Cadde'nin Patisi

Cadde'nin Patisi

itir.ilgaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’un Maltepe ilçesinde 2011 yazından beri gözlenen ve gittikçe tırmanan bir çocuk şiddeti yaşanıyor. Ancak bu kez şiddet çocuklara değil, çocuklardan topluma yöneliyor

Christine Falling, ABD’de yoksul ve cahil bir ailede doğmuştu. Çocukluğu boyunca fiziki ve psikolojik ihtiyaçlarıyla kimse ilgilenmedi. Sonuç olarak, Christine 19 yaşına geldiğinde, ardında beş bebek ve bir yaşlı düşkün cesedi bırakmıştı. Bebek cinayetlerine varana kadarki hayatı da hayvan, özellikle kedi cinayetleriyle doluydu.
Christine Falling’in 1960-70’lerde çizdiği tabloyu bir süredir Maltepe’de 6-7 kişilik bir çocuk çetesi sergiliyor. Yaşları 7-17 arası. Islıklar ve birtakım seslerle peşlerine taktıkları köpeklerle mahalle mahalle dolaşıyor; yanlarındaki köpekleri girdikleri sokakların köpekleriyle dövüştürüyor; apartmanların bahçe kapılarını açarak köpekleri içerideki kedilere saldırtıp ölümlerini seyretmekten zevk alıyor; kendilerini yumuşak bir dille uyarmaya çalışanlara hakaret ediyor, çıkışanları tehdit ediyorlar. Ellerinde çivili sopalarla dolaşıyorlar.

Haberin Devamı


Antisosyal ve iletişime kapalılar
Hayvansever ilçede köpek nüfusu yoğun olduğu için, gün boyu dolaştıkları sokaklarda dalga dalga köpek haykırışları yükseliyor. Gürültü, gerginlik, vahşet ve bir grup ‘çocuğun’ terörü karşısında yaşanan çaresizlik katlanılır gibi değil. Çocuklar şu kış akşamlarında dahi saat dokuzlara kadar sokaktalar. Belli ki merak edenleri, ilgilenen kimseleri yok. Tıpkı Christine Falling gibi, ihtiyaçlarına cevap verilmiyor.
Uzman Psikolojik Danışman Bengü Büyükdere, “Çocukların şiddeti benimsemesinin birkaç nedeni olabilir. Kendi ebeveyninden gördüğü şiddet, ihmal ve istismar çocuğun olumsuz duygularını, yaşadığını düşündüğü haksızlıkları ortaya koymak için bildiği tek yol olan şiddeti kullanmasına yol açıyor. Buradaki önemli nokta, hayvanlara yönelik şiddetin asla küçümsenmemesi gerektiği. Bir köpeğin veya kedinin canlı, canı acıyan bir varlık olduğu kavranılan yaşlar itibarıyla hayvanlara bilinçli verilen zarar, önemli bir gösterge. Hayvanla başlayıp insanla devam etmek son derece beklendik” diye anlatıyor karanlık tabloyu.
Aylardır pek çok hayvan dostunu çete yüzünden kaybeden Maltepe, olaylar insanlarını gömme raddesine gelmesini beklemeden ilgili kurumların önlem almasını ve aslında bu çocukların kurtarılmasını sağlamaya çabalıyor.
(Yazı Maltepe’de yaşayan hayvansever Aysın Önen’e aittir.)

Haberin Devamı

CHRISTINE FALLING’LER YETiŞTiRiYORUZ

SİZİ BEKLİYORUZ

Pati FM hayvanlar için kurulmuş bir internet radyosu. Sahiplendirme ilanları, duyurular ve sokak hayvanları için yapılan etkinlikler düzenli olarak paylaşılmakta.
Pati FM’ciler 4 Mart Pazar günü, Marmara Ereğlisi ve Yeniçiftlik bölgesindeki hayvanlara, mutlu ve tok bir gün geçirtebilmek için bir etkinlik düzenliyor. Buluşma noktaları ve saatleri Anadolu Yakası’nda İçerenköy Carrefour Otoparkı (08.30-09.00), Avrupa Yakası’nda Okmeydanı Perpa (09.30-09.45) ve Beylikdüzü Bauhaus Otoparkları (10.15-10.30) İhtiyaç listesi şöyle: Her türlü besin maddesi (mama, çorbalık et, makarna, süt, bebe bisküvisi), soğuktan koruyacak malzeme (eski gazete, karton, battaniye, yorgan, polar, parça kumaş, halı), ısınma araçları (elektrikli ısıtıcı, Ufo), plastik leğen, her çeşit temizlik malzemesi, ilk yardım malzemeleri ve ilaç (sargı bezi, oksijenli su, steril eldiven, B Vitamini şurubu, Baticon, Betadin, Rivanol Krem).
İrtibat tel: 0 542 331 08 50 0 505 721 44 10

Haberin Devamı

CHRISTINE FALLING’LER YETiŞTiRiYORUZ

BADEM’E SOPALI TERAPİ

Cuma akşamı haberlerde gördük. Akdeniz foku Badem, küvetten biraz büyük beton bir havuzun içinde, veteriner olduğu söylenen bir yaratık tarafından uzun bir sopayla dövülerek rehabilite ediliyordu. Hayvanın çığlıkları hâlâ kulağımda. (Hoş, çocuk esirgeme kurumlarında çocuklara, düşkünler evinde, kimsesiz yaşlılara yapılan muamele de farklı değil. Belki de bizim rehabiltasyon anlayışımız bu.)
Her neyse... Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu’ndan bu görüntülerin 2008 tarihli olduğuna ve Badem’in artık Gökova Körfezi’nde mutlu, mesut ve serbest olarak yaşadığını belirten bir basın açıklaması geldi. Darısı yunus parklarındaki yunusların başına!

FATMAGÜL’E TEŞEKKÜR
‘Fatmagül’ün Suçu Ne?‘ dizisinin bu haftaki bölümünde, Kerim, Fatmagül’e yavru bir köpek hediye etti. Ardından gelen sahnede, Fatmagül’ün yeğeni Murat’la Kerim arasında köpeği hayvan satan dükkanlardan değil, barınaktan aldığını ve orada sahipsiz pek çok köpek olduğunu anlattı. Senaristlere teşekkürler.