Eğitim Boğaziçi Üniversitesi ile ikinci bahar

Boğaziçi Üniversitesi ile ikinci bahar

05.11.2013 - 14:10 | Son Güncellenme:

Boğaziçi Üniversitesi, Harvard Üniversitesi ile birlikte “İkinci Bahar” programını başlatıyor. Tarih, arkeoloji, politika, sanat ve insan bilimleri alanında verilecek dersleri Boğaziçi Üniversitesi akademik kadrosu verecek.

Boğaziçi Üniversitesi ile ikinci bahar

Boğaziçi Üniversitesi kuruluşunun 150. yılını kutlarken, Harvard Üniversitesi’nin katkıları ile, öğrenmenin yaşı olmadığını kanıtlayacak sıra dışı bir programa imza atıyor: İkinci Bahar Programı. Boğaziçi Üniversitesi ve Harvard Institute for Learning in Retirement (HILR) programı işbirliği ile katılımcılar üniversite hayatına yeniden başlıyor. “İkinci Bahar Programı”nda tarih, arkeoloji, politika, sanat ve insanbilimleri alanlarında verilecek dersler Boğaziçi Üniversitesi’nin Bebek Kampüsü’ndeki İktisadi ve İdari Bilimler Binası’nda verilecek.

Haberin Devamı

Harvard Institute for Learning in Retirement Programlarından esinlenilerek; ayrıca kurumlar arasındaki karşılıklı akademik ve kültürel ortaklığı arttırıcı işbirliği hedeflenerek ortaya çıkan programda, katılımcılara şimdiye kadar isteyip de üzerinde çalışma olanağı bulamadıkları alanlarda kendilerini geliştirme imkanı sunulacak. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) tarafından,

“İkinci Bahar”larını yaşamakta olan katılımcılara özel olarak hazırlanan tarih, arkeoloji, politika, sanat ve insanbilimleri alanlarındaki derslerle bu konulardaki bilgi birikiminin ve deneyimlerin arttırılması hedefleniyor. Harvard Institute for Learning in Retirement ile kısa dönemli eğitmen ve personel değişimlerini de kapsayan, karşılıklı akademik ziyaret ve değişim programları tasarlanması ile başlayacak program öğrenmenin yaşı olmadığını hissedebilen tüm katılımcılara açık olacak.

Haberin Devamı

Programın amacını, açıklayan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BÜYEM Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Meltem Özturan, “Program; akademik ve profesyonel hayatın içinde yer almış katılımcılarımız için; hızlı ve köklü değişimlerin yaşandığı bugünün dünyasında bu değişimi yakalamak ve dünü, bugünü ve geleceği anlamak; yeni bir birikim, vizyon ve düşünsel derinlik yakalamak amacıyla bir fırsat sunmayı amaçlamaktadır.” derken, programın katılımcılara üniversite hayatını yeniden tattırmayı ve onlara ders seçenekleri ile nostaljik bir eğitim-öğretim dönemi yaşatmayı hedeflediklerini vurguluyor.

Programın açılış dersinde konuşan Harvard Institute for Learning in Retirement Direktörü Leonie Gordon “Günümüzde daha uzun ve sağlıklı yaşam imkanları 65 yaş üzeri nüfusun sayısını artırdı. Amerika’nın nüfusu bugün 317 milyon, bunun 42 milyonu 65 yaş üzerinde. Ve bu sayının artarak yükselmesi bekleniyor. Amerika’da bugün 100 yaşın üzerinde yaşayan kişilerin sayısı 54.000. Bu rakam 30 yıl önceye göre % 66 artmış durumda. Türkiye’nin nüfusu da giderek yaşlanıyor. 29 yaş altı nüfus oranı azalırken, 65 yaş üzeri nüfus sayısı giderek yükseliyor. Bugün Türkiye’de 6.7 milyon insan 65 yaş üzerinde, bunun 2023’te 8.6 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Günümüzde yaşlanma artık bir köşede oturmak anlamına gelmiyor. İleri yaşlarda öğrenme ile sağlık arasında doğru orantılı bir ilişki ortaya konmuş durumda. İleri yaşlarda eğitimi Türkiye’de Boğaziççi Üniversitesi ile birlikte başlatmaktan mutluluk duyuyoruz. Harvard Üniversitesi olarak Boğaziçi Üniversitesi ile yaptığımız bu işbirliğinin gelecekte artan değişim programları ile devam etmesini umuyoruz.”dedi.

Haberin Devamı

İkinci Bahar programı birbirini takip eden dönemlerde açılacak 4 ayrı modülden oluşuyor. Kasım ayının ilk haftası başlayacak eğitimlerde her modül ayrı olarak, haftada üçer saat olacak şekilde 8 hafta boyunca devam edecek. Harvard Institute for Learning in Retirement, Boston’da gerçekleşecek değişim programı ise, bu programın sonunda yer alacak 1 haftalık bir eğitim ziyareti şeklinde opsiyonel olarak yer alıyor. Bu sayede isteyen katılımcılar eğitimlerinin bir kısmını Harvard Üniversitesi’nde geçirebilecek.

Haberin Devamı

Kasım ayında “Tarih: İmparatorluk Mirası” eğitimi ile başlayacak eğitimler Çarşamba günleri saat 10:00-13:00 arasında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri tarafından verilecek. İkinci Bahar programı eğitim içerikleri şöyle olacak:

1. Modül: “Tarih: İmparatorluk Mirası” (13 Kasım 2013 - 25 Aralık 2013) -24 saat

Anadolu Kültürel Mirası- Erken Dönem (3 saat)-Prof. Dr. Aslı Özyar

Anadolu Kültürel Mirası-Bizans Dönemi (3 saat) –Prof. Dr. Nevra Necipoğlu & Yrd. Doç. Dr. Koray Şevki Durak

Bizans, Konstantinopolis, İstanbul: İmparatorluk Mirası (3 saat) - Prof. Dr. Nevra Necipoğlu & Yrd. Doç. Dr. Koray Şevki Durak

Kozmopolit şehir olarak İstanbul: Efsane ve Gerçeklik (3 saat) -Prof. Dr. Edhem Eldem

Osmanlı İmparatorluğunun Sosyal ve Ekonomik Tarihi (3 saat)-Yrd. Doç. Dr. Meltem Toksöz

İstanbul Tarihi Yarımada Sunumu (3 saat)

İstanbul Tarihi Yarımada Gezisi (6 saat)

2. Modül: “Güzel Sanatlar” (19 Şubat 2014 – 9 Nisan 2014) -24 saat

Haberin Devamı

Osmanlı Estetiğinin Felsefi Temeli (6 saat)

Klasik Müzik ve Opera’da anlam oluşturmak (3 saat)

Çağdaş Resim ve Heykel (6 saat)

Doğu ve Batı’daki Müzik Ruhu (6 saat)

Zaman içinde Müzik (3 saat)

3. Modül: “Türk Siyasetine Bakış” (30 Nisan 2014 – 18 Haziran 2014)- 24 saat

Türkiye Siyaset Tarihi (3 saat)

Türkiye’de Yönetim (3 saat)

Türk Dış Politikasının Evrimi (3 saat)

Türkiye ve Komşuluk İlişkileri (3 saat)

Türkiye-Avrupa İlişkileri Tarihi (3 saat)

Orta Doğu Tanımlamaları, Ülkeler, benzerlikler ve farklılıkları (3 saat)

Türkiye: Orta Doğu’da değişim için bir model mi? (3 saat)

4. Modül: “Türkiye ve Dünyada Güncel Ajanda” (17 Eylül 2014 – 30 Ekim 2014) – 24 saat

Her modül için eğitim ücreti KDV dahil 1.350 TL olacak İkinci Bahar programı sonucunda katılımcılara Boğaziçi Üniversitesi tarafından sertifika verilecek.

Programlar ilgili detaylı bilgi almak isteyenler buyem.boun.edu.tr web adresinin yanısıra 0 212 257 31 27 veya 212 257 31 28 numaralı telefonlardan bilgi alabilecek.