Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Baktım, mevsimi geçti geçecek, bu güzel meyveleri değerlendirmek gerek diye düşündüm. Çünkü biliyoruz ki meyvelerin başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere, diyabet, hipertansiyon gibi birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etkisi var. İçeriğindeki vitamin, mineral ve liflerle bağışıklık sistemini güçlendirirken, hücre yenilenmesinde, sindirim sisteminin düzenli işleyişinde, büyüme ve gelişmede etkililer. Bu yüzden ben de bugün sizlerle yapımı kolay, pratik ve mevsimi geçecek olan meyveleri değerlendirmenize yardımcı olacak tatlı tariflerimi paylaşmak istedim.

Haberin Devamı

Şeftalinin her hali güzel

Lif, potasyum ve kolin içeriğiyle şeftali, kalp sağlığını destekler. Aynı zamanda içeriğinde bulunan C vitaminiyle cilt sağlığı için önemli olan kolajen oluşumunda rol alır. Beta karoten, likopen, lutein ve zeaksantin gibi karotenoidlerle dolu... Şeftaliye rengini veren bu karotenoidler bitki pigmenti olup, antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahiptir. Böylelikle bazı kanser ve göz hastalıklarına karşı vücudu korurlar. Şeftalili soğuk çay ve şeftalili sorbe tariflerimin daha çok yaz aylarında kavurucu sıcaklarda tercih edildiğini biliyorum. O yüzden bu sefer mevsimi bitmeden çay saatinize eşlik edecek şeftalili kek tarifimi sizlerle paylaşıyorum.

Şekersiz şeftalili kek

Malzemeler:

- 2 yumurtan Yarım çay bardağı zeytinyağı veya sıvı yağ

- 2 yemek kaşığı yoğurt

- 1.5 çay bardağı karabuğday unu

- 10 adet hurmayla, hurma püresi 

- 1 çay kaşığı karbonatn 1-2 damla limon

Süsleme için:

- 1 orta boy şeftali

Yapılışı: Yumurtaları, hurma püresiyle çırpın. Üzerine karabuğday unu hariç malzemeleri ekleyip, karıştırın. En son karabuğday ununu yavaşça ekleyip, fırın kabına alın. İnce dilimlediğiniz şeftaliyi üzerine dizin ve ısıtılmış 170 derece fırında pişirin. Keki 12 parçaya böldüğünüzde, dilimi yaklaşık 100 kaloridir.

Eriğin binbir çeşidi

İster tazesini, ister kurusunu tüketin, eriğin sağlığa birçok faydası var. A ve C vitamini içeriği yüksek olan erik, antioksidanlar bakımından da zengindir. Böylelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olurken, hücreleri hücre hasarına karşı da korur. Kuru haline her mevsim raflarda rastlıyoruz. Genellikle kabızlık şikayeti yaşayan bireylerin tercih ettiği bir meyve olan kuru erik, sindirim sisteminin düzenli işleyişine destek oluyor. Taze halini de vakti geçmeden tüketmek için işte yapımı kolay, bir o kadar lezzetli erik tatlısı tarifim:

Haberin Devamı

Kolay erik tatlısı

Malzemeler:

- 4 mürdüm erik
- 4 yemek kaşığı labne peynir (az yağlı)
- 3 kaşık bal
- 4 tam ceviz

Süslemek için:

- 10 adet badem
- Tarçın

Yapılışı: İkiye böldüğünüz erikleri fırın tepsisine dizin. Üzerine biraz tarçın ekleyip, 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Labne peynirin içine bal, bir miktar tarçın ve bıçak yardımıyla parçalanan cevizleri ilave edin, karıştırın ve buzdolabında bekletin. Servis tabağına hazırlanan labneli karışımın bir kısmını dökün, üzerine erikleri yerleştirip, karışımdan tekrar ilave edin. Tatlıyı bademle süsleyebilirsiniz.

İncir mevsimi geçmeden...

Porsiyon miktarı olarak diğerlerine kıyasla daha acımasız bir meyve olan incir, karoten, lutein, tannin gibi birçok antioksidan bileşen ve A, E, K gibi birçok vitamin içerir. İçeriğinde bulunan bileşenlerle antioksidan etkisi gösterip vücudu serbest radikallere karşı korur. Potasyum içeriği yüksek olması sebebiyle, kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. 1 orta boy incir yaklaşık olarak 1.5 gram lif içerir ve böylelikle bağırsakların düzenli işleyişini de destekler. Sağlığa birçok faydası olan incirin, mevsimi bitmeden sofralarınızda yer alacak tarifini eminim siz de çok seveceksiniz.

Haberin Devamı

Diyet incir tatlısı

Malzemeler:

- 4 adet incir
- 4 yemek kaşığı labne peynir
- 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 6 adet ceviz
- Vanilya

Yapılışı: Labne peyniri, Hindistan cevizi, vanilya ve cevizlerle blender’dan geçirin. Kabukları soyulmuş incirleri bu karışıma batırarak, bir tabağa dizin. Buzdolabında 40 dakika kadar soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle...