir geri planı var albümün.5 yıldan söz ediyoruz. Bu süre biraz fazla değil mi?


Evet, 10 şarkı için 5 yıl uzun bir süre, ama benim için doğru zaman önemliydi. Daha önce başka müzisyenlerle çalıştım, sahne aldım, şarkı yazdım. Bu ise kendime ait bir albüm. Hızlı olmak gibi bir derdim yoktu. Bir zaman sınırı koymadım ve bu benim albüm çalışmalarında daha rahat hareket etmemi sağladı aslında.

- Kayıt dönemi nasıl ilerledi? Bir de ek yapalım soruya: Kimler var ekipte?

Albümün prodüktörlüğünü de yapan Samuray Gökçe'yle birlikteydik. Elbette enstrümanlarda değerli müzisyenlerin katkıları oldu, ama Samuray'la beraber genel hatlarını oluşturduk kayıtların. Onun varlığı önemli bir eşik benim için. Hissettiğimi duyabiliyor. Bu çok önemli. Kayıt süreci ise geçen yıl başladı. 1 hafta stüdyoda yaşadım diyebilirim. O aşamaya girdiğimizde her şey hazırdı zaten. Az evvel 5 yıl dedik ya, o süre zarfında bilemiyorum kaç albümü doldurmaya yetecek sayıda şarkı kaydettik. Birçoğunu kenara ayırdık tabii. Dikkatli bir yol izlememiz gerekiyordu çünkü. Bu herhangi bir albüm değil. 1 no'lu albüm. Bugüne kadar canım ne istediyse yaptım müzikal yönden. Bu albümde ise ilk defa kendimi ifade etme kaygısı yaşadım ve ürettiğimiz şarkılara daha fazla kafa yordum.

-Biraz kısıtladı mı bu süreç seni? Yani daha merkezde kalmak gibi bir zorunluluk hisettiğin oldu mu?

Yok, hayır olmadı. O yola girmek yerine biz zamanımızı geniş tuttuk ve çıkan her şeyi depoladık. Sonuç olarak o 10 şarkıyı aradan seçtiğimde de, onların beni en iyi şekilde anlatacaklarından emindim. Esin'i ifade eden şarkılar bunlar.

- "Yine Mavi" umuda dair. Ne olursa olsun umudu öne itiyor. Hatta biraz fazla mutlu bir albüm, diyebilirim. Sen nasıl tanımlarsın?

Evet, albüm umutla dolu ve bu nedenle ben de mutluluk hissediyorum, çünkü gerçekçi biri olarak hayat karşısında pozitif kalmaya çalışan bir insanım. Ne kadar karamsar olursan ol, sabah kalktığında gökyüzü mavi ise tamamdır. Albümün merkezi bu.

-Müziğin tek bir yerde değil. 2006 senesinde Rap ve R&B ağırlıklı bir EP geliyor. Gökçe'yle çalışıyorsun. Ayhan Sicimoğlu ile projelerin var. Bu geçişler birer arayış mı, yoksa içinde kaldığın her akımdan eşit parçalar koparma süreçleri mi?

Bugüne kadar müzikal olarak herhangi bir janr kaygım olmadı. Bu nedenle de müziğimdeki konumu tanımlamakta zorlanıyorum açıkçası. Beni dinleyenler, izleyenler üzerime ne yapıştırdılarsa o kaldı. Bu albümde ise o izlerden sıyrılmaktı benim istediğim şey. "Yine Mavi"de hoşlandığım bütün tarzlardan biraz var açıkçası. Rock altyapısı, akustik, belki caz ve Türk Sanat Müziği. Zaten albümde zor olan buydu. Kimyager gibi çalışıyorsun. Bu bir arayış mı diye sorarsan, bence değil. Keşfetmeyi sürdürmek olabilir ama.

-Bu ilk albüm, ancak üçüncüsü bile olabilir. "Yine Mavi" sıfırdan başlamıyor. Koray Candemir'i duyuyoruz içerikte örneğin. Şarkı yazarlığının, sektörün içinde, sahnelerde yer almanın bir avantajı olmalı bu.

Bu işin içinde olan insanlarla yıllardan gelen bir dostluğum var. Ama sadece dostluk değil. Birlikte çalıştık, müzik yaptık, ürettik. Mor ve Ötesi'nin beni sahneye davet etmesi mesela. Heyecanlanmanın ötesinde bir duyguydu o. Koray Candemir dedin ya, benim için yeri ayrı olan insanlardan biridir. Şanslı hissediyorum kendimi açıkçası, evet.
Sağ olsunlar, yetenekli görüp bana destek olmak istiyorlar, oluyorlar da. Bir de şu var: Belki bu albümle ilk kez çıkacağım kimi insanların karşısına, ancak ben uzaydan şu dakika düşmedim, zaten buradaydım.

-Önümüzdeki günlerde lansman konseri için sahnede olacaksın. Sonrası için bir program belli mi?


Canlı performans benim için her zaman önemlidir, şarkılarımın bir parçasıdır hatta. Bu cümleler klişe biliyorum, ama sana samimi bir şey söylemem gerekirse gerçekten durum bu. Hep bir ağızdan aynı sözleri haykırmak ve o havayı hissetmek şahane bir duygu. Şu an için tüm konsantrasyonum lansman gecesinde. Önce o sahneyi bir atlatalım, o heyecanı hissedelim, diğer şehirleri ve konserleri sonra düşüneceğiz. Elbette aşağı yukarı planlar belli diyebilirim. ama ilk önce 2 Ekim, Jolly Joker.

Albümde Yer Alan Şarkılar:

Haberin Devamı
  1. Özledim
  2. Neyse Ne
  3. Bu Gece
  4. Senin Şarkın
  5. Kadeh
  6. Kışların
  7. Kötü Kötü Şeyler
  8. Gam ve Figan
  9. Hayalleri Öldürdüm
  10. Olduğu Gibi


Twitter / @BekirzgrAybar
bekirozguraybar@gmail.com

Haberin Devamı