Narda Afrika: "İlk Adımı Attık, Yürüyoruz"

Kimi albümlerde tek çizgi kabul edilmez. Dahası vardır. Oradaki şarkıların, sözlerin hatlarına birkaç defa uğramanız gerekebilir.

İlk stüdyo albümünü Esen Müzik'ten yayımlayan Narda Afrika'nın şarkılarında da benzer bir durum söz konusu: Burada tek bir çizgi yok ve müzikal güzargahın temelinde birbirini sarmalayan enstrüman geçişleri var.

Narda Afrika'yı, bu ilk albüme ortak imzasını sunan üyeleriyle konuştuk.

-Ne zaman kuruldu Narda Afrika?

Barış Başarol – (Vokal) : 2011 senesinin ortalarında. O dönemle birlikte, artık ciddi bir proje içerisinde yer almam gerektiğini düşündüm. Zaten bir yandan da şarkılar yapmaya devam ediyordum. Onur, Görkem ve Şahcihan ile yollarımız kesişti. Böylece grup olarak hareket etmeye başladık.

-Bir araya gelme süreci nasıl gerçekleşti?

Barış: Tabii az evvel 2011’in ortaları dedim, ama o yılın sonuna kadar uzanan bir süreçti bu. Müzisyenlerin iletişime geçtiği bir takım siteler diyeyim; Onur ve Görkem’le o kanallar vasıtasıyla buluştuk. Şahcihan’ı ise daha önceden beraber müzik yaptığımız gruplardan tanıyordum.

-Bir topluluk için ilk albüm öncesi dönem, en az ilk albüm kadar önemlidir. Şimdi masada adınızı taşıyan ilk stüdyo çalışmanız var. Yapım aşamasında neler yaşandı?

Barış: Bu çekirdek kadro oluştuktan sonra bizim için stüdyo dönemi başladı. Aşağı yukarı bir 40 şarkı hazırlamıştım. Sonra, birlikte o 40 şarkı üzerinde çalıştık. 1 yılı aşkın bir süre şarkılara dair mesaimiz devam etti. Ardından 4 şarkıdan oluşan bir demo kaydedip, Hakan Kurşun’a bir şekilde ulaştırmayı başardık. O da “yaparız bu işi” dedi. Hakan abiden aldığımız bu geri dönüş bizi hem çok sevindirdi, hem de gururlandırdı.

Şahcihan İngin – (Davul- Elektro Sesler) : Bu olumlu tepki bize aynı zamanda devam etme gücü de verdi. Sonra çalışmalarımızı, Hakan Abi'nin stüdyosunda, albüm odaklı devam ettirdik. 1 seneye yakın bir süreden bahsediyorum.

Barış: Hakan Kurşun faktörü çok önemliydi, net olarak söyleyebilirim bunu. Herhangi bir grubun dördüncü ya da beşinci stüdyo albüm planındayken “öyle bir isimle çalışmalıyız ki, bize yeni bir güzergâh kazandırmalı” diyeceği biridir Hakan Kurşun ve biz onunla henüz ilk albümümüzde çalışma fırsatı bulduk. Belki de müzik hayatımızdaki en büyük şanstı bu.

-Neden o kadar uzun sürdü?

Şahcihan: Acele etmek istemedik. İlk albümümüzdü ve her bir kayıt anının içimize sinmesini istedik. Yine Hakan abinin söylediklerine göre hareket ettik bu zamanlama meselesinde. O; biraz sakin ve acele etmeden ilerlememiz gerektiğini söylüyordu. Biz de onun bu sözlerine uyduk esasen.

Barış: Öte taraftan her birimizin ayrı bir işi var. Bu durum da albümün kayıt zamanını direkt olarak etkiledi elbette.

Şahcihan: Evet, o da var tabii.

Barış: Kısacası, grubun kuruluşuyla o albüm için çalışmaların başladığı tarih olan 2013 Şubat arası sürekli provadaydık. Sonrasındaki 1 yıl ise direkt olarak albüm hedefindeydik. 40 şarkının tek bir albümde yer alma ihtimali olmadığı için oturduk ve ortak kararlarımız doğrultusunda 12 şarkıya yoğunlaştık.

-Albüm kartonetinde söz ve müziklerin karşılığında Barış Başarol ismi yer alıyor. Yine de bir solo proje değil bu. Topluluk olarak hareket ediliyor.

Barış: Evet. Müzikte grup kafası iyidir. Birlikte hareket ediyor olmak bu işin önemli bir adımıdır bana göre.

-Grubun üyelere tanıdığı söz hakkı konusunda demokratik bir algıya sahip midir Narda Afrika?

Barış: Elbette. Parçaları ben hazırlıyorum, ama stüdyoya girince hep birlikte genel resme dair kafa yoruyoruz. Burada hiçbir kararı tek kişi vermiyor.

Görkem Atakul – (Bas-Vokal) : Söz-müziği Barış abi getiriyor. Daha sonra da yapı üzerine çalışmaya devam ediyoruz. Herkesin fikrine açık bir alan yaratılıyor stüdyoda.

-Memleketteki Rock algısının dışındasınız. Kullanılan enstrümanlar da bunu özetliyor sanki. Peki, Narda Afrika’nın durduğu yeri siz nasıl konumlandırırsınız?

Barış: Abdülkadir Elçioğlu, bizimle ilgili bir yazısında bir tespitte bulunur: Yeni bir kulvar. Elbette, bizim kendimizle ilgili bu ve benzeri iddialarda bulunmamız doğru olmaz, ama bu tespiti bir başkasının söylemesi bizim için bir avantaj. Onun dışında da bizim şarkılarımız çok satmanın peşinde değil. Kaygıyla hareket etmedik. İlk gün üretkenliğimizi tamamen saf duygularla yaptık; içimizden geldiği gibiydi şarkılar ve öyle de devam ediyoruz. “Ud sesi bizim kültürümüze yakın, oraya biraz serpiştirelim” gibi bir düşünceyle hareket etmedik örneğin.

Şahcihan: Müziğimizin peşinde gitmeye devam edeceğiz. Henüz ilk albüm. Zaman gösterecek biraz da neyin ne olacağını; ama Narda Afrika’nın olmak istediği yer budur.

-Son soru: Yeni bir grup, ilk albüm, ilk adım. Bundan sonrasına dair planlar neler?

Şahcihan:
Her şeyden önce çok sayıda konser vermek istiyoruz. Sahne, bir grubun ilerleyişi adına önemlidir. Bunun bilincindeyiz.

Haberin Devamı


Barış: Dediğim gibi 40 şarkıdan 12 tanesi bu albümde. Elimizdekilerle ikinci ve hatta üçüncü albüme kadar uzanabiliriz. Elbette devam edeceğiz. Her müzisyen gibi biz de başarmak istiyoruz.

Görkem: Şu an zaten her şey kendiliğinden ilerliyor. Senin de söylediğin gibi ilk albüm ve no name olarak yavaş yavaş gelişen bir durum söz konusu. Biz ilk adımı attık, yürüyoruz.

Haberin Devamı


Albümde Yer Alan Şarkılar:

Haberin Devamı
  1. Ruh Ruha
  2. İki Kuruş Aşk
  3. Çitlembik Ağaçları
  4. Çatapat
  5. Ben Efsaneyim
  6. Lakin Yanıyorum
  7. İçi Boş Şövalye
  8. Benim Adım Ağustos
  9. Kal Benimle (Sihir Ver)
  10. Mavi Ay
  11. Çaki
  12. Zorba (İki Küçük Kedi)


Twitter / @BekirzgrAybar
bekirozguraybar@gmail.com