Eğitim BİLSEM sınav sonuçları açıklandı - Tıkla Öğren

BİLSEM sınav sonuçları açıklandı - Tıkla Öğren

09.03.2016 - 08:30 | Son Güncellenme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından gerçekleştirilen Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) 3 ve 4'üncü sınıf grup tarama sınav sonuçları açıklandı. BİLSEM sınav sonuçları 2016 sorgulama ekranı ve ayrıntıları haberimizde...

BİLSEM sınav sonuçları  açıklandı - Tıkla Öğren

14 Şubat tarihinde 118 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen ve özel yetenekli öğrencilerin belirlenmesi amacıyla yapılan BİLSEM sınavının sonuçları açıklandı. Öğrencilerin heyecanla beklediği bu sınavın sonuçlarını haberimizde vermiş olduğumuz link üzerinden meb.gov.tr adresinde T.C kimlik no ile öğrenebilirsiniz.

MEB BİLSEM SINAV SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

Ülkemizde, üstün yetenekli çocukların tespit edilerek özel eğitime tabi tutulması için Bilim ve Sanat Merkezi adı altında yeni bir kurum açılmıştır. Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim almak isteyen öğrencilerin ilk olarak BİLSEM sınavına giriş yapması ve geçerli not alması gerekmektedir. Sınavdan geçerli not alan öğrenciler, Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim almaya başlayabilmektedir.

Yurt içi 219 sınav merkezinde ve KKTC'de gerçekleştirilen ve saat 10.00'da başlayan BİLSEM'lere Öğrenci Seçme Sınavı için 118 bin 609 öğrenci başvurdu. Sınava giren ilköğretim 3'üncü sınıf öğrencileri için 40 sorudan oluşan dört seçenekli soru kitapçığı hazırlandı ve sınav 60 dakika sürdü. 4'üncü sınıf öğrencilerine ise çoktan seçmeli 50 soru için 75 dakikada verildi. Sınav sonuçları, 9 Mart 2016'da www.meb.gov.tr internet adresinden açıklanacak.

Üçüncü ve dördüncü sınıflar için grup tarama sonuçları açıklandıktan sonra İl Tanılama Komisyonunca öğrencilerin, 21-30 Mart 2016'da yetenek alanlarına göre randevuları düzenlenecek. Bu öğrencilerin yetenek alanlarına göre bireysel incelemeleri, 4 Nisan 2016-24 Haziran 2016 tarihleri arasında yapılacak ve 10 Ağustos 2016'da sonuçlar açıklanacak.

Birinci ve ikinci sınıflar için yetenek alanlarına göre öğrencilerin bireysel incelemeleri 23 Mayıs 2016-8 Temmuz 2016 arasında yapılacak ve 10 Ağustos 2016'da, bireysel inceleme sonucunda BİLSEM'lere yerleşme hakkı kazanan öğrenciler açıklanacak.

BİLSEM NEDİR?

Bilim ve Sanat Merkezleri, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin (resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla açılmış olan bağımsız özel eğitim kurumlarıdır.

Bu merkezlerde öğrenciler uyum, destek eğitimi, bireysel yetenekleri fark ettirme, özel yetenekleri geliştirme ve proje üretimi/yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına alınırlar. Ülkemizde özel yetenekli öğrenciler için en kapsamlı eğitim modeli “Bilim ve Sanat Merkezleri"dir. Bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen sınıf seviyesine ve uygulama takvimine göre yapılmaktadır. 2014-2015 eğitim öğretim yılında ilk defa merkezi sınavla 2, 3 ve 4. sınıf seviyelerinden öğrenci seçimi yapılmış yeterli performans gösteren öğrenciler bireysel değerlendirmeye alınmışlardır.

2015-2016 eğitim öğretim yılında Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçimi 1, 2, 3 ve 4. sınıf seviyelerinden olacaktır. Ancak bu yıl ilk defa 1. ve 2. sınıflar ile 3. ve 4. Sınıflar için merkezi sınavlar farklı tarihlerde yapılacaktır. İllerde bilim ve sanat merkezlerine yerleştirilecek öğrencilerin tanılama süreçleri ile ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere “İl Tanılama Sınav Komisyonu" oluşturulacaktır. İl tanılama sınav komisyonu özel eğitim ve rehberlik hizmetlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı/şube müdürü başkanlığında bilim ve sanat merkezi müdürü/müdürleri, rehberlik ve araştırma merkez müdürleri olmak üzere en az 3, en fazla 7 üyeden oluşturulacaktır. Oluşturulan bu komisyon Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan takvim doğrultusunda iş ve işlemleri yürütmekten sorumlu olacaktır.

Sınav ile genel zihinsel alanda bireysel incelemeye hak kazanan öğrenciler için taban puanların, Türkiye ortalaması üzerinden, 3 ve 4'üncü sınıflar için 270 puan olarak belirlendiği vurgulanan açıklamada, resim ve müzik alanında bireysel incelemeye hak kazanan öğrencilerin, Bilim ve Sanat Merkezlerine yerleştirilecek öğrenci sayısının dört katı üzerinden gerçekleştirildiği kaydedildi.

3.ve 4. SINIF DÜZEYİ

3. ve 4. sınıf düzeyinde olup aday gösterilen ve Bilim ve Sanat Merkezi Grup Tarama Sınavına girecek öğrencilerin velileri tarafından 35.00 TL sınav ücretini 09 Kasım - 27 Kasım 2015 tarihleri arasında MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesinin T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine “Kurumsal Tahsilat Programı" aracılığı ile ATM veya internet bankacılığı üzerinden yatırmaları gerekmektedir.

3. ve 4. sınıf düzeyinde olup sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen ve belirtilen banka hesaplarına ücretlerini yatıran öğrencilerin yetenek alanlarına göre (resim, müzik, genel yetenek) gözlem formları 09 Kasım - 27 Kasım 2015 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden Şekil 1 'deki aşamalar izlenerek doldurulacaktır.

Bir öğrenci en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebilecektir. Örneğin; genel yetenek- resim, genel yetenek-müzik, resim-müzik.

Gözlem formlarında her yetenek alanı için ortak soruların yanında öğrencinin aday gösterildiği yetenek alanındaki becerisini ölçen sorular ayrı ayrı doldurulacaktır.

3 ve 4. sınıfa devam edip yetenek alanlarına göre aday gösterilen ve e-okul sistemi üzerinden gözlem formu doldurulan öğrencilerden merkezi sınava girecek olanların listesi 06 Ocak 2016 tarihinde http://www.meb.gov.tr adresinden yayınlanacaktır.

BİLİM VE SANAT MERKEZLERİNE ÖĞRENCİ SEÇİM SÜRECİ

2015-2016 eğitim öğretim yılında bilim ve sanat merkezlerine öğrenci seçim süreci 1, 2, 3, 4. sınıfa devam eden ve sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrenciler için Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı takvim doğrultusunda iki aşamada gerçekleştirilecektir.

Birinci aşama; sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilen öğrencilerin grup tarama sınavına girmesi, İkinci aşama; grup tarama sınavı sonuçlarına göre belirlenen öğrencilerin yetenek alanlarına göre ( resim, müzik ve genel zihinsel yetenek) bireysel değerlendirmeye alınması ile süreç tamamlanacaktır

GRUP TARAMA SINAV SONUÇLARININ HESAPLANMASI

3. ve 4. sınıflar için yapılan grup tarama sınavının değerlendirilmesi 300 puan üzerinden yapılacak, yanlış cevaplar doğruyu götürmeyecektir.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, hatalı olan soru/soruların doğru şıkları dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye bu soru/sorular dâhil edilecektir.

7. SINAV İTİRAZLARI

Öğrenciler sınav sorularına ve sınav uygulamasına ilişkin itirazlarını soru ve cevap anahtarının http://www.meb.gov.tr adresinde yayımlandıktan sonra en geç 5 (beş) gün içerisinde, sınav sonuçlarına ilişkin itirazlarını ise sonuçların öğrencilere duyurulmasından itibaren en geç 3 (üç) iş günü içerisinde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne yapacaklardır.

Öğrenciler, itiraz başvurularını Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı Döner Sermaye İşletmesine ait T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine 20 TL (Yirmi TL KDV Dahil) itiraz ücreti yatırarak alınan banka dekontu ve sınav adının yazılı olduğu dilekçeyle yapacaklardır.